Itt lakom látod, ez az a ház!

Minden, amit tudni szeretnél a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumról…

A Tankcsapda népszerű sorát több mint ezer hallgató tudhatja magáénak a Dayka Gábor utcában, ugyanis a 4-es szám alatt áll Budapest egyik legnagyobb „háza”, az ELTE Kőrösi Csoma Sándor Kollégiuma. A tavaly véget ért felújítás előtti időkről többeknek szintén egy Tankcsapda szám jut eszébe, de ez már a Johnny a mocsokban címet viseli. Ez azonban már a múlt, az újjászületett épületrészekben már semmi nem emlékeztet a régi időkre. A két, illetve háromágyas szobákban minden megtalálható, amire egy kollégistának szüksége lehet, vagyis van internet-hozzáférés és fürdő. A kétfős egységek osztoznak a fürdőn az egyik szomszédjukkal, míg a valamivel nagyobb, háromfős szobáknak külön tisztálkodó helyisége van.

Minden berendezés teljesen új, panaszkodni még senkit nem hallottam, hogy hiányozna neki valami. Ha anyu/apu/nagymama/PizzaKing épp nem tudja szállítani az aktuális heti ételadagot, akkor minden szinten találunk konyhát, ahol kedvünkre bűvészkedhetünk a zacskós levesekkel. Egy másik konyhából, a mosókonyhából már kevesebb akad, de tapasztalatból mondom, érdemes megtanulni azt a három kattintást, amire szükségünk lehet a nyolc mosógép valamelyikénél, ugyanis összekoszolni számos helyen tudjuk magunkat: konditeremben, tornateremben, kosárpályán, focipályán, ügyesebbek pedig a könyvtárban.

Na de nézzük szép sorjában: a konditermet 2500 forintért használhatjuk fél éven keresztül, időkorlát nélkül. Lehet, hogy az eszközfelszereltség nem túl bőséges, de ennyi pénzt bőven megér az, hogy nyárra ne csak a füzetünkben legyenek kockák. A tornatermet és az ott lévő három ping-pong asztalt bárki szabadon használhatja, aki pedig szervezett keretek között szeretne mozogni, választhat a heti egyszeri aerobic és kettlebell edzések között. A rekortánnal borított kosárpályán négy palánk várja a fiatal tehetségeket, igaz ezekre ráférne egy felújítás, de a hiányzó hálók nem szokták zavarni az ide letévedő fiatal tehetségeket. A legnagyobb sikernek örvendő hely pedig egyértelműen a műfüves focipálya. Amíg az idő engedi, szinte minden délután/este több csapatnyian mondanak nemet a biszam-b@szomra, és mennek le focizni. A szellemi feltöltődésről a könyvtár gondoskodik, ahol akár meg is vásárolhatjuk a nekünk tetsző könyveket, jóval a bolti ár alatt.

A kollégiumi közösségi élet alappilléreit a klubok biztosítják, jelenleg hat működik belőlük. Idősebb-fiatalabb, kisebb-nagyobb, bulizósabb-csendesebb; mindenki talál kedvére valót. A szorgalmi időszak minden hetében zajlik valamilyen klubos rendezvény, amik közül a legnagyobb sikernek a bulik és az „etetések” örvendenek – ilyenkor egy egyszerű, saját készítésű ételt (hot-dog, lángos, spagetti stb.), hallgatóbarát áron kínálnak a társaságok. Az egész klubos életnek két kiemelkedően fontos eseménye van, a Showhajtás és a Budaörsi Napok. Előbbi egy komolyabb, inkább versengős hangvételű hétvége november elején, utóbbi pedig egy lazább, koncertekkel színesített hét tavasszal. Természetesen nem csak ezek jelentik a klubos tevékenységeket, de a többi program, mint például a kirándulások már a nyilvánosság elől rejtve zajlanak. Talán jobb is így. 😉

Annak sem kell szomorkodnia, aki nem szeretné elkötelezni magát egyik klubnál sem. Évente kétszer rendeznek kultúrhetet, ekkor professzorok, meghívott előadók tartanak kötetlen hangvételű prezentációkat a legkülönfélébb témákban. Az itt elhangzottakat aztán mindenki megvitathatja egy korsó sör mellett a büfében, ugyanis erre is van lehetőség a kollégium falain belül. Olcsó árakkal, kolis pultosokkal, rengeteg sportcsatornával lehet kikapcsolódni az új bőrfotelokban. Kisebb rendezvények is akadnak, a teaházak, filmklubok, LAN-partik, számháborúk minden érdeklődőt szívesen látnak, a kollégiumi gólyatábor pedig minden friss beköltözőnek kötelező program. A lakók nagy része a közeli Lágymányosi Campuson tanul, ide fél óra alatt el lehet jutni a BKV közreműködésével, a távolabbi karok hallgatói azonban gyakran egy órát is utazással töltenek órára menet.

“Egyetemi éveim alatt megfordultam már a BME, a Corvinus, a SOTE, a győri SZIE és a szombathelyi NYME kollégiumaiban, és őszintén mondhatom, egyik sem közelíti meg a KCSSK-t, sem felszereltségében, sem hangulatában. Aki egy minimális szinten is toleráns az egy közösségben való élés iránt, itt megtalálja a helyét. A klubok számos változatos programlehetőséget kínálnak, amit csak tovább színesítenek az egyéni kezdeményezések. Ezekhez társul egy olyan lakóközösség, ami minden körülmények között igyekszik segíteni az arra rászorulókat, legyen az egy szimpla sör, bérlet, zsemle, de nyugodtan lehet kölcsönkérni mobilt, MP3 lejátszót, laptopot is, mert tudjuk, mi itt egymásban maximálisan bízhatunk. Együtt élünk, együtt vagyunk.”

Képek: Vörös Tamás

[keretes]A többi ELTE-s kollégiumról itt olvashatsz:

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]