Dobogós ELTE-sek a Nemzetközi Mediációs Versenyen

Az ELTE ÁJK joghallgatói dobogós helyen végeztek az évente megrendezendő Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyen, melyről a felkészítő tanár, Dr. Inzelt Éva adjunktus, a Kriminológia Tanszék munkatársa nyilatkozott a Karc FM Spájz című műsorában.

Mielőtt Inzelt Éva részletezni kezdte volna a versenyt és annak előzményeit, a mediáció jelentőségéről beszélt. A mediáció egy alternatív vitarendezési fórum, ahol a felek közvetlenül kommunikálhatnak egymással egy független mediátor közreműködésével, annak érdekében, hogy mindkét fél számára előnyös, közös megállapodásra juthassanak, a bírósági út kikerülésével. Ez az eljárás sokkal költséghatékonyabb és gyorsabb is, gyakorlatilag néhány óra alatt is egyezségre lehet jutni, ha a felek kellően nyitottak a megoldásra. Az adjunktus több szempontból is javasolja a mediációt, amely egyébként nagyon széles körben alkalmazható, több területen is eredményes lehet, hiszen az esetek 80-90%-ban végre is hajtják a felek a megállapodásban rögzített feltételeket. Az előkészítő ülésen kell a mediátornak eldöntenie, hogy az ügy alkalmas-e a mediációs útra terelésre, de az esetek többségében erre van mód. Ha mindkét fél önkéntes akarata megvan, akkor a mindkét félnek megfelelő megállapodást hozhatják egy külső személy segítségével, akinek teljes titoktartási kötelezettsége van a megbeszélésre vonatkozóan, ha későbbi bírósági útra terelődne az eset, akkor sem tárhat fel semmit az ott elhangzottakról.

Fénykép forrása: elte.hu

A Nemzetközi Kereskedelmi Mediációs Versenyre minden év februárjában kerül sor, ahol a legjobbak mérettethetik meg magukat. A kijutást természetesen megelőzi egy kiválasztási folyamat, mely során Inzelt Éva – aki már csaknem 8 éve készít fel ELTE-s csapatokat – egy háromhetes kiválasztási fordulóban dönt a résztvevőkről. A forduló első felében az angol nyelvtudást méri fel – ami kétségtelenül elengedhetetlen egy külföldi verseny esetében –, a második részében pedig mediációs eseteket kell szimulálniuk a jelentkezőknek, hogy felmérhesse a hallgatók ilyen irányú készségeit. A három hét alatt három különböző jogesetet kellett feldolgozniuk különféle párokban és csoportokban, ezáltal tesztelhették, hogyan tudnak csapatban együttműködni.

A versenyezők végül Nagy AndreaPapp Luca és Völgyesi André voltak, akik dicséretes eredményt tudhatnak magukénak. A kiválasztott hallgatókra ezt követően hosszú, fél éven át tartó folyamatos felkészülés várt. Szeptembertől februárig, heti kétszer 3 órában találkoztak a felkészítőkkel, Dr. Inzelt Évával, valamint Hajas Tamás Boldizsárral, akik mediációs, kommunikációs, valamint moderációs technikákat tanítottak.

Az előselejtező során, novemberben kaptak egy esetet, amellyel kapcsolatban írásban ki kellett dolgozni egy mediációs tervet, stratégiát és ezt kellett benyújtani januárban, még a szóbeli forduló előtt.

Fénykép forrása: elte.hu

A nemzetközi verseny február 6–12. között került megrendezésre Párizsban, az ICC Mediációs Hét keretein belül, immár 15. alkalommal, ahol ezúttal egy csodálatos 3. helyet sikerült megszereznie egyetemünk induló csapatának. Ez a helyezés nem kis érdem, főleg annak fényében, hogy 66 egyetem hallgatói mérték össze erejüket a verseny során. Inzelt Éva szerint a siker a csapat tagjainak erőssége mellett a korábbi évek versenyeiből gyűjtött tapasztalatoknak is köszönhető, amelyeket jól tudtak hasznosítani.

A rádióban Papp Luca, végzős jogászhallgató is interjút adott, aki a hónapokig tartó felkészülésről, valamint a mediáció előnyeiről mesélt.

Fejléckép: medock.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]