Mexikói szökevények, csempészek, hastáncosok

Április 28-án elkezdődött az év első fesztiválja, és 30-án véget is ért. Nem is tudtál róla? Az bizony csak a te hibád, mivel a Times mellett az ELTE Online is megírta, hogy ekkor rajtol a 2014-es Budaörsi Napok, ami már a negyvenhatodik volt a sorban.

Nagyon nehéz írásban átadni, miről is szól egy olyan rendezvény, ahol három napon keresztül nem alszanak a résztvevők, a jelölteknek megszűnik a külvilág, és még a tanárok is elnézőbbek ebben az időszakban a késő, vagy épp a hiányzó hallgatókkal szemben. A „kívülállók”, akik nem a Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban laknak, csak annyit érzékelnek, hogy a kertben több helyen lehet leheveredni vízipipázni, az épületen belül minden ki van díszítve, pár ember jelmezben rohangál, este pedig őrületes arconpörgés kezdődik.

Az itt lakóknak azonban (főleg a kluboknak), jóval több ez, mint pár bulis nap. A készülődés már hetekkel a hivatalos dátum előtt megindul, ugyanis minden klubnak (ezek a koliban működő, öntevékeny hallgatói csoportok) jelölt(ek)et kell delegálni, ami köré egy témát is felépítenek, és ennek keretében versengenek a hallgatók szavazataiért, amivel a kollégium kulcsát lehet elnyerni. Idén mexikói szökevényekkel, szesztilalmi csempészekkel, tarhálós punkokkal és többek között keleti hastáncosokkal találkozhatott a nagyérdemű. A kampány során saját videókkal, programokkal készülnek a klubok, aminek a kiteljesedése a falfoglalás. Ilyenkor a mindenkori kezdődátum 0 óra 1 percekor engedélyezik a plakátok, szórólapok kiragasztását, így akik jó helyet akarnak maguknak, képesek akár 10 órát is pár négyzetméter előtt ücsörögni, nehogy más szerezze meg.

A köztudatban élő Budaörsi Napok indulásakor már csak annyit érzékel az ember, hogy mindenki próbál a kedvére tenni. Ez idén sem volt másképp, hétfőn az ELTE-BEAC szervezésében mindkét nemre gondoltak, a hölgyeket aerobickal és hastánccal, míg az urakat kettlebellel és muay thai bemutatókkal várták, a bátrabbakat rekeszépítő versennyel. A kevésbé mozgékony diákok sem maradtak figyelem nélkül, Xbox-on a reflexeiket, a büfében pedig a sört tesztelhették. A pihenésről a klubok gondoskodtak, a buliról minden este más híresség. Hétfőn Flour és Eckü produkciója mozgatta meg az embereket, és öröm volt látni, hogy a néhai Mizu sláger írója mára egy komolyabb előadóvá fejlődött, nem játszotta túl a szerepét, ráadásul fellépése előtt és után is szívesen beszélgetett és fotózkodott a közönséggel. Kedden Sterbinszky és az ELTE-s bulik koronázatlan királya, Dj Juhász Laci keverőpultja előtt táncoltak az emberek, míg szerdán az Animal Cannibals ugráltatta meg a kitartóbbakat.

A három nap legjobban várt eseményére, az eredményhirdetésre éjfél után került sor. A presztízsről csak annyit, hogy az Újpest-Ferencváros, Montague-Capulet rivalizálás ilyenkor eltörpül a két nagy esélyes, a My Klub és a Bolyai Club közötti versenyben. Az előbbi zsinórban a hatodik győzelmére készült, míg utóbbi a trónfosztásra. A meglepetés nem is maradt el, de nem az elképzelt formában érkezett, ugyanis a Dokk Team hatalmas erőfeszítései, amit a kampány során nyújtottak, meghozta gyümölcsét, és 4 szavazattal a második helyre értek oda, a Bolyaisok bronzérmet szereztek, míg a My megvédte bajnoki címét. Az ünneplés egészen másnap reggelig tartott, a romok eltakarítása 1 héttel tovább. Aki idén lemaradt, nem kell csüggedni, biztosak lehetünk benne, hogy jövőre legalább ugyanilyen mozgalmas lesz a Budaörsi Napok.

A keddi napról készült képeinket itt nézhetitek meg.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]