Trent Alexander-Arnold – A Liverpool jelene és jövője

A Liverpool együttese minden rekordot megdönt idén, nem lehet találni egyetlen egy olyan posztot sem a csapaton belül, ahol bármiféle gond, probléma akadna. A sérülésekkel is jól megbirkózik egyelőre a csapat. Matip és Fabinho hónapok óta nem áll rendelkezésre, de Jürgen Klopp Liverpoolja egyszerűen nem tud hibázni. Hogy a Pool mindenidők legjobb szezonját futja, és idén végre, harminc év után újra bajnokok lehetnek, abban nagy szerepe van egy fiatal srácnak. Ezt a srácot pedig Trent Alexander-Arnoldnak hívják, aki jelenleg a világ legjobb jobbhátvédje. A fiatal szélsőhátvéd még mindig csak 21 éves, de már most számos rekorddal büszkélkedik. Most azt vizsgálom meg, miért és miben ennyire kiemelkedő Alexander-Arnold, milyen szerepet játszik a Liverpool lehengerlő támadójátékában.

Alexander-Arnold igazi „Scouser”, 2004 óta a klub akadémiáján nevelkedett, és már hamar felfigyeltek a tehetségére. Steven Gerrard 2015-ben megjelent önéletrajzában már ír is arról, mennyire nagyra tartja őt, hisz benne, hatalmas játékossá válik. Gerrard pedig nem tévedett, Alexander-Arnold rendkívül hamar berobbant a csapatba. Első felnőtt mérkőzése még Brendan Rodgers alatt volt, akkor a Swindon Town elleni barátságos összecsapáson mutatkozott be. Az ifjú tehetség azonban Jürgen Klopp alatt vált meghatározó játékossá. Folyamatosan egyre több játéklehetőséget kapott, végül pedig 2016-ban aláírta az első profiszerződését is. 2017. január 15-én pedig, mindössze 19 évesen kezdőként is kapott szerepet. A bemutatkozás nem sikerült túlzottan jól számára, de lehetett látni, mekkora tehetségről is van szó.

Igazi nevet akkor szerzett magának, amikor a Hoffenheim elleni Bajnokok Ligája selejtezőn csodálatos szabadrúgásgólt szerzett. Ezzel a harmadik legfiatalabb góllal debütáló játékos lett az európai kupák történetében, többek között egy bizonyos Michael Owen előzi meg őt. A 2017–18-as szezonban egyre nagyobb szerephez jutott, köszönhetően Clyne sérülésének, a bajnokságban már 19 meccsen játszott, kulcsszerepe volt abban, hogy a csapat bejutott a Bajnokok Ligája döntőjébe. Alexander-Arnold szépen lassan kezdte kinőni a kezdeti bizonytalanságait, mind támadásban, mind védekezésben kiváló teljesítmény nyújtott.
Az igazi áttörést a tavalyi szezon hozta meg számára. A fiatal jobbhátvéd rekordot jelentő 12 (!) gólpasszt osztott ki a bajnokságban. Mellette pedig meghatározó szerepet játszott abban, hogy a Liverpool kiejtette a Barcelonát. Ő adta Divock Originek azt a hihetetlen szemfüles és pimasz gólpasszt, amellyel végül 4–0-ra nyert a Pool, bejutott a döntőbe, ahol győzedelmeskedett is a Spurs felett. Az ifjú jobbhátvéd 20 évesen már a csúcsra ért!

