Innovatív, kreatív, mégis piacképes mesterszakot keresel? A legjobb helyen jársz!

Igyekszel betartani a #zerowaste életmódot, újrahasznosítható dolgokat vásárolsz, fast fashion boltok helyett turkálóból állítod össze a szettedet? Érdekel a fenntarthatóság? Szerinted is az elkövetkező évtizedek legkardinálisabb témája lesz mind a közéletnek, politikának, mind a gazdaságnak, mind a tudományoknak a környezet- és természetvédelem, valamint a fenntarthatóság? Szívesen tevékenykednél aktívan a területen? Idén vagy korábban szerzel/szereztél alapszakos diplomát? Magadra ismertél? Akkor tarts velem, mert egy olyan kihagyhatatlan lehetőséget mutatok be neked, amit számodra terveztek! Jelentkezési határidő: április 15. Püski Bianka írása.

Mi lehet jobb egy ELTE-s mesterszaknál? Egy olyan mesterszak, amely az ELTE és négy további (Barcelonai Egyetem, Trinity College Dublin, Utrechti Egyetem, Montpellier-i Egyetem) neves, külföldi egyetem kollaborációja révén valósul meg. Az említett egyetemek 2019-ben az Európai Egyetemek Kezdeményezés keretében a sokak által ismert Erasmus+ társfinanszírozásával megalakította a CHARM-EU-t (Challenge-driven, Accessible, Research-based, Mobile European University). Mit lehet tudni az európai kezdeményezésről, valamint a CHARM-EU-ról? Az Európai Tanács 2017. decemberi ülésezéseit követően több kezdeményezése megvalósítására szólította fel a tagállamokat. A projektek közül az egyik a következő: „…Unió-szerte meg kell szilárdítani a stratégiai partnerségeket a felsőoktatási intézmények között, és szorgalmazni kell, hogy 2024-ig mintegy húsz olyan – különféle uniós egyetemek alulról felfelé építkező hálózataiból álló – »Európai Egyetem« jöjjön létre, amely egyrészt lehetőséget kínál majd a hallgatóknak arra, hogy különböző uniós tagállamokban folytatott tanulmányok kombinálásával szerezzenek diplomát, másrészt általánosságban az európai egyetemek nemzetközi versenyképességének javításához is hozzájárul”. Az Európai Tanács e felhívására válaszképp született a felsőoktatási intézmények, hallgatói szervezetek, tagállamok és a Bizottság együttműködésével kidolgozott Európai Egyetemek Kezdeményezés, és az európai oktatási közösség kiépítésére irányuló törekvések részeként mára az EU egyik kiemelt tevékenységévé vált. A CHARM-EU összefogás egy új egyetemi modell kialakítását tűzte ki célul, amiben a földrajzi, regionális, kulturális, nyelvi és történelmi perspektívák sokszínűségétől, illetve ezek találkozásától várja az innovatív megoldások kiforrását: éppen a sokszínűségből konstruálódhat valami egyetemes.

Mit tudhatunk a szeptemberben induló A fenntarthatóság globális kihívásai mesterképzésről? A mesterképzésben részt vevő hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy transzdiszciplináris és kihívásalapú környezetben foglalkozzanak a fenntarthatóság sürgető problémájával. A nemzetközi program pedagógiai alapkoncepciója is rendkívül innovatív, hiszen nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy milyen alapszakos diplomával kerülnek a programba a hallgatók, így nemcsak regionális szempontból, de a szakmai és tudományos hátterük szempontjából is sokféle hallgatót terveznek integrálni, oktatni. A tanfolyam lebonyolítása rugalmas, hibrid formátumokat is tartalmaz. (Természetesen a lebonyolítást nagyban befolyásolják az éppen érvényben lévő járványügyi intézkedések.) A diplomát a programot lebonyolító öt egyetem akkreditálja és ítéli oda. A program 2021 szeptemberében kezdődik, a jelentkezés határideje 2021. április 15.

Kik jelentkezhetnek? Kiknek ajánlott a mesterszak? A jó hír, hogy bármilyen alapszakos diplomával rendelkező hallgató jelentkezhet, tehát ha úgy érzed, hogy a diplomád nem feltétlenül kombinálható a fenntarthatósággal, ne csüggedj. Néhány első blikkre elvetendőnek tartható szak, ellenérvekkel:

  • társadalomtudományok, politológia, szociológia: egy igazán felelős, 21. századi társadalomtudósnak elengedhetetlen, hogy a fenntarthatóság kérdésköreivel tisztában legyen, felismerje a társadalom és a fenntarthatóság közötti összefüggéseket;
  • bölcsészettudományok: például magyar szakosként gyakorolhatod majd a viszonylag új kritikai irányzatot, az ökokritikát;
  • közgazdasági tudományok: a gazdasági kérdések priorizálása, illetve a társadalmi osztályok közötti, egyre tágabb olló „összecsukásához” elengedhetetlen a fenntarthatóság beható ismerete.

Kitűzött tanulási célok:

  • Kreatív és kritikus gondolkodás képességének fejlesztése.
  • Összetett társadalmi kihívások kutatása és értékelése különböző érdekelt felek nézőpontjából, interkulturális perspektívából.
  • Transzverzális kompetenciák fejlesztése, különösen a problémamegoldás, a vállalkozói szellem, az innováció, a digitális készségek és az egész életen át tartó tanulási hajlam terén.
  • Szakszerű és hatékony kommunikáció összetett kérdésekben.

Maga a mesterképzés 90 kredit értékű, és több modulból áll, amelyeket a szervezők három szakaszra osztottak. A modulok előadások, szemináriumok és workshopok kombinálásából tevődnek össze, tehát elméleti és gyakorlati elemek egyaránt megtalálhatóak a képzésben. A kurzusok sikeres elvégzéséhez önálló és csoportos tanulásra, páros- és projektmunkák elvégzésére is szükség lesz. A modulokról részletesebben itt tájékozódhatsz.

Mivel a program egyik legfontosabb célja, hogy új kapcsolatokat hozzon létre, ezért támogatja, hogy a kezdő CHARM-EU egyetemen kívül legalább egy másik résztvevő egyetemre ellátogass. Ehhez lehetőség szerint utazási támogatásokat fognak biztosítani a hallgatóknak. Elsősorban természetesen a fenntartható, közösségi közlekedési formákat, mint például a buszt és a vonatot támogatják. További, finanszírozással kapcsolatos információkat az alábbi linken találsz.

Szeretnél még többet megtudni a mesterképzésről? Választ kapnál a felmerülő kérdéseidre? Április 8-án 15:00-tól az alábbi linken keresztül tudsz részt venni a magyar nyelvű tájékoztató eseményen.

További információ magyarul itt érhető el, a program angol nyelvű honlapja minden információval (többek között a jelentkezés módjával és a képzés konkrét felépítésével) pedig ezen a linken található.

A kiemelt kép forrása: itt.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]