Véget ért a 30 év várakozás – bajnok a Liverpool!

Harminc év várakozás ért véget múlt csütörtökön azzal, hogy a Chelsea 2–1-re legyőzte a Manchester City-t, a Liverpool pedig története során először megnyerte a Premier League-t. Most a Liverpool elmúlt évtizedének rögös útját járjuk végig, és áttekintjük, milyen mélyről sikerült újra felérnie a csúcsra.

Rafael Benítez 2010-ben nem a legszebb körülmények között távozott a Liverpooltól, a tulajdonosokkal utolsó éveiben folyamatos vitában állt, és végül ez meg is látszott az együttes teljesítményen. Az új edzővel, Roy Hodgsonnal a Pool az alsóházban tanyázott. Tom Hicks és George Gillett a csőd szélére vitték a Liverpoolt. Ekkor érkezett John W. Henry, az FSG tulajdonosa, aki remek ötletnek látta, hogy befektet a csapatba, és megmentette Liverpoolt. Ajánlom a kiváló Vörös Fonat cikkjeit ebben a témában, ősszel pedig egy könyvük is meg fog jelenni, ami részletesen kifejti az FSG működését. Az interjúnkat itt lehet olvasni.

Roy Hodgson és a Liverpool útjai hamar elváltak egymástól, és megérkezett az a legenda, akivel a klub az utolsó bajnoki címét szerezte.
Kenny Dalglish csapata nem tudott visszatérni oda, ahova szeretett volna, Andy Carroll leigazolása borzalmas ötlet volt, viszont Luis Suárez játéka, zsenialitása mindenkivel feledtetni tudta Fernando Torres hiányát. King Kenny másfél évet töltött a Pool élén, egy Ligakupa-győzelem, egy FA-kupa döntő, illetve az egyetlen teljes szezonjában egy 8. hely. Ez kevés volt.

p01h8d46

Kenny távozása után megérkezett Brendan Rodgers. Nagyon impozáns, remek személyiségnek tűnt, és mindenki hitt benne, hogy vele visszanyerheti régi dicsőségét a Liverpool. A bemutatkozó meccsen az angol bajnokságban csúnya vereség lett belőle, 3–0 a West Bromwich ellen. A szezon második fele egészen jól sikerült, Sturridge és Coutinho leigazolása remekül sült el. Rodgers első szezonjában igyekezett megvalósítani a labdatartáson, gyors passzokon alapuló játékát, ami az eredményeket tekintve felemás lett. Végül csak a 7. helyezett lett a klub, viszont a remek tavaszi szerepléssel feltűnt némi remény.

A 2013/14-es szezon kiválóan indult. Luis Suárez távollétében Daniel Sturridge góljai szállították a pontokat. Miután visszatért Suárez is, a SaS, vagyis a Suárez and Sturridge szárnyalt. A liga legjobb, legerősebb csatárpárosát alkották. Mögöttük Coutinho irányított remekül, a középpályán Henderson mezőnymunkája volt kiemelkedő, és ott volt Gerrard, aki új szerepkörben, védekező középpályásként is megállta a helyét.
A Liverpool 2014-es tavaszi szezonja káprázatos volt. Gólzáporos győzelmek, fergeteges támadójáték, szebbnél szebb gólok. A város, a szurkolók, mindenki lázban égett. Esély kínálkozott arra, hogy összejöjjön a régen várt bajnoki cím. A Manchester City legyőzése után ez közelinek is tűnt.
Aztán jött az elcsúszás. A Liverpool legendája, a klub ikonja, a csapatkapitány Steven Gerrard a döntő pillanatban elcsúszott. A Liverpool 0–2-re kikapott hazai pályán a Chelsea-től. Steven Gerrard elcsúszásából pedig mém lett. Nehéz volt csak őt hibáztatni, mert ha ő nincsen, akkor a bajnoki címre sem lett volna esély abban a szezonban. Simon Mignolet-nak, illetve a védelmi bakiknak sokkal inkább volt köszönhető, hogy a bajnokságot végül a Manchester City nyerte meg. Luis Suárez pedig távozott is a nyáron a Barcelonához.

