Fény derült Tutanhamon dajkájának kilétére

Maja, Tutanhamon dajkájának sírját még 1996-ban fedezték fel a Kairótól 20 km-re fekvő Szakkarában. Januártól tekintheti meg a nagyközönség, addig is a régészek egy meglepő felfedezéssel örvendeztették meg a nagyérdeműt.

Maja sírját Alain Zivie francia régész fedezte fel, és ő vezeti azóta is a kutatást, hogy ki lehetett a dajka. A sírban talált feliratokat vizsgálva a kutatócsoport arra következtet, hogy Maja valójában nem más lehetett, mint Tutanhamon nővére, Meritaton. A következtetés onnan származik, hogy Tutanhamon és Maja között szembeötlő hasonlóságokat találtak: ugyanaz az az áll, ugyanazok a szemek, ugyanazok a családi vonások. A rajzokon Maja a királyi trónon ül, Tutanhamonnal az ölében. Tutanhamon apjának, Ehnatonnak a sírjában is olyan rajzokat találtak, melyek azt bizonyítják, hogy Maja azonos Tutanhamon testvérével.

Ehnaton sírjában az egyik rajzon Meritaton halálát láthatjuk, aki Ehnaton és Nofertiti legidősebb lánya volt. A másik rajzon Meritaton egy csecsemőt szoptat, ezek alapján gondolják azt, hogy Maja és Meritaton ugyanaz a személy.
Meritaton múmiáját egyelőre nem találták meg, így nem tudnak DNS-vizsgálatot végezni, de még nem adták fel a kutatók, hiszen Tutanhamon sírjában is találtak egy titkos kamrát, amiről azt sejtik, hogy Nofertitit rejtheti. Reméljük, hogy az igazság nem (csak) odaát van.

Forrás: index.hu
Kép forrása: hirado.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]