„Szeretnénk egy olyan könyvet írni, amire még egy unitedes is azt mondja: utállak titeket, de ez jó lett!”

Idén októberben fog megjelenni a liverpooli szurkolói blog, a Vörös Fonat első könyve, a Merseyball. A könyv megjelenése egybeesik a Fonat 10. születésnapjával, illetve a tulajdonosváltás a csapat élén is pont tíz éve történt. Miről fog szólni a könyv? Kik írják? Milyen szerepe van itthon a komolyabb elemzéseknek? Mi is ez a Vörös Fonat? Ezekre a kérdésekre válaszolnak a könyv szerzői.

Először néhány szó a Vörös Fonatról. Kik vagytok ti, mióta működik a blog?

Harminc év körüli srácok vagyunk, akik imádják a Liverpool FC-t, és ezt szeretik rendszeresen kiírni magukból. Hála égnek, egyre több statisztika is a segítségünkre van ahhoz, hogy ezt megalapozottan tehessük, a Vörös Fonaton pedig összegyűlt már több száz ember, akik közel 10 éve kíváncsiak a gondolatainkra, elemzéseinkre. Amikor az oldalról beszélünk, mindenképp biccenteni szeretnénk egyet Scouser és Donelly alapítók felé, akik már nem írnak hozzánk, de nélkülük nem lennénk ma itt.

Milyen liverpoolos közösség jött létre a tíz év alatt? Hogy érzitek, nektek ebben milyen szerep jut, jutott?

Aki ismeri az európai focit, tudja, hogy a Liverpool körül régóta van egyfajta keserédes romantika, ami leginkább abból fakad, hogy egy kontinensszéli iparváros csapataként küzd fáradhatatlanul csillogóbb, gazdagabb klubok ellen. Ez a miliő be tudja szippantani azt, aki közel kerül hozzá, és kialakít benne egy karakteres küzdőszellemet, jó értelemben vett kisemberiséget és egy jó nagy adag szarkazmust is. Nem való ez mindenkinek, de aki bekerült közénk, az nagyon éli.
A blogunk közönségén is ezt látjuk lépten-nyomon. Mi a platformon túl annyit tettünk, hogy igyekeztünk olyan szakmailag megalapozott, számokkal alátámasztott cikkeket írni a csapattal kapcsolatban, amelyek kellően szórakoztatóak is. Ez egy folyamatosan inspiráló intellektuális kihívás, amely aztán lépésenként kialakított egy olyan arcélt, amivel közösségen belül és azon túl is hitelesek tudtunk lenni, és sokakat rászoktattunk olyanokra, hogy ha például kritizálnak egy csatárt, mert kevés gólt rúg, azt ne hasraütésre tegyék, hanem statisztikai mutatók alapján.

letöltés (1)

Mire vagytok igazán büszkék a bloggal kapcsolatban?

Büszkék vagyunk arra, hogy stabilan havi 100-150 000 közti oldalletöltést hozunk úgy, hogy hosszú ideje teljesen függetlenek vagyunk, ezt bármiféle pénzügyi támogatás nélkül értük el, és hatásvadász mémeket sem pörgettünk soha a közösségi médiában.

Mi hajt titeket, hogy ezt csináljátok? Illetve volt olyan bármikor is, hogy elbizonytalanodtatok volna, van-e ennek bármi értelme?
Persze, aki azt mondja, hogy egy tízéves projektben folyamatos elánnal dolgozik, az szimplán hazudik. Nekünk is sokat változott az életünk, egyetem körüli vagy az utáni életszakaszból elértünk oda, hogy senior szakemberek lettünk a különböző karriereinkben, családalapítás környékén vagyunk, meg hasonló felnőtt dolgok. Voltak kisebb-nagyobb egyéni hiátusok, de mindig visszahúzott a szívünk a Fonatra. A mostani csapat tagjai már nem az eredeti alapítók. Mindenki a kommentmezőből vagy olvasó státuszból érkezett, és először vendégposzttal vagy a körkérdés rovatunkban bizonyított. A csapatunk lassan, de folyamatosan változott az évek során, öten-hatan legalább mindig voltunk. Kell is, nagy a bloggertempó akkor, amikor évi 9 hónapon át heti átlag másfél meccset játszik a Liverpool.

Mennyit változott, alakult a csapat az elmúlt 10 évben?

Az egész sportág rengeteget változott. Elég ránézni egy ezredforduló környéki meccsösszefoglalóra és látni, hogy a mostani szervezettséghez, területfogáshoz képest milyen laza rendszerű játék volt. Ennek részese volt a Pool is, akit a 2008-as válság a két fehérgalléros bűnöző tulajdonos miatt különösen érzékenyen érintett. Mai szemmel nézve hihetetlen cash flow-gondok voltak, végül relatíve bagóért el kellett adniuk a klubot a Fenway Sports Groupnak, ami aztán felvirágoztatta azt. Na, nem mintha ez egy lineáris hollywoodi sikersztori lett volna – épp erről írjuk a Merseyball könyvünket, amely idén októberben fog megjelenni.

Hogyan élitek meg ezt a fantasztikus szezont?

