Döntetlen a Roma ellen – Mire megy Andrea Pirlóval a Juventus?

A Juventus 2-2-es döntetlent játszott vasárnap este a Roma otthonában. A torinóiaknak emberhátrányból sikerült egyenlíteni, majd végül egy ponttal távoztak a fővárosból. Mostani cikkünkben a Juventust elemezzük ki, rátérünk Andrea Pirlo szerepére, elképzelésére, és arra, mit várhatunk az idei Juventustól.

A nyár legkellemetlenebb meglepetése mindenképpen a Juventus Bajnokok Ligája-szereplése volt. Az olasz csapat meglehetősen simán, ötlettelenül esett ki a Lyon ellen. Rá másnapra kirúgták Sarrit, majd kinevezték az edzői papír nélküli, felnőtt csapatot sohasem irányító Andrea Pirlót. Sarri kirúgása ésszerű döntés volt a vezetőség részéről. Igaz, az együttes behúzta az olasz bajnokságot, de a játék sehogyan sem akart összeállni, és ahogy fentebb említésre került, csúfos bukás lett az idei BL-szezon. Sarri távozása után a Juventus elkezdett valamelyest átalakulni. Távozott Matuidi, Pjanic, Higuain, érkezett McKennie Németországból, Arthur a Barcától, a kölcsön után visszatért Kulusevski, és régi ismerősként tért vissza Morata. A Juventusnál gyökeres változások indultak el.

Andrea Pirlo kinevezésével a Juventus vezetősége próbált rátérni arra az útra, hogy fiatal, ambiciózus, korábbi, a csapatnál játszó, kevés tapasztalattal bíró exfutballistát nevez ki. A Milan próbálkozott ezzel előszeretettel, de mind Seeford, Inzagzi, Gattuso megbukott. Ellenpélda gyanánt működött a Guardiola–Barcelona-házasság, Zidane a Real kispadján. Most az Arsenal és a Manchester United is hasonló utat igyekszik bejárni, eddig több-kevesebb sikerrel.
Az, hogy milyen edző Pirlo, nem tudjuk, hiszen semmilyen korábbi csapatnál nem dolgozott. Az eddig lejátszott két meccs enged következtetésre, milyen futballt, játékot szeretne játszani. De mielőtt rátérnénk Juventus eddig mérkőzéseinek elemzésére, fókuszban a Roma elleni rangadóval, vizsgáljuk meg Pirlo edzői szakdolgozatát.
A teljes dolgozat elérhető angol nyelvén ezen linken,  de nézzünk meg belőle pár dolgot. Pirlo a totális futball híve, vagyis 11 játékos támad, 11 védekezik. Példakép gyanánt hivatkozik Johann Cruyff és Pep Guardiola Barcelonájára, Louis Van Gaal Ajaxára, Carlo Ancelotti Milanjára és Antonio Conte Juventusára. Támadásban a 3-5-2-es felállást preferálja, íme egy kép a dolgozatából.

blob

Pirlo a modern futballban fontos szerepet szán a középhátvédeknek, akiknek olvasni kell a játékot, irányítani, de a kapusokra is fontos feladat hárul, jól, pontosan kell passzolni. Most már valami képet sikerült arról kapni, pontosan mit szeretne játszani Pirlo, örömteli az elképzelése, hitvallása a futballról. Régen volt egy ennyire támadó felfogású edző a torinóiak kispadján. Mindezek után térjünk rá a gyakorlatra, lássuk röviden a Sampdoria, hosszabban az AS Roma elleni találkozót!
A Sampdoria magas presszinggel kezdett, a Juvét ez nem különösen nem zavarta, szépen kipasszolta őket, és hátul látható volt a háromvédős rendszer a labdakihozatalnál.

1.

A hazai együttes is letámadott, ezen a képen látni, ahogy Ronaldo a kapust zavarja, és Kulusevski és Ramsey is magasan fent van.

2

A svéd játékos egyébként gyönyörű gólt szerzett, fantasztikusan tekerte el a tizenhatosról. Remek bemutatkozás! A Juventus könnyedén, felszabadultan játszott, és végül 3-0-ra nyert, Pirlo bemutatkozása remekül sikerült.

