Új kőzetet fedeztek fel a Holdon

A kínai Jáde Nyúl holdjárója újfajta holdbéli kőzetet talált: egy bazaltfélét, ami 3 milliárd évvel ezelőtt még lávaként hömpölygött a Hold felszínén, és eltérő mennyiségű vasoxidot és titánt tartalmaz, mint a régebbi szovjet és amerikai minták.

A felfedezés megkönnyebbülést hozott a kínai kutatóknak, mivel 2013 decemberében már útnak indult a Jáde Nyúl szonda, ám többek között mechanikai problémák miatt nem tud mozogni a holdjáró, de a jelek szerint még így is hasznos tevékenységet végzett.

Az évtizedekkel ezelőtti szovjet és amerikai küldetéseken begyűjtött kőzetmintákban vagy nagyon magas, vagy alacsony a titán koncentrációja. A kutatást vezető Zoncsen Ling csoportja pedig a most felfedezett kőzetben közepes mennyiséget mutatott ki- erről a a Nature Communications tudományos lapban számoltak be.

Ez alapján levonható az a következtetés, hogy a Hold sokkal változatosabb összetételű, mint azt korábban a tudósok gondolták és kimutatható így az is, hogy az évmilliók alatt hogyan változott a vulkáni tevékenység.

 

Forrás: index.hu
Kép: tsukino-moon-site.gportal.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]