Még nem tudod, mi vár rád!

Üdvözöllek, Gólya! Abban az esetben, ha ezt olvasod, akkor sikeresen túljutottál az egyetemistává válás első lépcsőfokain – és az első egyetemi héten is), gratulálok neked! Ugyanakkor akad még néhány elvégzendő teendő, addig pedig itt van ez az összefoglaló cikk, amely segítséget nyújt az egyetemi, kari élet útvesztőiben. Természetesen a felsőbb éveseket is üdvözlöm, s mindenkinek további kellemes szemesztert kívánok.

Egy új szemeszter elején nagyon sok információ zúdul a hallgatókra, hiszen túl kell élni a tárgyfelvétellel kapcsolatos riadalmat, a kollégiumi jelentkezéseket vagy egyéb lakáskeresési problémákat. Mindezen alapvető dolgok mellett ijesztő tud lenni egy teljesen új környezetbe való érkezés, ezért a legkülönfélébb események remek alkalmat kínálnak a beilleszkedéshez. Ez az összegzés azonban nem csupán a gólyáknak, de a felsőbb éveseknek is szól, mert nem szabad elfeledkezni egy kis kikapcsolódásról sem a túlzott tanulás során.

Egyetemünk rengeteg programot kínál a hallgatók számára. Hetente, de akár naponta több eseményről is beszélhetünk kartól függően. Ezek elsősorban tanegységlistán kívüli előadások, programsorozatok, kerekasztal-beszélgetések, amelyekről a saját karotok, illetve intézetetek, tanszéketek honlapjáról tájékozódhattok. Jelentősek lehetnek még a HÖK szervezésében lezajló szemeszternyitó- és szemeszterzáró bulik, gólyabálok, felezők vagy bármilyen más kari bulik is. Az Egyetem mellett ne feledkezzünk meg a tizenkét kollégiumról sem, ráadásul szinte mindegyik kollégium rendelkezik egy nagyobb eseménysorozattal is.

Az alábbi összefoglalóban a jelentősebb, évről évre megrendezett események listáját láthatjátok karonkénti bontásban, ugyanakkor említésre méltóak még a tanszéki programok vagy éppen a sportesemények.

Állam- és Jogtudományi Kar

Az ÁJK-n a HÖK rendezésében sok kerül egy Gólyabálra és a Felezőbálra, de a szemeszternyitó-és és szemeszterzáró bulikról sem feledkeznek meg. A karon működik a Jurátus nevű folyóirat, de számos csoporthoz is csatlakozhatnak a hallgatók: ilyen például a Joghallgatók Önképző Szervezete, a Bibó István Szakkollégium vagy épp a Perjátszó Kör is.

Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar

A Kar jelentős hangsúlyt fektet a segítségnyújtásra, így több ilyen eseményt is ők koordinálnak. Kiemelkedő lehet a Kitárt Ajtók Ünnepe, amelyet a Fogyatékos Emberek Világnapja alkalmából szerveznek meg. Célul tűzték ki, hogy inspirálják a fogyatékkal élőket a testmozgásra, kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, vagy éppen a civil szervezetekkel ismerkedhetnek meg a hallgatók. Jelentős esemény még a Bárczi Sport- és Egészségnap, de a HÖK által szervezett végzősök búcsúztatója is.

Bölcsészettudományi Kar

A BTK legnagyobb programja egyértelműen a május elején megrendezett Bölcsész Napok, amely során műhelyeken, workshopokon, tudományos előadásokon és kulturális programokon vehetnek részt a hallgatók, ráadásul az esti koncertek alkalmával igazán fergeteges hangulat szokott uralkodni a Trefort-kertben. Említésre még a Gólyavári Esték is, amely tudományos előadásokat, beszélgetéseket jelent.

Informatikai Kar

Az IK két jelentős egyetemi és két jelentős HÖK-eseményt mondhat magának. Ide tartozik a Kooperatív Nap szeptemberben, amely során a hallgatók cégektől kaphatnak tájékoztatást a kooperatív képzésről, rövid bemutatókat nézhetnek meg a fejlesztésekről, felkínált témakörökről az adott cégnél. A Neumann-nap keretein belül pedig ipari projektekre nyílhat rálátásuk. A HÖK érdekes programokat nyújt a Kar hallgatóinak, mint például a Hacktivity-t és az ITPikniket. Mindkét esemény során az oda látogatók elmélyedhetnek az informatika rejtelmeiben, miközben remek társaság veszi őket körül.

Pedagógiai és Pszichológiai Kar

A PPK programsorozatai is igen változatosak, mind a Kazinczy Napok, mind a Harmadik Kor Egyeteme előadásai keretein belül új ismeretekre tehetnek szert a hallgatók, míg a PPK Quiz elnevezésű HÖK-ös rendezvényen csapatokban mérhetik össze tudásukat. A PPK Kari Napok lehetőséget biztosít társasjátékra, mozira, bográcsozásra, de a tipikus workshopok sem maradnak el.

Tanító- és Óvóképző Kar

A megszokott Kari Napokon kívül a TÓK programjai között találhatjuk a februárban megrendezésre kerülő Tehetség Napot, rendszeresnek számítanak a Kultúrest, illetve a Proscension Drámaszínpad előadásai.

Társadalomtudományi Kar

Nem csak a TáTK, de az IK és a TTK legnagyobb bulija egyértelműen a Lágymányosi Eötvös Napok (LEN), ahol kulturális programokon és esti koncerteken vehetnek részt az érdeklődők, de a legkülönfélébb büféstandok sem kerülnek háttérbe. A Petőfi Kör vitaestjei is segítenek színessé tenni a Kar egyetemi életét, a NT SzHÉK (nemzetközi tanulmányok szakos hallgatói érdekképviselet) Filmklub pedig társadalomtudományi problémákkal foglalkozó filmeket vetít le, melyekről tudományos diskurzus is zajlik. A Szociális Munka Világnapja keretein belül szakmai és interaktív programok zajlanak.

Természettudományi Kar

A LEN mellett novemberben helyet kap a Magyar Tudomány Ünnepe című esemény, de olyan jelentős előadássorozatok is megrendezésre kerülnek, mint például a Szent-Györgyi Albert előadássorozat, az Atomoktól a csillagokig előadássorozat vagy éppen az Alkímia ma.

Forrás: a karok hivatalos honplapjai és a karok HÖK-ös honlapjai

Kép: wikipedia.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]