Három másodpercen múlott a Szolnok győzelme – az FTC nyerte a vízilabda Magyar Kupa-döntőt

Fordulatokkal teli meccset láthattunk vasárnap a férfi vízilabda Magyar Kupa döntőjében, amire a Millennium Masters csapata hangolta rá a nézőket. Kicsin múlott a Szolnok győzelme, de a Ferencváros pár másodperccel a vége előtt kiegyenlített. Beszámolónk a kupadöntőről itt olvasható.

A korábbi években két fő részből állt a Magyar Kupa: volt egy selejtező és egy egyenes kieséses szakasz. Idén annyit változtattak, hogy több fordulót rendeztek, és a 4. fordulóban helyosztó mérkőzéseket játszottak le, azaz nem születhetett döntetlen eredmény. Miután úgy látták, hogy meg lehet rendezni a mérkőzéseket, augusztusra tűzték ki a döntő időpontját. Itt volt egy apró bökkenő, ugyanis koronavírust mutattak ki több ferencvárosi játékosnál, így megint csak tolódott a négyes döntő időpontja. Szerencsére ezúttal nem szólt közbe semmi, így múlt hétvégén Magyar Kupa-bajnokot avattak.

20200927-SZA_5516
Hétvégén nagyon sokan kilátogattak a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodába, a kissé hűvös időjárás ellenére is. A szervezők nem sejtették, hogy szeptember utolsó hétvégéjére beköszönt az igazi ősz, de a sportbarátokat ez sem tántorította el. Az igazi vízilabda-rajongóknak kár lett volna kihagyniuk a Kemény-legények pazar játékát, amivel ráhangolták a nézőket a Magyar Kupa bronz- és döntőmérkőzésére. A Millennium Mastersben olimpiai, világ- és Európa-bajnokok hada sorakozik fel, élén pedig az a Kemény Dénes áll, aki háromszor is győzelemre vezette a válogatottat 2000 és 2008 között az ötkarikás játékokon.

Kemény Dénes (középen, jobb) Vári Attilával (középen bal) beszélget.

Kemény Dénes (középen jobbra) Vári Attilával (középen balra) beszélget.

A Masters bő kerete húsz legendás pólósból áll, akiknek egyáltalán nem kopott meg az évek folyamán a tudása, sőt, vasárnap meg is mutatták, hogy még mindig hatalmas erővel tudják belőni a labdát a bal felsőbe. Ha csak pár nevet kellene kiemelnem, akkor mindenképpen a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tiborral kezdeném a névsort, és nem csak azért, mert ábécésorrend szerint ő lenne az első, hanem mert akkora legendának számít.

A sporttársadalom egy remek játékost és edzőt veszített el júniusban Benedek Tibor személyében, aki edzőként is képes volt nagyot alkotni: megtörte a 2003 óta tartó balszerencsét, és tíz év után újra világbajnoki címhez vezette a magyar pólóválogatottat. Igazi csapatkapitány volt a vízben is. A finálé előtt megható videóval emlékeztek Benedekre, melyben felidézték a legszebb pillanatait.

A háttérben a Ferencváros edzője.

A háttérben a Ferencváros edzője.

Az „arany-generáció” tagjai között ott van az immáron 20. címét szerző Ferencváros csapatának olimpiai bajnok vezetőedzője, Varga Zsolt is, aki hetedik éve irányítja a Fradi együttesét. 2017-re képes volt nemzetközi szintre felhozni a csapatot; azóta az FTC minden évben elhozott egy trófeát az Európai Úszószövetség (LEN) valamely versenysorozatából.
A Masters az Oázis Masters csapatát győzte le 15:8-as arányban. A mérkőzés nagyon nyugodt hangulatú volt, nem jellemezték heves csaták. A Millennium játékosai közel olyan formában és elszántsággal ugrottak medencébe, mint mikor válogatottak voltak. Nem is verekedéssel akarták felhívni játékukra a nézők figyelmét, hanem a szebbnél szebb csavart gólokkal. Sajnálatos módon nem fognak többször összeállni a Kemény-legények.
A seniorok remekelése után következett a bronzmeccs, amit a Vasas megnyert a BVSC-Zuglóval szemben. Eredetileg nem az utóbb említett csapat vívta ki a jogot, hanem az OSC Újbuda (Orvosegyetem Sport Club), de a tömeges megbetegedések miatt nem vállalták a négyes döntőt, így a rangsor szerint a BVSC csapata kapott lehetőséget.
A döntőt az FTC-Telekom Waterpolo és a Szolnoki Dózsa együttese játszotta le. A magyar válogatott közel 70%-át ez a két csapat alkotja, ebből is látszik, hogy Magyarország legerősebb csapatai közé tartoznak.

Külön érdekesség, hogy két testvér játszott egymás ellen ezen a mérkőzésen Jansik Dávid és Jansik Szilárd személyében, és mindketten derekasan kivették a részüket csapataik nagyszerű teljesítményéből. A szolnokiak kapujában a világ- és Európa-bajnok Nagy Viktor helyett a kevesebb rutinnal rendelkező Bányai Márk kapott lehetőséget, akit Nagy egész meccsen biztatott. 20200927-SZA_6046
Az első két negyedet Živko Gocić tanítványai hozták, nem volt okunk panaszra, hiszen egyik gól után jött a másik oldal válasza, ami számokban annyit jelent, hogy 16 szép megoldást láttunk, és ekkor még csak a mérkőzés fele ment le. A 3. negyedben a Fradi dominált, és be is hozta a lemaradását. Egyre feszültebbek lettek a játékosok is, többen elég hamar kipontozódtak.

A vége előtt 10 másodperccel, egygólos ferencvárosi hátrányban időt kért Varga Zsolt, elmondta a figurát a srácoknak, akik tudták, ezt most be kell lőni, különben nincs címvédés. A zöld-fehérektől Kállay Márk alig játszott ezen a mérkőzésen, de mintha ráérzett volna, hogy mikor kell medencébe ugrania, ugyanis ő szerezte a döntetlent érő gólt.
Az idegtépő büntetőpárbajból végül a Ferencváros jött ki győztesként, és ezzel zsinórban másodszor, egyébként 20. alkalommal lett kupagyőztes.

Képek forrása: fradi.hu; Szilágyi Anna

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]