Ormányosok középpontban: Afrika legnagyobb elefántáttelepítése

Hatalmas vállalkozásba fogott az African Parks természetvédelmi szervezet, amikor 2016 júliusában megkezdte 500 afrikai elefánt áttelepítését. A művelet – az Afrika dél-keleti részén található – Malawi állam nemzeti parkjait érinti: délről, a Liwonde és Majete Nemzeti Parkból szállítják át az állatokat északra, a Nkhotakota Rezervátum területére. A kontinensen folyamatosan küzdenek különféle fajok, köztük az elefántok kihalása ellen, a “500 Elephants” elnevezésű program célja pedig, hogy a megmaradt, helyenként túlzsúfoltan élő állatokat egyenletesen osszák el a szabad övezetek között.

A projekt meglehetősen gyors ütemben zajlik, ugyanis két hónap alatt eddig 250 elefántot szállítottak át. A tényleges költöztetés mindössze 24 órába telik, és egy nap egy teljes család (akár 12 példány) áthelyezését jelenti.

A-family-group-of-elephants-is-darted-from-the-airA szakértői csapat általában reggeltől reggelig dolgozik, s a művelet az elefántok kiválasztásával, majd altatásával kezdődik. Az alapos átvizsgálást követően az állatokat egy gyűjtőponton ébresztik fel, hiszen a szállítás további szakaszai már nem igényelnek erős nyugtatást, altatást. Sötétedéskor engedik először a szabadba az elefántokat, hatórás út után. A Malawi tótól nem messze fekvő Nkhotakota rezervátum 1800km2-es alapterületén másnap reggel teljes szabadság várja őket.

Az African Parks nem először költöztet elefántokat, éppen a Majete Nemzeti Parkot népesítették be ugyanezzel a módszerrel 2003-ban. Mind a Majete, mind a Liwonde Parkból az emberi tevékenység, az emberek közelsége miatt kell elmozdítani az elefántokat: a Majete Parkban az erdőirtástól, a túlzott emberi népességnövekedéstől kellett megvédeni az állatok természetes élőhelyét, míg Liwonde esetében épp fordítva, az embereket kell megvédeni az elefántok túlszaporodásától.

Szakemberek állítása szerint a projekt szinte tökéletes megoldást kínál a problémákra: az emberek nem az állatok természetes élőhelyét pusztítják el, az elefántok pedig nem legelik le a gazdák megélhetését biztosító terményeket. Nem mellékes az sem, hogy az Afrika Parks munkája amellett, hogy erősíti az emberek és állatok kölcsönös együttélést és biztosítja a kontinens biodiverzitását, a turizmust is élénkítheti.

A projekt első ütemében 250 elefántot költöztettek a Nkhotakota Rezervátumba a Liwonde Nemzeti Parkból. A második ütemben további 250 állatot helyeznek majd át 2017 júliusában Majete térségéből.

Forrás: BBC, CNN, 500 Elephants
Kép: 500 Elephants (Frank Weitzer)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]