Kutass és keress! ÚNKP ösztöndíjpályázatok kutatói babérokra törő egyetemistáknak és doktoranduszoknak

Szeretsz kutatni? Van egy nagyszerű ötleted, ami csak arra vár, hogy a világ elé tárd? Szeretnél egy kis plusz ösztönzést és felületet, hogy megmutathasd mindenkinek tanulmányodat? Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében meghirdetett Hallgatói Kutatói Ösztöndíjakat neked találták ki! Talán ÚNKP-ként ismerős lehet: havonta 100-200.000 forintot érhet most a kitartásod!

Az Új Nemzeti Kiválóság Program több képzési szinten is ajánl támogatást a kutatni vágyóknak.

Ha alapszakos vagy, tehát középiskolai tanulmányaidat már befejezted, de diplomával még nem rendelkezel, Felsőoktatási Alapképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíjra pályázhatsz. Ez havonta 100.000 forint színtiszta „motivációt” jelenthet azért, hogy a kiírásnak és leadott saját kutatási tervednek megfelelően haladj az adott évszakokban, valamint szakirodalmat dolgozz fel a témáddal kapcsolatban, és bemutasd munkádat az erre megrendezett konferencián.

Ha mesterszakos vagy, vagy osztatlan képzésben veszel részt, rád vár a Felsőoktatási Mesterképzés Hallgatói Kutatói Ösztöndíj! Azonos feltételekkel, mint az alapszakosoknak, ám különböző bírálási szempontokkal adhatod be a pályázatodat.

Ha doktorandusz vagy, a képzésben való előrehaladásod alapján két lehetőséged van az ÚNKP-pályázásra: Felsőoktatási Doktori Hallgatói Kutatói Ösztöndíj pályázattal az előzőekhez hasonló feltételekkel és kötelezettségekkel 100.000 forintot, míg a „Tudománnyal fel!” Felsőoktatási Doktorvárományosi és Posztdoktori Kutatói Ösztöndíj Pályázattal 200.000 forintot igényelhetsz havonta, amennyiben pályázatod pozitív elbírálásban részesül. Az utóbbi pályázatra doktori képzés után is van lehetőség jelentkezni.

Ha Bolyai-ösztöndíjas vagy (és csak akkor), a Bolyai+ Felsőoktatási Fiatal Oktatói Kutatói Ösztöndíjra pályázhatsz, melynek összege 200.000 forintot jelent. A Magyar Tudományos Akadémia Bolyai János Kutatási Ösztöndíjának pályázási ideje ugyan már lezárult, de biztatjuk azokat az oktatókat és kutatókat, akik eddig nem tudtak erről a lehetőségről, hogy kövessék ezen kiírásokat, ugyanis jövőre újra megnyílik a lehetőség, a Bolyai+ ösztöndíjjal együtt és annak szigorú alapfeltételeként.

Jó hírünk van a leendő elsőéveseknek is! Ha kutatói vénád már azelőtt megjelent, hogy az egyetem kapuját átlépted volna, sikeres középiskolai tanulmányaidat lezárva, első egyetemi éved szeptemberi kezdésével rád vár a „Tehetséggel fel!” Felsőoktatást Megkezdő Kutatói Ösztöndíj Pályázat!

És néhány kérdést is tisztázzunk:

Mi a helyzet azokkal, akik éppen képzést váltanak, például alapképzéses diplomájukat megszerezték, de még a mesteres jelentkezés kezdetén tartanak? Ők egy évig elesnek a jelentkezés lehetőségétől?

Szerencsére nem: a pályázat szempontjából a 2021-es szeptemberi hallgatói jogviszony fog számítani! Ennek megfelelően a jelenleg alapszakos, de mesterszakos tanulmányokra jelentkező hallgatók a Felsőoktatási Mesterszakos Hallgatói Ösztöndíjra pályázhatnak!

Több esélyem van, ha az öthónapos ösztöndíjprogramra jelentkezem, mint ha tízhónapos pályázatot adnék le?

Nem, ezek az időszakok azon múlnak, mennyi idő alatt tudod teljesíteni a pályázat követelményeit: az öthónapos időszakra ugyanúgy vonatkoznak a tízhónapos keret szabályai, ezért mindenképpen érdemes átolvasni a kiírást. Az elbírálás feltételei teljesen függetlenek az időszak hosszától.

Fontos szabály még, hogy azok a hallgatók, akik a 2021-es őszi félév során is állami kutatási ösztöndíjban részesülnek azzal a kutatással, amivel az ÚNKP-ra is jelentkeznének, és/vagy ezen időszak alatt Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat kapnak, nem pályázhatják meg a fenti programokat. Ahogyan nem lehet egyszerre több ÚNKP-pályázatot sem leadni ugyanazon kutatási tervvel.

A pályázati kiírásokat itt találhatjátok: https://www.elte.hu/unkp
Ha pedig kérdésetek merülne fel, először olvassátok át a részletes Gyakran Ismételt Kérdések dokumentumot: https://www.elte.hu/dstore/document/6250/GYIK%202021-2022.pdf

Ha pedig itt sem leltek válaszra, az oldal alján található Kapcsolat fül lesz a barátotok.

Sok sikert!

Kiemelt kép forrása: pixabay.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]