A Budapest Honvéd nyerte a Magyar Kupát – helyszíni tudósítás

Amikor abbamaradt minden profi labdarúgás márciusban, többek között a hazai NB1 is leállt, kevés esély mutatkozott arra, hogy idén lehet még nézők előtt futballmérkőzést játszani. Szerencsére úgy alakultak a dolgok, hogy az MLSZ engedélyezte már az előző hétvégén is, hogy szurkolók a stadionban lehessenek, így a szerdai kupadöntőn fergeteges hangulatban győzött a Kispest a Mezőkövesd ellen. Következzen a helyszíni beszámoló a Magyar Kupa döntőjéről!

A Budapest Honvéd csapata 19. alkalommal, míg a Mezőkövesd együttese először jutott be a kupa döntőjébe. A bajnokságban Kuttor Attila fiai a bronzéremért küzdenek, míg a Honvéd a középmezőnyben tanyázik. A Mezőkövesd útja nehezebb volt a döntőbe, hiszen a borsodi alakulat több NB1-es csapattal is szemben találta magát, az elődöntőben a címvédő Fehérvár volt az ellenfele. Ezzel szemben a Honvéd egyedül egy NB1-es ellenféllel találkozott, a Pakssal. A kupatapasztalat, a múlt mindenképpen a Kispest mellett szólt, hiszen tavaly is döntőt játszottak, és szoros küzdelemben maradtak alul a Fehérvár ellen. Ugyanakkor a Mezőkövesd tabellán elfoglalt helyezése és sokszor igencsak tetszetős, rövid passzos játéka mellettük szólt.

A stadionba való bejutás gördülékenyen ment. Mivel először jártam a Puskás Arénában, lehetőségem volt megcsodálni a stadiont, és le voltam nyűgözve. Meg is állapítottam magamban, ilyen profi körülmények között csak jól lehet játszani. A szurkolók szépen gyülekeztek, és foglalták el a helyüket. A járványügyi helyzet miatt elvileg tartani kellett volna a négy szék távolságot, de ez a gyakorlatban nem igazán valósult meg. A Honvéd szurkolói magja kitett magáért, már a kezdőrúgásra pazar hangulatot varázsoltak.

3

A mérkőzést a kövesdiek kezdték jobban, a 4. percben Karnyicki fejelte fölé a labdát egy szögletet követően. A Honvéd idegesnek tűnt, több hibát is vétett. A Mezőkövesd nagyon szépen adogatott, a játék ritmusát a pálya minden pontján feltűnő, sokat mozgó és remekül játszó Cseri Tamás szabta meg. A 10. percben a Mezőkövesd járt ismét közelebb a gólhoz, Berecz lőtt kapura az ötös sarkától, de a labda elsuhant a kapu mellett. Gólt azonban nem a Kövesd, hanem a Honvéd szerzett. Ugrai szöglete után Kamber lőtt, a lövése megpattant egy kövesdi védőn, így a másik irányba induló Szappanos nem tudta védeni.
Nem sokáig tartott a Kispest előnye, Pekár László távoli szabadrúgását védte be Tujvel. Az első félidő hátralévő részében más nem történt, így jöhetett a szünet. A második játékrészt a Kövesd kezdte jobban, ügyesen, szépen adogattak, de helyzetet nem tudtak kialakítani. A Honvéd szervezetten védekezett, és abból gyorsan indult is kontrára. Az 56. percben ismét egy pontrúgást követően szerzett vezetést a Kispest, Ugrai végezte el a szabadrúgást, amely megpattant Karnyicki kezén, a labda Kamber elé került, aki közelről be is fejelte a labdát.

Ezt követően eléggé egyoldalú lett a döntő, a Mezőkövesd birtokolta a labdát, ment előre, de igazán komoly helyzetet nem tudott kialakítani. A Kispest masszívan, jól védekezett. A Kövesd támadójátéka sokszor ötlettelennek és tanácstalannak látszódott. A végén a Kövesd mindent feltett az egyenlítésért, de majdnem a Honvéd talált be. Szappanos vett át borzalmasan egy labdát, a csereként beállt George elvette tőle, a kapus szabálytalankodott vele szemben, de a csatár felállt, kapura lőtt, a lövése mellément. A legvégén George lépett ki a labdával, de a kapus felett elemelt labda mellé gurult. A játékvezető lefújta a döntőt, és a Budapest Honvéd története során nyolcadik alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát. Jöhetett a jól megérdemelt ünneplés és a díjátadó ceremónia.
Az első félidő főleg kiegyenlített játékot hozott, a másodikban a Mezőkövesd többet birtokolta a labdát, de nem tudott komoly helyzetet kialakítani, a kaput sem találta el. Összességében Pisont István csapata megérdemelten nyerte meg a döntőt, hiszen fegyelmezetten, zártan védekeztek. A Mezőkövesd szurkolói büszkék lehetettek a csapatra, hiszen nagy utat tettek meg, hogy eljussanak a döntőbe, és a meccs egyes részeiben igazán tetszetősen, szépen is játszottak. A döntő legjobb játékosa egyértelműen Cseri Tamás volt, aki a pálya minden pontján feltűnt, remekül irányított, passzolt, élmény volt nézni a kövesdi csapatkapitány játékát.

A borsodi csapatnak koncentrálni kell, hiszen ha meg szeretnék őrizni a harmadik helyet, nem hibázhatnak. Mindenesetre el lehet mondani, Kuttor Attila egy igen remek csapatot épített fel, mert a Mezőkövesd játéka igencsak tetszetős. A Budapest Honvéd pedig ismét próbálkozhat a nemzetközi kupaporondon.

2

Borítókép: magyarhirlap.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]