GettyImages-1196090853

Az idei szezonban sem tétlen, az összes bajnoki meccsen pályára lépett, szerzett kettő gólt és adott nyolc gólpasszt, jó eséllyel megdönti a tavalyi rekordját. A Liverpool jobbhátvédje egészen kiváló rúgótechnikával rendelkezik, elnézve a pontrúgásait, keresztlabdáit, beadásait, mintha David Beckhamet látnám. A kiváló rúgótechnika mellett pedig hihetetlenül sokat fut, teljesen bejátssza a pálya jobb oldalát. Sokat fut fel, mindig meg lehet játszani, és ha kikerül a szélre a labda, azt akár laposan, akár magasan, remekül tudja beadni középre. A modern futballban rendkívül fontos szerepe van a szélsőhátvédeknek, ugyanis egy betömörülő csapat ellen remek alternatívát jelent egy felfutó jobbhátvéd. Alexander-Arnold nagy erénye, hogy laposan olyan pontosan és erősen tudja belőni a labdát, mint senki. Lehet emlékezni a Liverpool második góljára a Barca ellen, ahol laposan adta be a labdát, a berobbanó Wijnaldum pedig védhetetlenül rúgta a kapuba. Alexander-Arnold atletikus, gyors, agilis, ehhez hozzá lehet tenni, kimagasló rúgótechnikája van.
De mit mond a statisztika? Nézzük, miben és miért is ilyen jó Alexander-Arnold! Az angol bajnokságban meccsenkénti 7,42-es osztályzata van, ami magáért beszél. Nála jobb osztályzata csak a hónapok óta sérült Joel Matipnak van, továbbá a világ jelenlegi legjobb szélsőtámadójának, Sadio Manénak, akinek a meccsenkénti átlagosztályzata 7,62. Alexander-Arnold háromszor volt a szezonban a meccs embere, ami szintén remek. Az angol bajnokságban három kulcspasszt oszt ki meccsenként, ami ligaelit. A kulcspassz olyan minőségű passz, amely gólhelyzetet teremt elő. Így nézve, ez a szám egészen lenyűgöző. Ami szintén kiemelkedő adat, átlagosan 66,2-ször passzol egy meccsen, ami remek szám, mindezt teszi 75,4%-kal, úgy, hogy ebből átlagosan öt hosszú labda van benne. A védekezése sem rossz, átlagosan 1,4 szerelés meccsenként és szintén 1,4-es labdaellopás.

Most pedig néhány képpel szeretném illusztrálni, hogyan is helyezkedik, mozog a pályán Alexander-Arnold. A képek a Leicester elleni meccsről vannak, ugyanis ezen nyújtotta élete eddigi legjobb teljesítményét. Két assziszt, egy gól, továbbá 9,7-es (!) értékelés.
Az első képen jól lehet látni, mennyire is bátran fent helyezkedik az ellenfél tizenhatosánál, jelzi azt is, a Liverpool mennyire sok játékossal vesz részt a támadásban, a másik oldalt a Van Dijk, a középhátvéd figyelhető meg. Mindez kétgólos előnyben, döbbenetes!

1.

A második képen jól látható, mennyire eltolódik a hazaiak védelme, Alexander-Arnoldon senki nincs, így szabadon kaphatja a labdát a jobboldalon, van ideje és tere gondolkozni. És innen pedig egészen zseniális lapos passzal megtalálja a középen helyezkedő Firminót, aki egy finom csel után a kapuba bombáz. Egészen kivételes támadás. Mondhatni pofonegyszerű.

2.

A negyedik gólnál pedig az figyelhető meg, honnan indul és mekkora sprintet vág le Alexander-Arnold, egészen döbbenetes! Mindezt teszi a hajrában, mintha a meccs eleje lenne. Védő sehol, Mané lepasszolja, ő pedig egészen higgadtan kilövi a sarkot, mindezt védhetetlenül. Zseniális!

3

Sokáig lehetne még időzni, képeket mutogatni, statisztikákat, mitől is ennyire klasszis játékos Trent Alexander-Arnold. Ez a srác a Liverpool jelene és jövője. Óriási szerencse a Liverpool-szurkolóknak, hogy helyi a fiú. Egészen biztos, hogy se a Barcelona, se a Real Madrid nem fogja tudni megszerezni őt. De miért is menne el a világ legjobb csapatából?

Statisztikai adatok: whoscored

Képek forrása: transfermarkt, metro.co.uk.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]