Kutatást segítő alkalmakat hirdet hallgatóinak az ELTE

Érezted már úgy, hogy eltévedtél a kutatás útvesztőiben? Hogy kifog rajtad a szakirodalmak sora, vagy éppen ellenkezőleg, azt se tudod, hogyan is állj neki? Előre rettegsz a kutatásodra érkező váratlan kérdésektől és a lámpaláztól? Éppen szakdolgozat előtt állsz, és szeretnéd a legjobbat kihozni magadból? Szerencséd van, ugyanis az ELTE legújabb kurzusát neked találták ki!

Az NTP-HHTDK-20, azaz „A hazai Tudományos Diákköri műhelyek és rendezvényeik támogatása” elnevezésű projekt keretein belül egy komplex képzéssorozatot indít az ELTE Tehetséggondozási Tanácsa. A Nemzeti Tehetségprogram támogatását élvező pályázat során a hallgatóknak lehetőségük lesz olyan, a kutatáshoz kötődő képességek elsajátítására, fejlesztésére és gyakorlására, melyek nagyban segítik majd őket a TDK-ra (Tudományos Diákköri Konferencia) és az OTDK-ra (Országos Tudományos Diákköri Konferencia), esetleg szakdolgozatnak készülő kutatásaik során. A képzések mind a humán, mind a reál területen tanuló hallgatóknak ajánlottak.

Az alkalmak a kutatás négy fő fázisába engednek betekintést és látnak el hasznos tanácsokkal: Irodalomkutatási módszerek (1), Esszé-, tanulmány- és cikkírás (2), Prezentációkészítés és előadói technikák (3) és Érveléstechnika tréning (4).

Az első terület, az Irodalomkutatási módszerek képzéséhez egy rugalmas időbeosztással, 2021. február 15. és március 31. között végezhető, öt modulból álló kurzus tartozik Egri Krisztina könyvtárvezető, az ELTE Társadalomtudományi Kar és a Némedi Dénes Könyvtár munkatársának facilitálásában. Ezen a kurzuson az információforrásokról, azok értékeléséről, az információgyűjtés stratégiájáról és rendszerezésről lesz szó, valamint a hivatkozástechnikáról és a magyar szerzői jogról. A kurzus alkalmain túl az oktató gyakorló feladatokkal is ellátja majd a hallgatókat. A kurzus megjelölt ideje alatt bármikor be lehet csatlakozni. Az alábbi linken regisztrálhatsz az Irodalomkutatási módszerek képzésre.

A kutatások második fázisa az írásba foglalás, melynek számos műfajával találkozhatnak a hallgatók az egyetmi évek alatt is. Esszé-, tanulmány- és cikkírás címmel két alkalom lesz elérhető, egy február 21-én, hétfőn három és hét óra között, egy pedig március 2-án fél öt és fél kilenc között. Az elsőt Dr. Wein Katalin, az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék vezetője tartja Teams-en, míg a másodikat Dr. Szabó Csaba, az Algebra és Számelmélet Tanszék oktatója tartja Zoom-on. A leírás szerint mindkét alkalmon nélkülözhetetlen képességek birtokába juthatnak a hallgatók. Regisztrációra az elsőre ezen, a másodikra pedig ezen a linken lehetséges.

A kutatások harmadik fázisa általában azok nem írásbeli prezentálása, bemutatása. Erre és a tudatos kommunikációra, valamint a hatásos előadói magatartásra készít fel a Prezentációkészítés és előadói technikák kurzus, szintén két oktatóval, mindkét esetben Teamsen. Március 18-án háromtól hétig ismét Dr. Szabó Csaba várja a hallgatókat, míg március 19-én reggel fél tíztől délután fél kettőig Dr. Dóczi Brigitta, az Angol Alkalmazott Nyelvészeti Tanszék adjunktusa tart órát. Az elsőre itt, a másodikra pedig ezen a linken lehet regisztrálni.

Végül, de nem utolsósorban elérkeztünk az Érveléstechnika tréning elnevezésű kurzushoz. Ezen, mint a neve is mutatja, a hatékony érvelés tudományát lehet elsajátítani, ami a kutatásunk és eredményeink bemutatásán túl az esetleges kérdések, tudományos diskurzusok kezelésében lehet segítségünkre. Április 8-án, csütörtökön négytől nyolcig Dr. Takács János, másnap, április 9-én reggel kilenctől egyig Dr. Forrai Gábor, az Érveléselmélet és Marketing Tanszék docensei tartanak majd előadásokat. A távoli időpontra való tekintettel az erre való regisztrációs lehetőségek csak márciusban nyílnak majd meg, nem árt szemfülesnek lenni!

A képzések online zajlanak, egyszeri szinkron alkalomként. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, valamint a létszám is korlátozott, így a szervezők felhívják a figyelmet a jelenléti szándék mielőbbi közlésére, hogy az érdeklődők biztosan részt tudjanak venni az alkalmon.

Kiemelt kép forrása: https://unsplash.com/photos/gcsNOsPEXfs

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]