Perbeszédversenyen írt történelmet az ELTE csapata

Első helyezettek lettek az ELTE hallgatói a Hágában megrendezett Telders perbeszédversenyen (Telders International Law Moot Court Competition). Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának csapata az első magyar csapat, amely megnyerte a versenyt. Gratulálunk a csapatnak (Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs és Tóth Franciska) és felkészítőinek (Kajták Gábor és Sulyok Katalin)!

A mostani eredményen túl ELTE-s hallgatók áprilisban is első helyezést értek el a Jessup nemzetközi jogi perbeszédversenyen. Ezzel az ELTE a világ első olyan egyeteme lett, amely egy évben mindkét versenyt megnyerte.

Az ELTE csapata a korábbi években már nyert egyéni díjat, valamint kiváló pontszámokkal jutott tovább a legjobbak közé, azonban ez az első alkalom, hogy a magyar versenyzők – Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs és Tóth Franciska – a döntőben mérethették meg magukat, és legyőzték a korábbi években többször is bajnoki címet szerzett University of Leiden együttesét.

A magyar versenyzőket Kajtár Gábor, a Nemzetközi Jogi Tanszék adjunktusa és Sulyok Katalin tanársegéd készítette fel a múlt héten 42. alkalommal megrendezett perbeszédversenyre, ahol a csapat az elődöntők során Hollandia, Franciaország, Bulgária és Törökország ellen mérkőzött meg. A döntőben az alperesi oldalon kellett érvelniük.

A versenyen az alperesi oldal elnyerte a legjobb alperesi szóbeli szereplésért járó első díjat, Tóth Franciska kapta a legjobb szónok díját, a csapat felperesi oldala pedig hetedik helyezett lett.

A Telders 1977-es indulása óta Európa egyik legnagyobb presztízsű perbeszédversenyévé nőtte ki magát. A verseny alatt a részt vevő hallgatók elsajátíthatják a törvény szabályainak, a civil társadalomnak és a fair playnek az elveit. A hallgatói csapatoknak minden évben egy két állam közti, fiktív vitában kell résztvenniük – a vitát az ENSZ legfontosabb jogi szerve, a Nemzetiközi Bíróság elé helyezik. A Telders perbeszédversenyt a Grotius Centre for International Legal Studies szervezi a Leiden University hágai kampuszán.

Csernus Máté, egy korábbi perbeszédversenyző és Telders-tréner ezt mondta a verseny kapcsán a DLA Piper-nek: „A Telders »nagytestvéréhez«, a Jessuphoz hasonlóan számos elengedhetetlen, az iskolapadban nem elsajátítható dologra tanítja meg a résztvevőket. Egy ilyen megmérettetés alatt a fiatalok megtanulnak úgy írni és kutatni, ahogy azt később a szakmájukban is elvárják tőlük, de más, az ügyvédi munka szempontjából létfontosságú skilleket is fejleszthetnek, mint az előadókészség vagy a többlépcsős érvelés. […][E]zek a megmérettetések sokat tanítanak a hallgatóknak, aminek köszönhetően – válasszák akár a tudományos, akár az ügyvédi pályát – sokan igazán sikeres és eredményes karriert futhatnak be.”

A Jessup magyar versenyzőinek két évfolyamával is készített interjút az ELTE Online. Itt olvasható a 2018-as, itt pedig a 2019-es csapattal készült interjú.

Kép forrása: Telders

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]