Az avoni hattyú ép dokumentumai

Bár az angol irodalom egyik legismertebb alakjának, William Shakespeare-nek a neve számos komédiával, tragédiával és királydrámával fonódott össze az idők során, aláírása alig néhány fennmaradt hivatalos okiraton található meg: összesen négy épségben lévő dokumentumon olvasható ‘Wm Shakspē’ szignója. Közülük két szerződés 1613-ból származik, ezek döntöttek a londoni Blackfriars Gatehouse későbbi tulajdonosairól.

William Shakespeare 1613. március 10-én vásárolta meg a Blackfriars Gatehouse nevű lakóházat Henry Walker londoni lakostól kerek £140-ért. A legendás szerző azonban nem fizetett rögtön, mivel egy nappal később újabb Shakespeare-szignó született, immáron egy jelzálogszerződés papírjára vésve. A teljes összegből ugyanis Shakespeare mindössze £80-t tudott készpénzben kifizetni, így a fennmaradó £60-ot jelzálogon keresztül igyekezett biztosítani.

Walker és Shakespeare két szerződésére először 1768-ban bukkant rá egy londoni ügyvéd, Albany Wallis. A dokumentumok néhány tulajdonost megjárva Edmond Malone-hoz kerültek, aki 1790-ben először publikálta a róluk készült másolatokat. Ezután egészen 1841-ig eltűntek a nyilvánosság elől, ekkor John Payne Collier a Shakespeare Társaság találkozóján állította ki őket. Az adásvételi szerződés jelenleg a Guildhall Libraryben, a jelzálogszerződés pedig a British Libraryben található.

A fennmaradt szerződéseken kívül nincs bizonyíték arra, hogy Shakespeare lakott volna a Blackfriars Gatehouse-ban. Ez is egyike az őt övező számtalan kérdésnek és népszerűsége továbbra is töretlen, miközben épp idén emlékezünk halálának 400. évfordulójára. Ennek alkalmából nyílt meg például a Shakespeare Documented című online kiállítás is, ahol rendkívül nagy felbontású képeken tekinthetők meg Shakespeare-hez kapcsolódó iratok, nyomtatványok, így az említett dokumentumok is.

Forrás: Shakespeare Documented, British Library, Shakespearean London Theatres
Kép: Wikimedia Commons

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]