Tokió 2021: ők már megszerezték jegyüket az olimpiára!

Sűrű versenyidőszak áll előttünk, hiszen a különböző sportágak szövetségei egymás után rendezik az olimpiai kvalifikációs tornákat. Ennek köszönhetően 119-re emelkedett a kvótával rendelkezők száma.
Lássuk, kik vívták ki eddig a részvételi jogot, kiktől várhatunk érme(ke)t, és meddig növekedhet ez a szám.

Számos sportolónk mosolyogva távozott egy adott versenyhelyszínről az elmúlt pár hét folyamán, ám akadtak páran, akiknek nem sikerült győzedelmeskedniük, viszont van még esélyük kijutni Tokióba.

Az öt évvel ezelőtti ötkarikás játékokon 160 résztvevőnk volt, idén 140-179 közöttre tippelik indulóink számát. Vegyük sorba a különböző sportágakat:

Atlétika:

Öt kvótásunk van jelenleg, abból három dobóspecialista. Rio bronzérmes súlylökőjének, Márton Anitának megszületett a kislánya, viszont teljes erőbedobással készül – valószínűleg az utolsó – olimpiájára, hogy újra felállhasson a dobogó valamely fokára. Az Év magyar atlétája cím győztese, világ- és Európa-bajnok bronzérmes kalapácsvetőnk, Halász Bence egy kisebb térdműtéten esett át nemrég, ám ez nem tántorítja el attól, hogy elérje a kitűzött célját, ami jelen esetben egy dobogót jelent.

Halász Bence első olimpiájára készül, ahol éremesélyes lehet.

Külön érdemes hangsúlyozni, hogy a Dobó SE sportolója tavaly harmadik volt az IAAF kalapácsvető sorozatában.

A friss fedett pályás Eb-bronzérmes hétpróbázónknak, Krizsán Xéniának kemény mezőnyben kell majd helytállnia, hiszen a pár hete lezajlott kontinensviadalon sok atléta (Katarina Johnson-Thompson, Carolin Schäfer és mások) sem indult sérülés vagy magukra az ötkarikás játékokra való készülés miatt, illetve eddig kilenc hölgy neve ismert csak a 24-ből.

Kozák Luca indulására nagy esély van, ugyanis a tavaly 100 méter gáton futott országos csúcsa olimpiai szintet ért, viszont nem volt akkor szintteljesítési időszak, így hivatalosan nincs még ott Japánban. 

Asztalitenisz:

A női asztalitenisz-csapat három játékossal és egy tartalékkal már ott van Tokióban, közülük két játékos nevezhető egyéni versenyre is. Dohában rendezték meg az asztaliteniszezők egyéni olimpiai kvalifikációs tornáját, ahol Majoros Bence megszerezte a tokiói olimpiai indulás jogát férfi egyéniben. 

Birkózás:

A BOK-csarnok adott otthont a kontinens birkózóinak újabb kvóták kiharcolására. A torna során minden súlycsoport döntősei szerzik meg az indulás jogát a tokiói olimpiára. Akiknek itt nem sikerült jegyet szerezniük Tokióba, azoknak a május eleji szófiai világkvalifikáción van még esélyük kvalifikálni magukat.

A 72 kg-ról 67 kg-ra lefogyó Korpási Bálinttal ötre növekedett az indulók száma. A MOB elnöke, Kulcsár Krisztián elvesztette Korpásival kötött fogadását, miszerint odaadja neki a szolgálati autóját, ha Bálint kijut az olimpiára. Szerencsére összejött a kvóta, így Bálint októberig használhatja az elnök autóját. Rajta kívül a Lőrincz testvérek, Muszukajev Iszmail és Sastin Marianna biztos résztvevők.

Kajak-kenu: 

Jelenleg 13 indulónál járunk, és ez még növekedhet, hiszen ebben a sportágban Magyarország vezető helyen áll. Az olimpiai bajnok, veretlen női kajaknégyesből Csipes Tamara Tokióban is elindul, hozzá csatlakozik Bodonyi Dóra, Gazsó Alida Dóra és Medveczky Erika.

