Címvédőként is helytálltak a perbeszédversenyen az ÁJK hallgatói

A tavalyi győzelem után idén az írásbeli alperesi fordulóban első helyen, összetettben a negyediken végzett az ELTE Állam- és Jogtudományi karának csapata.

Egyetemünk jogásztanoncainak kiemelkedő sikerei nem ismeretlenek előttünk, hiszen egyre többet tudósíthatunk eredményeikről, miközben a nemzetközi szakma figyelmét is felhívják magukra. Idén már többször bizonyítottak: a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition nevű médiajogi perbeszédversenyen értek el hatodik helyezést, a Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen pedig a harmadik helyen végeztek. 2019-ben az ELTE ÁJK csapata szerezte meg az első helyet a hágai Nemzetközi Bíróság versenyén, ebben az évben Andrikó Imre, Dobos Boglárka, Gömbös-Pamper Zsolt és Schnee Helga hallgatók mérték össze tudásukat a legrangosabbnak számító megmérettetésen.

Az ÁJK-s csapat

Az ÁJK-s csapat

A Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt 43. alkalommal hirdette meg a hágai Nemzetközi Bíróság, amely intézmény nem véletlenül székel a holland városban: a nemzetközi jogi kérdések megvitatását Hollandia előszeretettel vállalta magára a múltban is. A 20. század első felének kiemelkedő jogásza volt maga Benjamin Marius Telders is, aki a Leideni Egyetemen végezte tanulmányait, majd a jog működése iránt kezdett érdeklődni. A végsőkig hitt a jogi szabályozás és a civil társadalom erejében, nézetei mellett pedig a második világháború idején is kiállt. Ellenállásáért azonban a Bergen-Belsenben működő koncentrációs táborba száműzték, ahol 1945-ben halt meg.

A verseny névválasztása mellett szintén szimbolikus a helyszín, ahol minden évben sor kerül a próbatételre. A Hágában álló Békepalotát 1913-ban adták át, hogy egy nemzetközi jogászcsoport segítségével biztosítani tudják a népek közti békés egymás mellett élést. Az államok közötti konfliktusok jogi úton történő megoldásának így nemcsak a Nemzetközi Bíróság, hanem a palota is jelképévé vált. A több mint száz éve működő intézményben naprakész könyvtár és megannyi szakmai program segíti elő, hogy a fiatal jogászok is elsajátíthassák a megfelelő ismereteket.

A hágai Békepalota

A hágai Békepalota

A Telders megmérettetése idén ráadásul rendhagyó volt, hiszen a járványhelyzet miatt a szóbeli fordulókra nem kerülhetett sor, így az írásbeli eredmények alapján alakították ki a végleges rangsort. A magyar csapatot a korábbi évekhez hasonlóan az Igazságügyi Minisztérium támogatta, munkájukat segítette Sulyok Katalin adjunktus, a felkészítésben pedig Kajtár Gábor adjunktus és Mordivoglia Clio ügyvédjelölt, korábbi versenyző vett részt.

A 2019/2020-as tanévben meghirdetett versenyen egy fiktív jogvitát kellett lebonyolítani, ahol két állam összetűzésbe került a tengeren. A történet szerint vulkanikus hatásokra új sziget emelkedett ki a tengerből, de a két ország nem jutott dűlőre, kié a tulajdonjog. A versenyzők által készített kereseti kérelemnek választ kellett adnia, hogy egyáltalán szigetnek minősíthető-e az új objektum, majd a szuveneritás kérdését kellett boncolgatniuk a történelmi jogcím alapján. A további kérelmek diplomáciai, gazdasági szempontokat vontak be a vitába: a felek közötti korábbi megállapodások miként érvényesülnek a jelenlegi helyzetben, mennyiben felelősek az államok a sziget körül megjelenő halászok tevékenységéért, illetve további tényezőkkel is számolniuk kellett a jogi szövegek megfogalmazóinak.

Az ELTE ÁJK csapata végül az alperesi forduló írásbeli teljesítményével a legjobbnak bizonyult, míg összetettben a negyedik helyet szerezte meg.

Forrás:
elte.hu

Telders Nemzetközi Perbeszédverseny honlapja

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]