Egy szóval: szürreális. Épp a fent említett ösztönös keserédesség az, ami miatt nehéz értelmezni ezt a történelmi dominanciát, még ha kétségkívül nagyon-nagyon kellemes teher is. 2014-et és ‘19-et, amikor kevésen múlt a bajnoki cím, könnyebben bele lehetett illeszteni a lelkületünkbe. Jelenleg még ott vagyunk, hogy amíg matematikailag nem biztos a dolog, addig nem is akarjuk elhinni, mert lehet, hogy csak egy hatalmas álom ez, és mindjárt csörög a vekker.

Ha 30 év után végre összejön a bajnoki cím, amire nagy esély van, mit terveztek, hogyan fogtok ünnepelni?

Öntünk magunknak egy finom teát, mint Boring Milner.

Térjünk rá a könyvre. Kinek az ötlete volt, hogy írjatok egy könyvet, honnan jött az ötlet?

Az egyik tagunk, Kollár Dániel (avagy fonatos nickkel: gringow) ötlete volt, hogy vágjunk bele, ő már több könyvprojektben is benne volt. Nem kellett sokat győzködni a többieket sem, szempillantás alatt összeállt az az ötös, aki írni fog bele.

Kik írják ezt a könyvet?

Kocsis Bence (Benyo), Horváth Roland (GlenTheMathematician), Güth Máté (guthmate), Szűcs Gergely (Szücsi) és a már említett Dani.

Miről fog szólni a könyv, hogyan épül fel?

A Merseyball arról szól, hogy a Fenway Sports Group hogyan építette fel a mostani, történelmi léptékekben is kiemelkedően játszó klubot a csőd szélén egyensúlyozó középszerű együttesből. Egymástól teljesen függetlenül, de írd és mondd 3 nap különbség volt az FSG tulajdonlásának bejelentése és a Vörös Fonat indulása között. Innen nézve mondhatni a krónikásaik vagyunk a kezdetek óta.
A téma választásnál fontos szempont volt, hogy nem egy sokadik Liverpool történelemkönyvet akartunk írni, amiben legendás edzőkön és a You’ll Never Walk Alone-on merengünk, hanem hogy egy olyan kérlelhetetlenül szakmai, számokkal teletűzdelt és analitikus könyvet hozzunk ki, amire a csapaton túli közeg is elismerően csettinthet.

JS120365563-1

Ki fogja kiadni a könyvet?

A függetlenségünket ebben az esetben is megtartjuk, indie kiadás lesz.

Hogyan lehet titeket támogatni?

Indítottunk egy Patreon csatornát Crowdfundingra, hogy az előállítás nem írásos részeiben segítséget kaphassunk. Váratlanul sokan segítenek minket, ami irtó megtisztelő és egyben nagy felelősség is. Itt lehet elérni az oldalt: www.patreon.com/merseyball

Hogyan látjátok, mennyire van igény komoly, elemzői munkákra?

Van rá igény, ahogy azt az iménti Patreon oldal és a Fonat általános látogatottsága is mutatja. Az igaz, hogy bébi lépésekben halad így az ember, de tud haladni és lojális közönséget szerezhet vele útközben.

Érdekli ez az olvasókat, mi miért történik a pályán?

Abszolút, máskülönben nem lenne több száz kommentünk minden poszt alatt. Szeretik rágni a poolosok, amit látnak.

Hogyan viszonyul egy laikus szurkoló a komoly, átfogó elemzéshez?

Szerintünk ha valakit a BL-döntőkön és a páros évek június-júliusán túl érdekel a foci, viszonylag könnyen el lehet jutni egy olyan edukáltsági szintre, amivel már a pályán történő eseményeket  át lehet látni. Nálunk sem data analyst mindenki (bár egyébként többen konkrétan azok a könyves csapatból), magunkat is casual szurkolóból fejlesztettük fel apránként. Persze tudjuk, hogy sokan nem akarnak szép gólokon, cseleken és védéseken kívül mással foglalkozni, nincs ilyen igényük, ami teljesen rendben is van. Mi egy kapocs szeretnénk lenni a statisztikák és szurkolói szenvedély között annak, aki bele szeretne kóstolni előbbibe, de közben meg nevetne is egy jót magán vagy valamelyik riválison. Félreértés ne essék, tudunk trollok is lenni, mégiscsak az interneten létezünk.

A könyvben hogyan fog ez megvalósulni?

Kevés vicc lesz és sok szakma, illetve storytelling. Más egy blogposzt és annak kommentmezője, meg más a kinyomtatott könyv, különböző igényeket elégít ki és bír el a kettő. Ahogy mondtuk is már, szeretnénk egy olyan könyvet írni, amire még egy unitedes is azt mondja, „utállak titeket, de ez jó lett!”

Jonathan Wilsont tudnám említeni, aki számtalan könyvet írt, jól tudja ötvözni a kettőt. Mennyire iránymutató az ő munkássága?

Jó a csávó nagyon. Michael Cox és ők voltak azok, akik a mainstream médiában meghonosították a komolyabb taktikai elemzéseket. A Liverpool környékén még Paul Tomkins az, aki nagy hatással volt ránk.

Felhasznált képek: pool.taccs.hu, liverpook.echo.uk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]