Vasárnap jött a nagyobb feladat, a Roma elleni rangadó. A Roma a idegenben gól nélküli döntetlent játszott a Verona ellen, de mégis vereséget szenvedett a fővárosi gárda egy adminisztrációs hiba miatt. Egy játékra jogosulatlan embert is pályára küldtek. A Roma táján más probléma is volt, Edin Edzeko kis híján eligazolt a csapattól, végül maradt a Románál.
A Juventusnál minden rendben zajlott, a nyitómeccsen elért győzelem bizakodásra adhatott okot. Apró változás történt az előző meccshez képest, bekerült a kezdőcsapatba a friss szerzemény, Morata. A Juventus hasonló felfogásban kezdte a meccset, mint az előzőt, labdakihozatalnál a három védő, Danilo, Bonucci, Chiellini.

3.

Az alábbi képen látható, milyen korán elkezdi már a Juve a letámadást, megzavarva a hazaiak labdakihozatalát.

letámadás
Az AS Roma visszaállt védekezni, átengedte a területet a címvédőnek, és labdaszerzésekben, gyors támadásokban bízott. Sok helyzet nem adódott a találkozón, egészen a 30. percig. Ekkor a Juventus vesztett el egy labdát, a Roma pedig büntetőt harcolt ki, miután Rabiot kezét találta el a labda. A büntető jogosságához nem férhetett kétség, ahogyan látni lehet a képen.

kéz
A tizenegyest Veretout váltotta gólra. Nem sokkal később jött a válasz, a Juventus kapott tizenegyest, hasonlóan az előző esetthez, ez is jogos volt. Ronaldo szokásához híven magabiztosan bevágta. Az előny nem tartott sokáig, ugyanis a Roma egy gyors kontrát kővetően megint vezetéshez jutott, ismételten Veretout volt a gólszerző. Egy Juventus-szabadrúgás után sikerült három támadóval végigvinni a támadást egy védő ellen.

2. gól

A Roma nemcsak vezetett a bajnok ellen a félidőben, hanem jobban játszott, jól ült Fonseca kontrára játszó taktikája. Hiába volt többet a labda a Juvénál, nem sikerült komoly helyzeteket kidolgozni, továbbá látszódott az is, hogy Morata még nagyon nem találja a helyét a csapatban.
A második félidő hasonlóan folytatódott, mint az első, Juve-mezőnyfölény, de gól nem született, sőt, az 56. percben Dzeko rúgott kapufát. Az 57. percben Pirlo behozta Arthurt, a friss szerzeményt. A 62. percben növekedni kezdtek a Roma győzelmi esélyei, miután Rabiot egy buta belépőt követően megkapta a 2. sárgalapját, és mehetett zuhanyozni. Az egyenlítés azonban így is összejött, Ronaldo emelkedett remekül, és bólintott a kapuba a 69. percben. Elképesztő, megint milyen magasságba ugrott fel a portugál.

Ronaldo

Az AS Roma megpróbált mindent, hogy megnyerje a mérkőzést, de a Juventus állta hátul a sarat. Arthur beállítása mindenképpen remek ötlet volt, mert remekül tartotta a labdát, sokkal stabilabb lett a labdatartása a vendégcsapatnak.
Összességében a Juventus elégedett lehet az egy ponttal, sikerült hátrányból felállni, és a címvédő hálás lehet Edin Dzekónak, aki több komoly lehetőséget is kihagyott. A Juventusnál látható, hogy mit szeretne Pirlo játszani a csapattal, mi a célja, szándéka. Ugyanakkor kérdés, hogy a keret mennyire lesz alkalmas erre a játékra. A Roma ellen Morata, Rabiot is gyenge játékot mutatott be, de Ramsey sem villantotta meg a valós tudását. Ellenben Cristiano Ronaldóval, aki megint bebizonyította, hogy a világ egyik legjobbja. Remekül játszott, tizenegyest harcolt ki, egyenlítő gólt szerzett. Arthur játéka szintén bizalomra ad okot, továbbá Douglas Costa is jól szállt be, ha egészséges tudna maradni, igazán hasznos lenne. Azt látni, hogy mi is a cél, a bajnokság valószínűleg idén sem fog gondot okozni, az igazi kihívás a Bajnokok Ligája lesz. Ott fog eldőlni, mennyire érte meg Pirlót kinevezni edzőnek. Mindenesetre egyelőre nem látszik rossz lépésnek Pirlo kinevezése, sokat fog az is számítani, hogy az öltözőben milyen hangulatot, légkört tud teremteni. Izgalmasnak ígérkezik ez a projekt, érdemes lesz a Juventus és Pirlo munkásságát követni az idei szezonban.

Képek forrása: Digisport, bola.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]