14 éves rekordon a diákhitel kamata

Július elsejével 4,9 %-ra csökkent a szabad felhasználású diákhitel kamata. Ez pedig a hallgatók számára 2001-ben bevezetett diákhitelprogram története során az eddigi legkedvezőbb hiteldíj.

Bugár Csaba a Diákhitel Központ vezérigazgatója, az M1 tegnap reggeli műsorában elmondta, hogy a program bevezetése óta egészen 2014. végéig több mint 360 ezer hallgató folyamodott diákhitelért, egyharmaduk pedig már vissza is fizette azt. Bugár ugyanakkor reményét fejezte, ki, hogy a kedvező feltételek miatt egyre többen fogják felvenni a Diákhitel1-et.

A vezérigazgató a kedvező változásokról is beszélt: indoklás nélkül az ügyfelek 36 hónapig kérhetik a törlesztőrészletük csökkentését, valamint nemfizetés esetén az eddig 6 hónap helyett 12 havi elmaradás után mondják csak fel a hitelszerződést. Őket ezentúl személyesen fogják felkeresni, hogy megoldást keressenek, amely akár fizetéskönnyítés is lehet.

A nemfizetés a statisztikák szerint egyébként nem kiugró arányú. A jelenleg 140 ezer törlesztő közül csupán 12 ezren nem fizetik tartozásukat.

(Forrás: edupress.hu)

(Nyitókép: alfahir.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]