Hiába került vissza a Liverpool a BL-be, a kettős terhelést, Suárez hiányát nem sikerült megoldani; pótlására Mario Balotelli érkezett, aki a bajnokságban mindössze egyszer volt eredményes, összesen pedig négyszer talált be az együttes színeiben. A legenda, az örökös kapitány, Steven Gerrard év végén távozott. Gerrardtól a szalagot Henderson vette át.

Úgy tűnt, Rodgers is távozni fog, de a tulajdonosok adtak neki még egy nyarat. A menedzser ezt az esélyt nem a legjobban használta fel, többek között megvette a csapat játékába egyáltalán nem illeszkedő Bentekét, ugyanakkor Sterling pótlására érkezett Roberto Firmino, aki, mint később kiderült, a lehető legjobb igazolás volt. Rodgers szenvedett a csapattal: mindössze egyetlen meccsen, az Arsenal ellen tudott valamit felmutatni játékban, és miután az Everton ellen csalódáskeltő 0–0-át játszottak, a tulajdonosok el is bocsájtották Rodgerst, és megérkezett Jürgen Klopp.

6d5a6d9f-7a5b-4c07-bb01-a4a24fca4867-2060x1236

Klopp személyében a vezetőség megtalálta a megfelelő embert. Igaz, némi kételkedésre adhatott okot Klopp utolsó szezonja a Dortmundnál, amikor is féltávon még kiesőhelyen álltak, végül csak a 7. helyen végeztek, de azt a Dortmundot lerabolta a Bayern, illetve az utolsó évben a szerencse semmiképpen nem állt Klopp oldalára.

