Külföldi tanulmányutakat támogatna a kormány

Palkovics László államtitkár szerint fontos, hogy nemzetközileg is értékelhető tudást és értékes diplomat szerezzenek a magyar egyetemisták és főiskolások. Ennek érdekében a kormány a jövőben támogatni szeretné a magyar hallgatók külföldi mobilitását.

Az államtitkár úr erről az IAESTE nemzetközi diákszervezet magyarországi tagszervezetével kötött együttműködés megkötésekor beszélt július 31-én. Palkovics úgy nyilatkozott, “szükség van arra, hogy a fiatalok tanulmányaik során külföldi tapasztalatokat is szerezzenek”. Szeretnék növelni mind a magyar felsőoktatásban tanuló külföldiek számát, mind a hazai mobilitást. A nemrég befejeződött Campus Hungary Program folytatásaként a következő években a kormány elindítja a Campus Mundi Programot. A program 9,2 milliárdos összegből többek között a külföldi részképzéseken részt vevő hallgatóknak nyújt majd támogatást.

Az IAESTE (International Association for the Exchange of Students for Technical Experience) Hungary az egyik legnagyobb nemzetközi diákszervezet hazánkban. A szervezet 85 országban mérnökhallgatók számára biztosít csereprogramokat, külföldi gyakorlati helyeket, valamint képzéseket, évente négy-ötezer résztvevővel.

Cséri Balázs, a magyar tagszervezet elnöke kiemelte a nemzetközi programokkal járó lehetőségeket, amiket a későbbi munkavállalás során kamatoztathatnak a hallgatók.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és a Magyar Innovációs Szövetség elnöke az innovációra helyezte a hangsúlyt, mellyel kapcsolatban a világpiacon is értelmezhető célokat kell meghatározni. Ezért van szükség a fiatalok külföldi tapasztalatszerzésére, a nemzetközi összefüggések ismeretére. Szabó szerint csak az tekinthető innovációnak, amelynek gazdasági eredménye van.

(Forrás: edupress.hu)

(Nyitókép: britishcouncil.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]