A női kajak egyes 500 m-en olimpiai bajnok Kozák Danuta idén is a szám legnagyobb esélyese. Férfi kajak egyes 1000 m-en Kopasz Bálint indulása és pontszerzése várható, aki egyébként Rióban 10. helyen végzett, majd a 2019-es vébén világbajnok lett. Férfi kajak négyes 500 m-en Tótka Sándor helye tűnik biztosnak az egységben, mellette Kuli István, Nádas Bence és Birkás Balázs foglalják el a maradék három helyet. A négyes érmes helyezésére minden esély megvan.

Kerékpár: 

A Velo-club francia szaklap évről évre megválasztja a tíz legjobb „új profit” (ahogyan a sportágban általában mondják: neo pro). A Top10-es listára – a sportág történetében először – felkerült egy magyar versenyző is: a Tour de Hongrie győztese, Valter Attila, aki januárban az Év Sportpillanata díj egyik jelöltje is volt lehengerlő hajrájának köszönhetően, amivel megnyerte az összetett versenyt. A szövetség szerint egyetlen kvótásunk lehet ebben a sportágban, Attila személyében.

Kézilabda:

A MOB a női csapat kvalifikációjára számított, ami be is jött, ugyanis a Győrben rendezett tornán a magyar női kézilabda-válogatott az orosz csapat mögött a második helyen végzett, ez pedig olimpiai indulást jelentett az együttes számára, azaz 2008 után ismét van női csapatunk az ötkarikás játékokon. Férfiak esetében más a helyzet, ugyanis a gárda nem tudta kiharcolni a kvalifikációs tornán való részvételt sem, pedig a januárban elért világbajnoki 5. hely bizakodásra adott okot. 

Ökölvívás:

Ökölvívásban Gálos Roland révén már van egy kvótásunk, aki 57 kg-ban képviseli hazánkat. A szövetség csak a magyar férfiaktól vár kvótát. Az előző olimpián 75 kg-ban induló Harcsa Zoltán a legjobb magyar bokszolónak számított az utóbbi 10 évben, de a szövetséggel való nézeteltérés miatt visszavonult. A 2012-es olimpiát egy 5. hellyel zárta, azaz Erdei Zsolt 2000-ben szerzett 3. helye után ez az eddigi legjobb eredményünk ökölvívásban az olimpiákat tekintve.

Öttusa:

2012-ben volt utoljára érmesünk és pontszerzőnk öttusában Marosi Ádám révén. Eddig 1-1 kvótásunk van Kovács Sarolta és Demeter Bence személyében, a másik két helyre több esélyes is van: Kasza Róbert és Marosi Ádám, illetve nők esetében csak Alekszejev Tamara.

Kovács Sarolta harmadik olimpiájára készülhet.

Sportlövészet: 

A legutóbbi olimpiához képest sok minden változott, ugyanis a szövetség elsődleges célkitűzése,hogy a sportág újra érmet hozzon az olimpiáról. Puska szakágban 2-3 kvóta, 1 érem a célkitűzés, pisztoly szakágban pedig 1-2 kvóta. Jelenleg az előbbiből 3, utóbbiból 1 indulónk van. Sidi Péter Rióban 5. helyen végzett, idén elvileg csak pontszerzési esélyei lehetnek. Sike Renáta még nem váltotta meg a jegyét, viszont nagy eséllyel ott lesz Tokióban, sőt, akár döntős is lehet Major Veronikával együtt. 

Torna:

Eddig csak Kovács Zsófia biztos induló, aki egyébként már második olimpiájára készül. A 2020-as évet remekül zárta az Év Női sportolója díj egyik jelöltjeként Zsófi, hiszen az Európa-bajnokságról három éremmel tért haza, és emellett a női tornacsapattal is elhozott egy bronzérmet. Mindezek miatt bizakodhatunk a női csapat kvalifikációjában is.

Úszás:

Ismét az úszóké lesz a legnépesebb csapat, összesen 27 kvótásunk van, viszont számonként két versenyző indítható. A szövetség 6 érmet és 8 pontszerző helyet vár, ami reális célkitűzés, hiszen tele vagyunk jobbnál jobb úszókkal. 