Jürgen Klopp hamar nyilvánvalóvá tette, mit is akar játszani a csapattal. Az új menedzser eredménye az első rangadókon meg is lett, a Chelsea-t és a Manchester City-t is sikerült lemosni a pályáról. Klopp mindent elkövetett, hogy a kiderítse, ki alkalmas arra, hogy itt maradjon a csapatnál, hiszen hetekig kizárólag szinte ugyanolyan edzések voltak, orrvérzésig gyakoroltatta a csapattal a letámadós focit. Klopp kezdte megtalálni Firmino szerepét is a csapatban, a 4–2–3–1-es felállás pedig remek egyensúlyt adott az együttesnek. Klopp első szezonjában bevezette a csapatot a Ligakupa döntőjébe, illetve az Európa-liga döntőjébe is. Az európai menetelés emlékezetesre sikerült, hiszen egy felejthetetlen meccsen, 1–3-ról fordítva, Lovren utolsó percben szerzett fejesével verték meg 4–3-ra Klopp egykori csapatát, a Dortmundot. A döntőben végül a tapasztaltabb, több kuparutinnal rendelkező Sevilla diadalmaskodott.
Klopp az első éve után megszabadult az összes olyan játékosától, akit nem tartott elég jónak, helyettük pedig olyanokat igazolt, akik tökéletesen illettek a csapatba. Ekkor érkezett például Sadio Mané, illetve Wijnaldum is. Mané már az első fordulóban, az Arsenal elleni meccsen bebizonyította, milyen kitűnő igazolás is volt. A Liverpool remek őszi szezont zárt, csak pontokra volt az első helytől. Ekkor távozott Sadio Mané Afrika-kupára, és hiányát a Pool nem bírta elviselni. Sorozatos pontvesztések következtek. A 20. és a 26. forduló között mindössze hat pontot szereztek. Nyilvánvalóvá vált, hogy vékony a keret elöl, és ha a Pool jövőre a BL-ben akar szerepelni, mindenképpen szükséges még igazolni.
Nagy küzdelem árán a vörösök végül 76 ponttal a negyedik helyen zártak, így sikerült elérni a Bajnokok Ligája selejtezős helyet. A nyáron érkezett a csapatba Rómából Mohamed Szaláh, aki pazar igazolásnak tűnt. Az egyiptomi mellett bagóért érkezett Andrew Robertson a kiesett Hull City-től, aki a világ legjobb balhátvédévé nőtte ki magát.
A Pool a Hoffenhaimet búcsúztatta 5–3-as összesítéssel a Bajnokok Ligájába jutásért, de nem volt felhőtlen az öröm a Liverpoolnál, hiszen a Barcelona egész nyáron ostromolta a klub legjobbjának tartott játékosát, Coutinhót. Nagy nehézségek árán maradt a brazil, aki pazar teljesítményt tett le az asztalra ősszel. A show-t mégsem ő, hanem a frissen igazolt egyiptomi, Mohamed Szaláh vitte. Szaláh folyamatosan rúgta a szebbnél szebb gólokat, és igen hamar kedvenccé vált. A támadósor remek teljesítményét ugyanakkor a védelem nem tudta követni, a Pool még mindig sok gólt kapott; emlékezetes a Sevilla elleni csoportmeccsük, ahol háromgólos vezetésről engedték vissza a Sevillát.
Időszerűnek tűnt orvosolni a problémát, és Jürgen Klopp meg is találta a megoldást, Virgil Van Dijk személyében. A Liverpool már a nyáron is szerette volna megvenni a Southampton klasszisát – akkor nem sikerült, ám Klopp nem mondott le róla, és rekordot jelentő 75 millió fontért vették meg a hollandot. Elképesztően sok pénznek számított ez a piacon egy középhátvédért, sokan nem is értették, miért adott ki érte ennyi pénzt a klub.
A téli átigazolási szezonban Coutinho távozott, nem sikerült marasztalni. Az együttes elvesztette az egyik legjobbnak vélt, legértékesebb játékosát, de kevesen gondolták volna, hogy ez előnyére fog válni a csapatnak. Coutinho kétségkívül a világ egyik legjobb irányítója még mindig, remekül cselez, kiváló labdákat osztogat. A Liverpool eléggé féloldalas volt, túlzott súly került a támadásokra, továbbá Coutinho nem tudott úgy presszingelni, ahogyan kellett volna. A Pool szárnyalni kezdett Coutinho eladása után, a Bajnokok Ligájában a döntőig meneteltek, rendkívül magabiztosan ejtve ki a Manchester City-t. A bajnokságban sikerült megőrizni a 4. helyet. A Bajnokok Ligája döntőjében Real Madriddal találkoztak. Szaláh sérülése, illetve Loris Karius bakijai soknak bizonyultak. Klopp ennek ellenére nem tűnt csalódottnak, pedig zsinórban a hatodik döntőjét vesztette el. A Liverpool szépen, fokozatosan lépett egyre magasbb szintekre, és a BL-döntő remek állomás volt.
