Hatodik helyezés nemzetközi médiajogi perbeszédversenyen: az ELTE ÁJK újabb csapatsikere

Idén ötödjére indult ELTE-s csapat a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition nevű médiajogi perbeszédversenyen. Az öttagú csapat a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal nem személyesen, hanem online vehetett részt az Unversity of Oxford által rendezett világdöntőn.

Nemrég számoltunk be Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs versenyen elért ELTE-s helyezésről; de az évek óta folytatott munka egyre szebb eredményeiből még emlékezhetnek olvasóink például a tavalyi Jessup- vagy a Telders-perbeszédversenyről olvasottakra is. Az ÁJK sikereinek sorát folytatva, ezúttal is perbeszédverseny-helyezésről adhatunk hírt: miután a Monroe E. Price Media Law Moot Court Competition ELTE-n rendezett regionális fordulóját megnyerve kijutott a döntőre, az öttagú jogászcsapatunk hatodik helyezést ért el. Ezzel az európai csapatok közül, előkelő módon, a második lett a házigazda University of Oxford csapata után (az utóbbi csatát vívhatott az első helyezésért, végül összesítve a második helyet nyerte meg). A magyar csapatot két szingapúri, egy kínai és egy malajziai egyetem előzte meg az említett brit mellett.

A fiktív jogeset, amelyben a versenyzőknek felperesi és alperesi oldalon is érvelniük kellett, alapvetően médiajogi, szólásszabadsági és adatvédelmi kérdéseket érintett. Egy videóüzenet képezte az alapját, amelyben egy maszkot viselő férfi felszólította a követőit, hogy a kisebbséghez tartozó vallás képviselőit térítsék át a többségi vallásra. Ezután az üzenettel összeköthető, erőszakos cselekmények történtek a fővárosban, erre reagálva pedig az állam bírósági engedély nélkül kérte ki a videóban szereplő férfi személyes adatait a videót közzétevő médiaszolgáltatótól. Vagyis a szólásszabadság és vallásszabadság alapjogi kategóriáinak ütköztetése mellett a szolgáltatói felelősségről, adatvédelemről is gondolkodniuk kellett a versenyzőknek, mindezt a nemzetközi joggyakorlat tanulmányozásának fényében. A fiktív per során korábban beadott írásbeli kereseteikre kapott pontjaikhoz hozzáadódtak a döntőn szerzett pontszámok, így alakult ki a végleges rangsor.

Az idei csapat tagjai: Angyal Márton, Bálint Janka, Gyetván Dorina, Hevesi-Tóth Mirtill és Németh Olivér. A felkészítő oktató idén is Dr. Gosztonyi Gergely volt, Dr. Kovács Andrea, Dr. Tatár Attila és Dr. Zanathy Anna PhD-hallgatók közreműködésével.

A végső rangsor pedig így alakult 2020-ban:

  1. Singapore Management University, Singapore
  2. University of Oxford, United Kingdom
  3. University of Malaya, Malaysia
  4. China University of Political Science and Law, China
  5. National University of Singapore, Singapore
  6. Eötvös Loránd University, Faculty of Law, Hungary
  7. National Law School of India University, Bangalore, India
  8. University of Luxembourg, Luxembourg
  9. Birzeit University, Palestine
  10. National University of Kyiv-Mohyla Academy, Ukraine

A csapattagoknak és felkészítőiknek ezúton is gratulálunk!

A kiemelt kép Baló Tímea (ELTE Online) fotója.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]