Újabb elbocsátások….

Korábban a Népszabadság kaotikusnak minősítette a szakképzési centrumok felállításának folyamatát. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) sértődötten kérte ki magának, ám ennek ellenére továbbra is káosz van. A nol.hu szerint rettegnek az oktatók, mert elbocsátások várhatók.

Az NGM szerint minden a legnagyobb rendben van. A centrumok létrejöttek és a vezetőket is kinevezték, de csak papíron. Hiányzik a szervezeti-működési szabályzat, pedagógiai program sincs… Egy szakképzési centrumhoz 30-50 tagintézmény tartozik, azonban a minisztériumi közléssel ellentétben nem világos, hogy a munkáltatói jogok hogyan alakulnak.

A ködös jogszabályok alapján, a szakképző iskolák vezetőinek keze még jobban meg lesz kötve, mint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz (Klik) tartozóké. Tavaly a szakszervezetek nyomására módosították a köznevelési törvényt, miszerint a klikes intézmények igazgatói beoszthatják a tanórákat, engedélyezhetik a szabadságolásokat. A szakképző intézmények vezetőinek hatásköre még ennyire sem terjed ki.

A minisztérium közlése alapján a tanulói jogviszony kérdése rendezett. Ennek ellenére nincs arra vonatkozó jogszabály, hogy ki dönt a tanulók felvételéről. A centrum vezetője vagy a tagiskola? Jövő héttől a pótfelvételik és a pótbeiratkozások miatt ez már a gyakorlatban is problémát fog jelenteni.

Továbbá tisztázatlan a központok költségvetése is, így például az, hogy hány tanárral működhet az adott intézmény.

Egy vidéki iskola oktatója szerint is elbocsátásokra számítanak: “Szabadságon voltunk már, amikor a Kliktől átkerültünk az NGM-hez. Értesítettek bennünket a fenntartóváltásról, de az új munkaszerződésünket, amit már rég ki kellett volna adni, még nem kaptuk meg.”

Forrás: eduline.hu
Kép: greatergood.berkeley.edu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]