Könyvtárak „nyílt napja” a Trefort-kertben

2012. szeptember 11-én immár negyedik alkalommal rendezték meg az ELTE Bölcsészettudományi Karának Trefort-kerti Campusán a Könyvtári Napot.

A Magyar Információtudományi Alapítvány, valamint az ELTE Egyetemi és Bölcsészettudományi Kari Hallgatói Önkormányzatának rendezvényét az idei évben a Budapest Főváros valamint a VIII. kerület Önkormányzata is támogatta.

A 2009 óta ismétlődő rendezvény több fiatal könyvtár szakos hallgató, illetve könyvtári szakember ötletére épült, amelynek célja a könyvtárak közelebb hozása a felhasználókhoz, illetve magához a könyvtáros képzéshez is. Mára az előbbire került a hangsúly.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is a Budapesten tanulmányokat folytató egyetemisták számára legfontosabb könyvtárak voltak jelen a rendezvényen, annak érdekében, hogy a hallgatók minél előbb megismerkedhessenek velük, illetve bizonyos intézményekbe – néhány esetben kedvezménnyel – be is iratkozhassanak.

Az idei évben a Fővárosi és a VIII. kerületi Önkormányzatok is kiemelt figyelmet szenteltek a rendezvénynek, ezáltal pedig a könyvtáraknak és hallgatóknak. Az önkormányzatok támogatásával a Könyvtári Nap a fővárosi és kerületi kulturális-tudományos rendezvények sorát is gyarapította.

Jövőre várhatóan növekedni fog a helyszínek száma, mivel több felsőoktatási intézmény is jelezte, hogy szívesen fogadna hasonló rendezvényt a falai között.

Az idei rendezvényen az alábbi könyvtárak életébe nyerhettünk bepillantást:

ELTE Egyetemi Könyvtár
Toldy Ferenc Könyvtár Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet ELTE BTK
Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtára
Frecskay János Szakkönyvtár, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala
Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára
Néprajzi Múzeum könyvtára
BME OMIKK
Országgyűlési Könyvtár
KSH Könyvtár
Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zeneműtár
Könyvtártudományi Szakkönyvtár, Könyvtári Intézet
Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Információtudományi Alapítvány

A kép forrása: http://www.flickr.com/photos/ccacnorthlib/4131837946/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]