„A bezártságot elfeledtető percek sokat jelenthetnek” – Interjú Fekete Annával

Online eseményszervezési lehetőséget hirdetett hallgatói számára a PPK HÖK Rendezvényszervező Bizottsága. Elnökét, Fekete Annát a kezdeményezés céljáról, a kari közösségi életről és a jelentkezés részleteiről kérdeztük.

Milyen hatással van a koronavírus-járvány a PPK közösségi életére? Melyek voltak korábban a legfontosabb rendezvényeitek?

A vírus előtt a legjelentősebb rendezvényünk a gólyatábor és a gólyahét volt, amelyek a gólyák integrálására szolgálnak. A PPK-t pezsgő közösségi élet jellemzi, év közben is kifejezetten sok, rendszeres programot rendezünk, a Verses est, a Zenés est, a borkóstolók vagy akár a kari bulik mind ezek közé tartoznak. Ez csak néhány példa, de számos egyéb lehetősége is adódik a hallgatóknak minden hónapban. Éppen ezért nehézség a Rendezvényszervező Bizottságnak a jelenlegi helyzet, hiszen nem egyszerű átültetni azt a PPK-s életérzést az online térbe, amit eddig a hallgatók megkaphattak az offline eseményeken.

Honnan származik az online eseményszervezés ötlete? Mi a célotok vele?

Online programokat már korábban is szerveztünk a karon, azonban annak az ötlete, hogy ezt kinyissuk a hallgatók felé, Kovács Keve sportreferensünktől származik. A célunk az, hogy – ahogyan a vírus előtt bármelyik hallgatónk megtehette – online térben is szervezhessenek rendezvényt saját ötlet alapján, kulturális pályázat leadásával.
Aki élni szeretne ezzel a lehetőséggel, elküldheti nekünk az ötletét, mi pedig elkezdünk vele közösen gondolkodni azon, hogy a tervet hogyan lehetne megvalósítani az online térben. A cél tehát az, hogy a hallgatók a helyzettől függetlenül aktívak lehessenek a közéletben, meg tudják valósítani az ötleteiket, és ezzel jó élményeket biztosítsanak hallgatótársaiknak. Természetesen nem csak egyesével lehet jelentkezni, hanem másokkal összefogva is pályázhatnak.

Miért éri meg szervezőnek jelentkezni?

Szerintem leginkább a tapasztalat miatt, valamint azért, hogy ne tudjon minket a vírus miatti lehangoltság tartósan befolyásolni. Ha valaki úgy érzi, hogy szívesen tartana másoknak edzést, megosztana pár főzési praktikát, esetleg horgolási technikákat tanítana, szabadon kipróbálhatja magát – megoszthatja másokkal, amit szeretne.
Emellett komplexebb eseményeket is ki lehet találni. Mi legjobb tudásunk szerint segítünk majd a jelentkezőknek. Szerintem az, aki jelentkezik, mindenképpen visz egy kis izgalmat a szervezés és a lebonyolítás által a saját napjaiba. Tapasztalatot gyűjthet, és biztosan jó érzés lesz a tudat, hogy aktivizálni tudott más hallgatókat, egy jó programot biztosítva nekik.

Tervezitek online megrendezni a kari és a szakos eseményeket? Ilyen jellegű programötletekkel is lehet keresni titeket?

Vannak olyan állandó programjaink, amelyeket szeretnénk átültetni az online térbe, de van, amit sajnos semmiféleképpen nem tudunk. Ha valamelyik rendszeres programunkkal kapcsolatos megkeresés érkezik, arra is igyekszünk minél jobb megoldást találni.

Hogyan tudjátok segíteni a jelentkezőket ötleteik megvalósításában? Milyen támogatások igényelhetők a szervezéséhez?

A jelentkezőknek elsősorban abban segítünk, hogy az ötletet olyanná formáljuk, ami megvalósítható. A koncepció kidolgozása után a lebonyolítás, továbbá a legmegfelelőbb platform és módszer megtalálása terén is rendelkezésre állunk, hogy gördülékenyen meg lehessen szervezni az eseményt.

Természetesen hirdetjük is majd a rendezvényt, segítünk minél több résztvevőt gyűjteni. Amennyiben a programhoz anyagi támogatásra is szükség van, le lehet adni az eseményre egy kari kulturális pályázatot, melyet hogyha elfogadnak, kifizetik a szervezés költségeit.

Milyen lehetőségeik vannak a szervezőknek résztvevők toborzására, a program hirdetésére?

Az eseményüket hirdetni fogjuk a PPK Events Facebook-oldalán, melyet a Rendezvényszervező Bizottság kezel, valamint az ELTE PPK HÖK Instagram-oldalán is tudjuk posztolni. Sok hallgatót el lehet érni ezeken a csatornákon keresztül.

Van jelentkezési határidő?

Jelentkezési határidő nincs, egész félévben várjuk a lelkes hallgatókat, hiszen az idei tanév végéig valószínűleg már nem fogunk tudni offline eseményeket szervezni. Reméljük azonban, hogy lesznek olyan emberek, akik szívesen adnának valamit a PPK közösségének. A bezártságot elfeledtető percek sokat jelenthetnek hallgatótársaiknak.

A kezdeményezésre PPK-s hallgatók jelentkezését várják, a rendezveny@ppkhok.elte.hu címre küldött e-mailben. A levél tartalmazza a szervező(k) nevét, Neptun-kódját, a rendezvény bemutatását, a témával való kapcsolatot, valamint a várható résztvevők számát. További információ a PPK Events Facebook-oldalán található.

A képek forrása: PPK Mediagroup Facebook-oldala, PPK Events

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]