Brazíliából a szombathelyi szakdolgozatvédésig – Interjú Gustavo Henrique Moersszel

Először védtek szakdolgozatokat az ELTE Savaria Műszaki Intézet angol nyelvű gépészmérnök BSc képzésében külföldi hallgatók Szombathelyen, köztük a Brazíliából érkezett Gustavo Henrique Moers, akivel interjút készítettünk.

Május 30-án először és sikeresen védte meg négy külföldi hallgató a szakdolgozatát az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetének angol nyelvű gépészmérnöki képzésében. Mind a négyen brazil egyetemen kezdték meg tanulmányaikat, ám a Stipendium Ösztöndíj támogatásával lehetőségük nyílt két szemesztert Szombathelyen tölteni. A Szombathelyi gépész Facebook oldalon közzétett bejegyzés szerint a négy védés további előadásokkal konferenciává egészült ki, amit egy EFOP-pályázat alprojektjének keretében valósítottak meg. A szakmai tanácskozás vezetői dr. Sidor Jurij és dr. Kollár László egyetemi docensek voltak. Az előadásokat dr. Luis Rubio Rodriguez, dr. Safranyik Ferenc és dr. Tej Singh, az Intézet oktatói, kutatói tartották.

A bejegyzésből az is kiderül, hogy a hallgatók tanulmányai között szerepelt néhány tantárgy teljesítésén kívül szakdolgozat írása, majd annak védése is, de a BSc képzésüket lezáró záróvizsgára majd Brazíliában kerül sor. Három hallgató témavezetését dr. Kollár László egyetemi docense vállalta el. Caio Meneses Carvalho a távvezetékek szigetelőit és tartóoszlopait érő dinamikus hatásokat vizsgálta, Hugo Emanoel de Andrade Costa a szélerőművek lapátjának igénybevételét kutatta annak figyelembevételével, hogy a szél sebessége változik a lapát hossza mentén, míg Felipe Ortega Silva Santos különböző alakú szélerőmű lapátok jegesedését tanulmányozta. A negyedik hallgató, Gustavo Henrique Moers konzulense dr. Safranyik Ferenc egyetemi adjunktus volt; témájáról az interjú közben mesélt.

 

Mikor érkeztél Szombathelyre a Stipendium Hungaricum ösztöndíj támogatásával?

Szeptemberben 3-án érkeztünk meg Magyarországra, Szombathelyre pedig az azt követő napon. A Stipendium Hungaricum havi ösztöndíj segít nekünk fizetni a kollégiumi szállasdíjat, de a repülőjegyeket magunknak kellett megvenni.

Miért Magyarországot választottad?

Azért Magyarországot választottam, mert ez egy csodálatos ország Európa kellős közepén, illetve azért, mert a Stipendium Hungaricum ösztöndíj jó támogatást jelent.

Mi volt az első benyomásod Magyarországról?

Amikor megérkeztünk Budapestre, az első benyomásom az volt, hogy a főváros csodálatos, egyszerűen gyönyörű.

Mi volt a legfurcsább dolog számodra Magyarországon? Van hasonlóság a magyar és a brazil kultúra között?

Először a nyelv nagyon furcsa volt; a magyar a legbonyolultabb nyelv, amit valaha hallottam. A brazil és a magyar kultúra nagyon más, ahogy a gasztronómia is. Ezek mellett az emberek Brazíliában sokkal „barátságosabbak”, mint Magyarországon. Nem azt mondom, hogy a magyarok udvariatlanok lennének, de talán kevésbé befogadóak, mint a brazilok.

Mi a véleményed Szombathelyről?

Szombathely nagyon kicsi, csendes és talán nem olyan vonzó a fiataloknak, de egy kellemes város! A kollégium nagyon jó, illetve az, hogy az egyetem ennyire közel van hozzá, na meg a Csónakázótó is gyönyörű.

Miben másabb az ELTE szombathelyi campusa, mint az otthoni egyetemed? Melyiket preferálod jobban?

A fő különbség az, hogy az otthoni egyetememen rengeteg különböző kurzusom van egy félévben (és több hallgató is van ott), itt, Szombathelyen pedig – véleményem szerint – nincs olyan sok tárgyam, de úgy gondolom, mindkét egyetem nagyszerű. Ha választanom kellene, akkor a brazil egyetemem részesíteném előnyben, hiszen közelebb van a családomhoz.

Mit gondolsz a szombathelyi gépészmérnöki képzésről?

Nagyon jó, az egyetemnek kiváló az infrastruktúrája, különböző laborok és megfelelő gépek vannak a gépészmérnöki képzéshez. Ez volt az első olyan év, amikor külföldi diákok angol nyelven folytathatták Szombathelyen ezt a képzést, de úgy tűnik, ez a jövőben is sikeres lesz.

Mi volt a szakdolgozatod fő témája?

A fémlemezek mechanikai jellemzői és azok technikai paraméterei közötti kapcsolatról írtam. Egy numerikus módszert elemeztünk a fémlemezek kialakításával kapcsolatos problémák előrejelzésére, az eredmények mellé pedig laboratóriumi kísérleteket végeztünk.

Úgy gondolod, hogy a konzulensed megfelelő szakmai támogatást biztosított a szakdolgozatod elkészülte alatt, vagy lehetett volna segítőkészebb?

A konzulensem nagyon segítőkész volt mind az elemzések, mind a kísérletek, mind az esszéírás és mind a prezentáció-készítés tekintetében.

Mi volt a legnagyobb élményed az elmúlt évben?

A valaha volt legnagyobb élményem az, hogy egy teljesen más kultúrával rendelkező országban élhettem. Ezen kívül sok nemzetközi emberrel találkozhattam, fejlődött az angoltudásom és rengeteget tanultam a világról.

Volt időd utazni? Merre jártál?

Igen! Télen is utazgattam, illetve most nyáron is: élvezem a nyári szünetet. Sok helyen voltam: az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Spanyolországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, Macedóniában és Marokkóban.

Mikor repülsz haza? Utána mik a terveid? Dolgozni vagy tanulni szeretnél? Brazíliában vagy más országban élnél inkább?

Július 3-án megyek vissza Brazíliába. Először le kell diplomáznom ott, ami még egy évet fog jelenteni. Ezt követően nem tudom biztosan, de gondolkozom azon, hogy külföldön vállaljak munkát.

Szeretnél a jövőben újra Magyarországra látogatni? Esetleg el tudnád képzelni az egész életed nálunk?

Természetesen szeretnék még Magyarországra látogatni. De itt élni… nem tudom. Magyarul tanulni nagyon nehéz, de ha találnék az angol nyelvtudásommal egy jó állást, akkor élnék itt.

 

Kiemelt kép: Szombathelyi gépész

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]