Nemzetközi tudományos konferencia a PTE-n

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészettudományi Karán rendezik meg, augusztus 27-én és 28-án az “Időértelmezések a magyarságtudományokban” című tudományos tanácskozást.

A doktoriskolák V. nemzetközi magyarságtudományi konferenciáján a budapesti, kaposvári, pécsi, piliscsabai, szegedi egyetemek képviselői mellett a kolozsvári, révkomáromi, újvidéki PhD-műhelyek fiatal tudósai tartanak majd előadásokat. Még érkeznek részvevők a finnországi Jyväskyläi Egyetemről és a koreai Hankuki Egyetemről is.

Az időértelmezések problémáját a tanácskozás több szemszögből vizsgálja majd, mint például az irodalom- és kultúratudományok, a néprajz-kulturális antropológia, a nyelvészet és a történettudomány szemszögéből.

A konferencia kapcsolódó eseménye a Nemzetközi Magyarságtudományi Társaság augusztus 29-i választmányi ülése, melyre Pécsett, a PTE-n kerül sor. Ez a szervezet a Pécsi Tudományegyetemmel közösen dolgozik a VIII. Nemzetközi Hungarológia Kongresszus előkészületein. A Társaság ötévente rendezi meg a Nemzetközi Hungarológiai Kongresszust, egyik alkalommal hazánkban, következő alkalommal külföldön, egy-egy nagy egyetemmel együttműködve.

A “Kultúra- és tudományköziség – magyarságtudomány a 21. században” című kongresszuson több száz előadás lesz majd hallható. Az anyaországi és határon túli magyar kutatókon kívül számos országból érkeznek majd hazánkba magyar nyelvvel és kultúrával foglalkozó tudósok, Ausztriától-Oroszországig, Finnországtól-Japánig. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnökei Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Lovász László, a Magyar Tudományok Akadémia elnöke. Az esemény minden bizonnyal nagy hatással lesz a Pécsi Tudományegyetem ismertségére, megítélésére.

Forrás: www.edupress.hu

Fotó: magazin.pecsibolcsesz.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]