Kapás Boglárka az Országos Bajnokságon megerősítette indulási jogát 200 méter pillangón, ahol 2:07,24-gyel a szám országos csúcstartója, Hosszú Katinka előtt ért be.

Milák Kristóf teljesítményére nincsenek szavak, hiszen hosszú betegeskedés után olyan erőre kapott, hogy a 200 pille döntőjében a világ valaha volt második legjobb idejét produkálta 1:51,40-nel, így nem kérdéses az indulása ebben a számban. A másik helyre a „sajtburesszel” elhíresült Kenderesi Tamás esélyes.

Hosszú Katinka 9 számban is teljesítette az A szintet, viszont nagy valószínűséggel azokra fókuszál majd, amelyekben az 5 évvel ezelőtti olimpián aranyérmet szerzett. 200- és 400 méteres vegyesúszásban érmet várnak tőle, hiszen az előbbiben olimpiai csúcsot, utóbbiban világcsúcsot úszott 2016-ban, ezen kívül a váltóknál is számítanak rá.

Verrasztó Dávid indulása 400 méteres vegyesúszásban várható, ahol a szövetség érmet vár tőle. Erre világbajnoki ezüstérmei, valamint három Európa-bajnoki elsősége adhat okot. Igaz, a legutóbbi világbajnokságon nem jutott döntőbe, de ennek ellenére mindig stabilan hozza azt az időt, ami egy döntőhöz kell. 

Váltók esetében a férfi 4×100 méteres gyorsváltót pontszerző helyre, a női 4×200 méteres gyorsváltót döntőbe várják.

Nyílt vízi úszásban 10 km-es távon van eddig indulónk a korábbi világbajnok, Rasovszky Kristóf személyében. Tőle mindenképpen pontszerző helyet várnak.

Vívás:

Többekből vegyes érzelmet váltott ki a ‘16-os olimpián bronzérmes férfi párbajtőr csapat sikertelen kvótaszerzése, de szerencsére lesz egyéni indulónk ebben a fegyvernemben, intézményünk egyik hallgatója, Siklósi Gergely révén. 

Biztos induló a női tőrcsapat, a férfi kardcsapat és a női kardcsapat. Utóbbiak a múlt héten rendezett olimpiai kvalifikációs vívó világkupán tették fel a pontot az i-re, amikor is az ukránokat legyőzve megszerezték az európai kvótát. 

Vitorlázás:

Berecz Zsombor a Finn hajóosztályban indul, egy dobogós helyezés várható tőle, legutóbb 12. lett, viszont a 2018. évi világbajnoki cím megszerzésével nőtt az éremszerzés esélye.

Az év magyar vitorlázójának megválasztott Érdi Mária a Laser Radial hajóosztályban versenyez, a legutóbbi olimpián 14. helyen végzett, 2019-ben pedig egy rangos versenyen második helyezést ért el.

Vadnai Benjamin szintén a Laser hajóosztályban versenyez, kvótáját a sakaiminatói világbajnokságon szerezte meg 2019-ben.

Cholnoky Sára a 2019-ben Nago–Torboleban rendezett világbajnokságon vívta ki a részvétel jogát szörfvitorla kategóriában.

Vízilabda:

Női és férfi csapatunk is kvalifikálta magát az ötkarikás játékokra. A férfiak a tavalyi Európa-bajnoki győzelemmel vívták ki a jogot, a hölgyek pedig a januárban megrendezett selejtező tornán, ahol magabiztosan előbb a franciákat és az olaszokat, majd a döntőben a hollandokat utasították maguk mögé. A MOB jóslata szerint mindkét együttes pontszerző lehet. Rióban az urak 5., a hölgyek 4. helyen végeztek a tabellán. 

Fotók: MOB/Szalmás Péter, Facebook/CCC Team, pentathlon.hu, Michael Dalder / Reuters, m4sport.hu, olympic.org, MTI/Kovács Tamás

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]