Jöhet a Diákhitel 3 – lazább feltételekkel

A diákhitel konstrukciói elég népszerűek, akad ugyan, aki felelőtlenül igényli, és később nem tudja törleszteni, de a legtöbben nem kótyavetyélik el: a megkérdezetteknek majdnem a fele diákhitel nélkül nem tudott volna diplomát szerezni. Már dolgoznak a kialakításán egy újfajta diákhitelnek, amiről elképzelhető, hogy OKJ-s képzésre is fel lehet majd használni, emellett nem kizárt az sem, hogy emeljék a korhatárt is.

Az előzmények és a jelenlegi helyzet

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy az elmúlt tizenöt évben összesen 373 ezer hallgató vett fel diákhitelt. Egyharmaduk már teljesen rendezni tudta a tartozásait. Ugyanakkor  a törlesztési szakaszban lévők közül háromezren egyáltalán nem fizetnek, ráadásul 2001 óta (ekkor alapították a központot) idén július végéig 20 ezer szerződést kellett felmondaniuk a fizetési elmaradások miatt. A vezérigazgató szerint ezen szerződések felmondásának oka lehet, hogy a felsőoktatásban tanulók 14 százaléka nem fejezi be a tanulmányait, így középfokú végzettséggel kell állást találniuk. Azok adósságát, akik nem törlesztenek,  a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hajtja be. Egyébként csökkenő tendencia figyelhető meg, mivel 2014-ben az ügyfelek 2,7 százalékánál kellett az adóhatóságnak közbe lépnie tartozás miatt, tavaly ez az arány már csak 1,5 százalék volt.

Sokan a diploma megszerzése után külföldön próbálnak munkát keresni, ez nem befolyásolja hátrányosan a visszafizetést, sőt még akár segítheti is.

Szerinte van, aki felelőtlenül költ, de a diákok többsége meggondolja, mire fordítsa a diákhitelt. Ezt alátámasztja egy 2011-es kutatás, miszerint ezen diákok 49 százaléka azt nyilatkozta, enélkül biztosan nem szerzett volna diplomáját. Ám sajnos egyre több diákra jellemző, hogy az eredeti összegnek majdnem a kétszeresét fizeti vissza törlesztésként.

Népszerű a diákhitel

Megállapítható az is, hogy a lakosság körében tapasztalt hitelellenesség ellenére a diákhitel mégis népszerű maradt, mert a diákok kevésbé tudnak eladósodni, mint más hitel esetében. A hallgatók minden olyan kedvezményt megkapnak, amivel belátható időn belül visszafizethetik az igényelt összeget: a törlesztés jövedelemarányos, tehát bármikor díjmentesen lehet törleszteni. Emellett lehetőség van arra is, hogy ha valakinek megrendül az anyagi helyzete, akkor csökkentett visszafizetést kérjen három éven át.

A diákhitelt igénylők általában 7-8 év után a hiteleik 98 százalékát visszafizetik, így a 373 ezer igénylő több mint egyharmada már teljesen rendezte a tartozását. Tavaly például több mint 137 ezer volt hallgató összesen 27,6 milliárd forintot törlesztett.

Diákhitel 1 és 2

123Jelenleg a Diákhitel 1 bármilyen célra igényelhető, a 2 pedig csak a tandíjra, és itt a kamat évi 2 százalék. Utóbbi kezdi kiszorítani az 1-et: a 2015/2016-os tanévben 4800 diák igényelte a Diákhitel 1-et, átlagosan 361 ezer forint értékben, míg a Diákhitel 2-ért 5100 fő jelentkezett, átlagosan 419 ezer forint értékben. Érdekes, hogy a  Diákhitel 1 a Debreceni Egyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen volt a legnépszerűbb, a 2 pedig a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Budapesti Metropolitan Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetemen.

A Diákhitel 3

ART1212290833-68829-Home (1)A diákhitel havonta igényelhető legmagasabb összege 50 ezer forint, ezt a maximumot nem fogják megemelni. A vezérigazgató azt viszont nem tartja kizártnak, hogy a jövőben megjelenjen egy újfajta diákhitel: a Diákhitel 3. Egyelőre annyit lehet tudni róla, hogy már dolgoznak az új terméken a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel.  Egyébként valószínűleg OKJ képzésekre is fel lehet majd venni ezt az új hiteltípust. Ráadásul az is lehet, hogy megemelik a mostani korhatárt, hogy a 40. életév betöltése után is lehessen igényelni, így biztosítva az élethosszig tartó tanulás lehetőségét.

Forrás: mno.hu

Kép: estudiacurso.comwww.huffingtonpost.co.ukwww.labourxchange.ukwww.makemoneyinlife.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]