Lakj hotelben kolisként!

Angyalföld szívében a forgalmas, mégis kellemesen parkosított Béke tér szomszédságában található Góliát Hotel az ELTE hallgatói körében Kerekes Kollégium néven vált ismertté.

A XIII. kerületi Kerekes utcában elhelyezkedő épületegyüttes A és B szárnyát elfoglaló Góliát Hotelben az ELTE közel egy évtizede bérel kollégiumi helyeket, így évente több száz kollégista kerül elszállásolásra az épület meghatározott szintjein.

Az idén felvett körülbelül négyszáz hallgató a hotel 6-10. emeletein 170 darab háromágyas szobát foglal el, melyek alapfelszereltsége a koliktól jól megszokott ágy-éjjeli lámpa-polc-szekrény-íróasztal-szék összeállítás. A folyosókon nemenként külön mosdó van, emellett szintenként található két-két konyha villanytűzhellyel, tanulószoba és néhány – J. K. Rowling varázsvilágát idéző – „szükség szobája”, melyet az otthonosan mozgó kolisok éppúgy használnak kerékpártárolásra, mint kisebb beszélgetős-iszogatós baráti összejövetelek lebonyolítására.

Akinek nincs ideje vagy kedve főzni, esetleg saját és mások testi épsége érdekében nem kísérletezik a konyhában, nem kell messzire mennie, mivel a hotelben található Góliát Étterem minden nap reggelivel, két fogásos menüvel és à la carte kínálatával várja vendégeit kollégisták zsebéhez mért árakon.

A koliban mosni a recepción kapható zsetonnal működő mosógépek segítségével lehet, a kevésbé házias lakók legnagyobb örömére pedig heti rendszerességgel van takarítás, és havonta ágyneműhuzat csere.

Az egyetemisták számára nélkülözhetetlen internet a szobákban hálózati kábellel érhető el, de a tanulószobákban Wi-Fi elérhetőség is van, illetve a recepció előterében – mely tévével, kényelmes bőrkanapékkal, fotelekkel és dohányzóasztalokkal a kollégium közösségi színtere is egyben – a hotel Wi-Fi hálózata is ingyen használható.

Emellett a kollégisták rendelkezésére áll tíz számítógép a B/10. emeleti gépteremben, mely vasárnaptól csütörtökig 19.30 és 23.30 között várja a tanulni, dolgozni, vagy éppen kikapcsolódni és ismerkedni vágyó egyetemistákat. Itt lehetőség van ingyenes scannelésre, nyomtatásra pedig 10 Ft/oldal áron.

Sportolási lehetőségekből sincs hiány: a B/6. emeleti, fekvenyomó és haspaddal, illetve egykezes súlyzókkal felszerelt konditermet minden kolis ingyen használhatja, továbbá a Diákbizottság segítségével a közeli BVSC uszodába szóló ingyenes uszodabérlet vehető igénybe. Emellett minden hétfőn és szerdán este nyolc órától aerobik edzés van a Konferencia I.-es teremben alkalmanként 400, félévenként 6000 Forintos áron, de gyakran indulnak társastánc tanfolyamok is. A koli saját foci és kosárlabda pályával nem rendelkezik, de negyed óra alatt elérhető a Városliget, ahol ezek is fellelhetők, míg a szintén tizenöt perc alatt megközelíthető Margit-szigeten futópálya is található, a gyönyörű környezet pedig kárpótol az utazással járó fáradalmakért.

A kollégium számos szórakoztató programot is kínál lakói számára, így például a C épületben kedd és csütörtök között 8 órától igénybe vehető, tizenkétezer kötetet számláló szépirodalmi könyvtár, mely lazításra és a vizsgaidőszakkal járó önkéntes száműzetésbe vonulásra is egyaránt alkalmas. A hagyományos kedd esti Teaházban – szokásosan kilenc órától a Konferencia I.-es teremben – gyertyafény, zene és kellemes társaság, meg persze finom teák gondoskodnak a hangulatról, míg a filmrajongóknak a keddenként este tíz órától induló Filmklub nyújt rendszeres programot.

A KUK-ban a tanév során számos buli kerül megrendezésre, így például a Városligeti Szüreti Mulatság, mely egyben a három városligeti koli – az Ajtósi Dürer sori-, a Damjanich utcai-, illetve a Kerekes Kollégium – közös gólyaavatója.  Az év legnagyobb eseménye a háromnapos kollégiumi fesztivál, a Kerekes Napok, mely izgalmas sportprogramokkal, koncertekkel és fergeteges bulikkal várja a KUK-lakókat és vendégeiket.

A KUK-ot jó megközelíthetősége és kellemes környezete miatt az ELTE valamennyi karának hallgatói szívesen választják otthonul, ennek köszönhetően a kollégiumi közösség is rendkívül sokszínű. Ezt fokozza, hogy a különböző ösztöndíj programokkal ELTE-re érkező külföldi diákok is itt kapnak szállást, így a kollégium ismerkedésre, nemzetközi kapcsolatok építésére, és nyelvtanulásra is kiváló lehetőséget nyújt.

A koli közvetlen közelében két élelmiszerbolt is található, de gyalog öt-tíz perc a Béke tér, ahol Lidl, Tesco, Spar, Rossmann, éjjel-nappali, orvosi rendelő és bankok sorakoznak. BKV-val a Honvéd Kórház és több gyógyszertár, illetve posta is elérhető kevesebb mint negyed óra alatt.

A kolitól az összes metróvonal megközelíthető mindössze tizenöt perc alatt: az M1-es Hősök tere megállója a 20E és 30-as buszokkal, az M2-es Stadionok megállója az 1-es villamossal, az M3-as Árpád híd megállója a 32-es busszal, míg az M4-es metróvonal Keleti pályaudvar végállomása a 20E, 30, és 230-as buszokkal. Zugló vasútállomás és Népliget buszpályaudvar átszállás nélkül érhető el az 1-es villamossal, de a Nyugati pályaudvar is húsz perc busszal és metróval, illetve átszállás nélkül a 14-es villamossal.

Az egyetemista élet szerves részét képező éjszakai életről sem kell lemondani a közlekedés miatt, hiszen a 914-es és 914A éjszakai buszok a Béke térnél tíz-tizenöt percenként, a 901-es pedig a Reitter Ferenc utcánál félóránként közlekedik.

Az ELTE Kerekes Kollégiumáról további információkat találsz a honlapon (http://www.kerekes.elte.hu) vagy Facebook-on!
Címe: 1135 Budapest, Kerekes u. 12-20.

Fotók: Müller András

[keretes]A többi ELTE-s kollégiumról itt olvashatsz:

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]