Ismét jelentős magyar filmsiker, közelít az Oscarhoz Bucsi Réka animációs filmje

Az észak-karolinai RiverRun Nemzetközi Filmfesztiválon Bucsi Réka LOVE című animációja nyerte a zsűri díját, így a 2018-as évben még akár Oscar-díjjal is jutalmazhatják az alkotót.

A 19. RiverRun Nemzetközi Filmfesztivál április 9-én ért véget, újabb magyar sikert hozva: Bucsi Réka  magyar-francia koprodukcióban készült első filmje ugyanis a zsűri díját hozhatta haza. Az amerikai filmfesztivál bíráló bizottsága a különleges vizuális történetmesélés, a nagyszerű stílus és a remek humor miatt ítélte oda az elismerést a LOVE-nak. A winston-salemi fesztivál egyszersmind Oscar-kvalifikációt  is jelent, ezért a nyertes munkák automatikusan felkerülnek az Akadémia szűkített listájára, így jövőre együtt szurkolhatunk Rékának, hogy a 90. Oscar-gálán a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában a LOVE győzedelmeskedjen.

Bucsi Rékának egyébként nem ez az első olyan munkája, ami nívós elismerésekkel járt: a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció mesterszakán készített diplomafilmje, a Symphony No. 42.  a Melbourne-ben rendezett Nemzetközi Filmfesztivál legjobb animációjának díját hozta haza 2014-ben.

A LOVE világpremierjét a  66. Berlinale Shorts versenyprogramjának keretében tartották, azóta számos fesztiválon szerepelt, összesen 17 díjat begyűjtve. Hazánkban is méltatták a magyar-francia koprodukciót, méghozzá a Magyar Filmhét legjobb animációs filmjének járó elismeréssel, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Film- és Tévékritikus Szakosztálya pedig megszavazta 2016 legjobb magyar animációs filmjének.

A negyedórás film a szerelem megfoghatatlanságát egy fiktív univerzum szürreális élőlényeinek hétköznapjaink keresztül meséli el, Lukács Péter provokatív hangkeverésével és David Kamp zenéjével. Philip Ilson, a London Short Film Festival művészeti vezetője a következőképpen méltatta Bucsi Réka munkáját: „lenyűgöző, szürreális, emlékezetes látványvilág, amit újra meg újra ízlelgetni kell”.

Réka előző nagy sikerű filmje már teljes egészében elérhető az interneten is:

 

Forrás: HVG, Dot and Line
Fotó forrása: HVG

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]