„Mérhető“ karácsony?

Tökéletes karácsonyi hangulat, százmillió éve változatlan karácsonyfa, cukkorfüggőséghez vezető karácsonyi nassolás és Rudolf vörös orra. Nem csak a karácsony kapcsolja össze őket.

Csináljunk karácsonyi hangulatot! Megvan a recept! Brit tudósok évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a karácsonyi hangulat eszenciájának lényege különböző karácsonyi illatokban, hangokban és hangulatteremtő látványban rejlik. Kísérleteik során a különböző kombinációk közül a gyertyák-karácsonyi énekek-fahéjillat és a gyertyák-karácsonyi dalok-narancsillat együttes bizonyult a „legkarácsonyibb“-nak. A karácsonyias hangulatot tovább mérve a hagyományosan karácsonykor fogyasztott vagdalt húsos palacsintával bővítették a repertoárt. A legtöbb palacsintát az a csoport fogyasztotta, amely a gyertya-karácsonyi énekek-fahéj érzetkombinációnak volt kitéve: 10 perc alatt 20 darab palacsintát fogyasztottak el, míg a többiek csak 13-at. Ezzel újra bebizonyosodott a koktéleffektusnak nevezett jelenség létezése, miszerint a szaglási, ízlelési és hallási ingerek kombinációja sokkal nagyobb hatást ér el, mint egyetlen inger magában.

Mennyi dísz és mekkora csillag kerüljön a fára? Könnyen kiszámíthatjuk! Brit matematikahallgatók ugyanis kidolgozták az esztétikailag optimális karácsonyfa komplett képletét, amely magában foglalja a díszek és az izzók számát, a boák hosszát és a csúcsdísz pontos méretét is! A Sheffieldi Egyetem diákjainak számításai szerint az angyalt, csillagot vagy nyúlánk kúpot mintázó csúcsdísz magasságának a fenyőhossz egytizedének kell lennie, egy 183 centiméter magas fenyő esetében 18 centisnek. Az izzósor hosszához szintén a fenyő magasságát kell alapul venni és beszorozni a pi-vel, azaz 3,14-gyel. Összhosszra 574 centi jön ki optimumként. Hogy szemünk az optimális élményt kaphassa, gömbdíszből pontosan 37 darabra, boából vagy girlandból pedig 9 méter 20 centire van szükség egy 183 centis fa esetében.

Bár a díszek évről évre változnak, egyben biztosak lehetünk: a karácsonyfa – kanadai kutatók szerint – már százmillió éve ugyanaz! Legalábbis ami a tűlevelűek, köztük a fenyőfélék géntérképét illeti. A tudósok tűlevelűek géntérképét virágos növényekével hasonlították össze, és megfigyelték, hogy míg az előbbieké különösen stabil maradt az elmúlt 100 millió évben, addig az utóbbiaké jelentősen megváltozott. A fenyőfélék páratlan genetikai stabilitása ad magyarázatot ad arra, miért hasonlítanak a mai tűlevelűek a dinoszauruszok korából származó fosszíliákra.

Gyilkos karácsonyi bejgli? Akár azzá is válhat, ha nem tudunk mértéket tartani. A túlzott cukorfogyasztás ugyanis függőséghez, az édes anyag hiánya elvonási tünetekhez vezethet. Bart Hoebel, a princeton-i Idegkutató Intézet egyik vezető pszichológusa számos kutatása, majd patkánykísérletei bizonyították elméletét, miszerint a cukor megvonása több, függőségre utaló jelet is kivált: folyamatosan növekvő édesség-fogyasztást és elvonási tüneteket. Kimutatták még, hogy a nagy mennyiségű cukor olyan neurokémiai elváltozásokat is okoz az agyban, amelyeket korábban kokain-, morfium-, vagy nikotinfüggők esetében figyelhettek meg – a cukor ugyanis megváltoztatja a fejünk irányítóközpontjában megtalálható dopamin- és opioid receptorok számát. Hoebel szerint a magas cukorfogyasztás függőségek – pl. az alkoholizmus – kialakulásának is kedvez.

Nem, Rudolf, orra nem a túlzott alkoholfogyasztástól vörös színű! Norvég és holland tudósok megtalálták a valódi okot. A titok nyitja a nyálkahártyát átszövő hajszálerek sűrűségében rejlik. A kutatók védmikroszkóp segítségével kiderítették, hogy a rénszarvasok orrának nyálkahártyáját átszövő, vörös vérsejtekkel telített érhálózat sűrűsége 25 százalékkal nagyobb, mint az ember esetében. Az is kiderült, hogy nagyobb számban vannak nyákmirigyek a rénszarvasok orrában, mint az emberében, a kutatók szerint pedig ez a rendszer is segíti az optimális viszonyok fenntartását Rudolf orrában. A sűrű érhálózatnak köszönhetően orra kiválóan alkalmazkodott ahhoz, hogy a legextrémebb hőmérsékleti körülmények között is teljesíthesse küldetését.

Forrás: MTI, origo, webbeteg.hu

Képek: inspiredhomedesigns.com, dreamstime.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]