Diplomakiadás nyelvvizsga nélkül

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedden jelentette be, hogy a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt 75 000 hallgató számára engedik el a nyelvvizsgakötelezettséget a diplomaszerzéshez. A bejelentésről Szigeti Balázst, az ELTE Hallgatói Önkormányzatának tudományos alelnökét is megkérdeztük.

Az egyetemi követelmények teljesítése mellett minden diploma megszerzéséhez nyelvvizsgát is kellett szereznie a hallgatónak, akik pedig a képzés több szintjét is elvégezték, akár többet is. Sokan tettek sikeres államvizsgát és védték meg a szakdolgozatukat, de nyelvvizsga hiányában nem vehették át a diplomájukat. Sok, most végzős hallgató ezekben a hónapokban szerzett volna nyelvvizsgát, így hátrányos helyzetbe került a járványhelyzet miatt, ezt oldja fel ez az ideiglenes szabálymódosítás. A már korábbi években végzett, de nyelvvizsga nélküli személyek pedig azért kaphatják meg a diplomájukat – a miniszter véleménye szerint ennek az intézkedésnek köszönhetően – mert a járványhelyzet után újraéledő munkaerőpiacon szükség lesz a friss diplomásokra.

Szigeti Balázs, az ELTE TTK hallgatója, a EHÖK tudományos alelnöke lapunknak elmondta, hogy a nyelvvizsgamentesség minden olyan hallgatóra vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz. Hozzátette, hogy ebből következően a rendelet azokra is vonatkozik, akik korábban nyelvvizsga hiányában nem vehették át a diplomájukat.

szigetibalazs

Szigeti Balázs, az ELTE EHÖK tudományos alelnöke

 

Az alelnök arra a kérdésünkre, hogy mi a célja ennek az intézkedésnek, úgy válaszolt, hogy „Véleményem szerint egyértelműen a járványügyi helyzet által kialakult nehéz gazdasági helyzetre adott gazdaságélénkítő rendeletek közé tartozik. Célja, hogy ezen hallgatók a szakképesítésüknek megfelelő munkát tudjanak végezni, ezzel is csökkentve a jelenlegi helyzetben, a felsőoktatási képesítést igénylő területeken fennálló munkaerőhiányt.

A nyelvvizsgakérdésben már korábban is tett engedményt a kormány. 2019 novemberében nyújtottak be egy törvényjavaslatot – melyet el is fogadtak – hogy vonják vissza azt a törvénymódosítást, mely előírta, hogy minden egyetemi felvételiző számára kötelező legyen legalább egy középfokú nyelvvizsga letétele. A törvény már a 2020 szeptemberében felvételiző diákokra is érvényes lett volna.

Erről a témáról decemberben beszélgettünk Murai Lászlóval, a Hallgatói Önkormányzatok Konferenciájának elnökével. Murai László ekkor elmondta: „A 2019-es felvételi adatok alapján azt láttuk, hogy a követelmény bevezetésével a jelentkezők közel egyharmadának, körülbelül 19 ezer fiatal felsőoktatási továbbtanulása került volna veszélybe 2020-ban.A teljes interjú itt olvasható.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]