Itt van a Sziget, itt van újra

Felépült ismét az ideiglenes „Fesztiválköztársaság”. Több mint 1500 program vár ránk a 24. Szigeten. Az előadók a világ minden tájáról, körülbelül 60 országból érkeznek. A közönség nemzetközisége is garantált, hiszen több mint 100 országból vettek jegyet a„Szabadság Szigetére”, de a szervezők nagy örömére az elmúlt 2 évhez hasonlóan, a látogatószám növekedésével arányosan, megint tovább nőtt a magyar látogatók száma is. Gerendaiék több teltházas napra is számítanak. Indulás augusztus 10-én.

Felépült ismét az ideiglenes „Fesztiválköztársaság”. Több mint 1500 program vár ránk a 24. Szigeten. Az előadók a világ minden tájáról, körülbelül 60 országból érkeznek. A közönség nemzetközisége is garantált, hiszen több mint 100 országból vettek jegyet a„Szabadság Szigetére”, de a szervezők nagy örömére az elmúlt 2 évhez hasonlóan, a látogatószám növekedésével arányosan, megint tovább nőtt a magyar látogatók száma is. Gerendaiék több teltházas napra is számítanak. Indulás augusztus 10-én.

Zene és azon túl
Rekordlátogatottságra számítanak az idei Szigeten, erre utal, hogy minden eddiginél korábban keltek el a bérletek a Szigetre és már két hete Rihanna napjára is teltházat hirdettek. Idén már a zenekarok bejelentése előtt elfogyott a bérletek 40%-a.Ez a tény azt jelenti, hogy a Szigeten tapasztalható utánozhatatlan életérzés már önmagában is eléggé vonzó ahhoz, hogy szerte a világból ide zarándokoljanaka fesztiválozók. A jó program persze nem árt: az idei Szigeten olyan világsztárok sorakoznak, mint Rihanna, Sia, ManuChao, a Muse, David Guetta, Noel Gallagher, Hardwell vagy a The Chemical Brothers, hogy csak a nagyszínpad főfellépőit említsük. De a zenei műfajok is rendkívül szerteágazóak, a pop-rock-tól az elektronikus zenén át a klasszikus muzsikáig vagy az operáig. És persze a zenén túl lesz számos más műfaj is: színház, cirkusz, tánc, film, irodalom, képzőművészet, performance, kabaré, szinte minden, mire kultúrát kedvelő embernek ingere lehet.

A 2006-os és 2007-es nagy sikerű fellépésük után például idén újra ellátogat a Szigetre a Transe Expressfrancia utcaszínházi társulat. Legújabb produkciójuk, a Mù című előadás egy varázslatos utazásra invitál Jules Verne világába, ahol a víz alatti mélység bugyrain, vagy tűzön és levegőn át követhetjük a társulat tagjait egészen a Holdig. Az utóbbi évek egyik legsikeresebb helyszíne aCirque du Sziget idén is egyedi produkciókkal és látványos előadásokkal készül. 2016-ban azonban jelentősen bővül a kínálata, mivel a cirkuszi előadások nem egy, hanem két, egyenként közel 650 fő befogadására alkalmas sátorban, valamint a mellettük felállított szabadtéri színpadon kapnak helyet. A 2016-os Szigeten a tavalyi évhez hasonló helyszínen, de még több programmal, két színpadon, sátorban és szabadtéren egyaránt, naponta két-két előadással várja a Színház- és Táncsátor az érdeklődőket. A szabadtéri színpadon délután és este a kortárstánc fiatalabb generációja mutatkozik be, magyar és nemzetközi előadók részvételével. A MagicMirrorban a nagy sikerű varieté mellett már kabaré és stand up előadások is lesznek.Gazdag választékot kínál a sporthelyszín a zumbától az amerikai fociig és természetesen az Olimpiát is lehet majd követni. Lesznek továbbá táncházak, filmvetítések, Ted x előadások. Továbbá az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a fesztivál teret ad a megemlékezésnek, több helyszínen idézik meg a forradalom emlékét.És ezzel csak egy töredékéről beszéltünk a „nem zenei” programoknak. Bár a Sziget Beach a magas vízállás miatt területileg ugyan sajnos idén összement, de tartalmilag tovább színesedett.

Épül
A Sziget Fesztiválköztársaságot a Hajógyári-sziget 76 hektáros területén 3 hét alatt, több mint 8 ezer ember építette fel, majd’ 1000 kamion szállította a hozzávalókat, csak konténer érkezett majd’ 300 kamionnyi, de több mint 30 kamion hozott kerítéseket és kordonokat. A talajterhelés csökkentése érdekében több tízezer m2-nyi burkolatot raktak ki különböző útvonalakra fémből és műanyagból. A folyóvizes konténer wc-k és a hagyományos mobilvécék mellett por-, és sármentes aljzatra helyezve idén is több„centrumot” alakítanak ki, minden egyes centrumban félszáz kivilágított WC lesz, állandó takarítószemélyzettel, folyamatos takarítással, őrzéssel. A mobil WC-vel és a korábban is használt konténer WC-vel valamint az épületekben lévő illemhelyiségekkel együtt idén a WC-k száma meghaladja a 2000 darabot. A Szigetet több tíz kilóméternyi fényfüzér díszíti a mesés lámpák és lampionok mellett. A Fesztiválköztársaság lakóira pedig 1200 biztonsági őr és 600 fős egészségügyi bázis ügyel, továbbá lesz 30 tűzoltó és 100 rendvédelmi személy, hogy teljes legyen a biztonság.

Szépül
Óriási sárkány, űrlények és űrhajók, polip karokon, felhőkön és egyéb furcsaságokon megpihenő emberek. Nem, ezek a képek nem egy fantasztikus film jelenetei, „csupán” a Sziget Fesztivál hétköznapjait tarkító pillanatok. A Fesztiválköztársaság különböző szegleteiben ugyanis idén közel száz köztéri installációval találkozhatunk. Az Art Of Freedom pályázatra minden évben várják a lelkes dizájnerek, képzőművészek, fényszobrászok vagy ügyes „amatőrök” ötleteit, a legjobb pályamunkák a Sziget Fesztiválon kelhetnek életre. Idén kétszáznál is több pályamunka érkezett – köztük külföldről is – melyekből közel százzal,valamint az előző évek legsikeresebb alkotásaival találkozhatunk majd a fesztiválon. Így érdemes két koncert között figyelmesen körbejárni a Szigetet, ahol olyan alkotásokat láthatunk, mint a szemétből és lomból épült Űrkomp 3.0, a polip karokat formázó Octopuff, a csillagképeket megidéző Csillagos égbolt vagy a napfénytől óvó Chillagszemű juhász. A több tucatnyi installáció némelyike remek pihenőhely – mint a hűs árnyékot adó Kerekerdő az ArtZone-ban vagy az esernyőkből épült Szerelem Pavilon -, de vannak vidám pillanatokat szerző, szelfizésre csábító szobrok is, – mint az életnagyságú birkákat formázó Pop Sheep vagy az ide tévedt UFO család. Évek óta a Sziget partnere a Hello Wood alkotóközösség, akik idén is látványos építményekkel, speciális szálláshelyekkel és installációkkal járulnak hozzá a rendezvény sikeréhez.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]