A nyáron a kirakós utolsó darabjai is helyére kerültek Fabinho és Alisson leigazolásával. Klopp a 2018/19-es szezonban bebizonyította: képes megújulni. Kérdés, ebben milyen szerepe volt Buvac távozásának. Klopp szerint ő volt az agy, ő dolgozta ki a híres letámadásos focit, amivel olyan szép sikereket ért el a Dortmundnál, illetve bizonyos meccseken a Liverpoolnál. Klopp rájött, hogy ha a világ legjobb együttesét szeretné összerakni, akkor váltani is kell. „Nem nyerhetsz csak támadó felfogású futballal. Ez kizárt, mert kinyílsz, amihez túlságosan nagy a pálya” – mondta Klopp. „Szervezettnek kell lenned, a másik oldalon pedig helyzeteket kell teremtened.” Klopp sutba dobta a „heavy metalt”. A Liverpool visszavett a gyors, letámadásokra épülő játékból. Ez azt eredményezte, hogy a játék képe sem volt már látványos. Az átalakulásnak meg is lett az eredménye, a vörösök védelme rendkívül összeállt, és alig kaptak gólt. A bajnokságban meneteltek, januárra nyolc pontos előnyt sikerült összehozniuk a Manchester City előtt. A Liverpool végül mindössze egyetlenegy vereséget szenvedett a bajnokságban, pont a Manchester City-től kaptak ki. A megszerzett 97 pont még így is kevésnek bizonyult, hiszen Guardiola csapata 98 egységet szerzett.
A Liverpool ugyanakkor megnyerte a Bajnokok Ligáját, a Spurs ellen 2–0-ra diadalmaskodtak a fináléban. A döntő is megmutatta: Klopp megtanult győzni. A Tottenham ellen rendkívül szervezetten, stabilan védekeztek és őrizték az egygólos előnyt mindaddig, amíg Origi el nem döntötte második góljával az összecsapást.
Erre az évre már csak egyetlen feladat maradt, a Premier League megnyerése. A szezonban egy pillanatig sem hagyott kétséget a Liverpool, hogy ők lesznek a győztesek. Mindig, minden körülmények között nyertek. A Leicester City ellen egy 94. percben szerzett büntetővel, az Aston Villa ellen idegenben a 87. percben egyenlítettek, majd a hosszabbításban fordítottak. Jöhetett bárki, mindig nyertek. Legyőzhetetlen, gigantikus csapattá vált a Pool. Minden rekordot megdöntöttek, amit csak lehetett. A Manchester City nem tudta velük tartani a lépést, így decemberre már biztossá vált, hogy meglesz a régóta várt bajnoki cím.
Csakhogy ekkor jött a koronavírus, és március közepén leállt a teljes futballélet. Minden bizonytalanná vált. Lesz-e folytatás, és ha igen, mikor? Be lehet fejezni majd a bajnokságot? Avatnak-e bajnokot? Szerencsére egy-két klubot leszámítva senki sem állt ki a teljes törlés mellett, és a korlátozásokat is feloldották mostanra. A Chelsea győzelmével pedig valósággá vált az, amit már hónapok óta tudott mindenki. 31 fordulót követően, 86 ponttal, 23-mal előzve a Manchester City-t, a Liverpool története során 19. angol bajnoki címét szerezte, a Premier League érában az elsőt.
De milyen egyéb szempontok kellettek a sikerhez?
A német mester többször is kijelentette, hogy fegyelemnek kell lennie, illetve aki nem akar maradni, azt nem fogja marasztalni. Így távozott Mohamed Sakho is, aki egyszer elkésett egy nyári túrán a csapat szállásáról. Hiába volt Coutinho a csapat legjobb játékosa, nem akart maradni; Klopp nem is marasztalta. Neki csak olyan játékosok kellenek, akik maximálisan hisznek benne, az elképzelésében és a jövőjében.
Jürgen Klopp két kivételtől eltekintve (Alisson és Van Dijk) nem vett sztárjátékosokat. Szaláh, Mané, vagy éppen Gini Wijnaldum is remek focisták voltak, mielőtt megérkeztek Liverpoolba, de Klopp rendszere alatt váltak világsztárokká. Akiket megtartott a csapatban Klopp, azokból is a legtöbbet hozta ki, lehet gondolni például Jordan Hendersonra, James Milnerre, Joel Matipra vagy Joe Gomezre.
Klopp bevehetetlen erődöt csinált az Anfieldből. Jól jelzi ezt, hogy otthon a bajnokságban legutóbb 2017. április 23-án kaptak ki 2–1-re a Crystal Palace-tól. A szurkolókkal tökéletes az összhang, pokoli hangulatot képesek varázsolni a drukkerek.
Buvac-ról már volt szó, fontos kiemelni Klopp segítőit is, akik szintén nagyban járultak hozzá a Liverpool felemelkedéséhez. Peter Krawietz csinálja az elemzéseket, Pep Lijnders pedig az edzésekért felel. A klub minden apró részletre odafigyel, hiszen bedobásspecialistát igazoltak, aminek meg is lett az eredménye: a Pool 68,4%-ban szerzi vissza a labdákat a taccsokat követően.
Jürgen Klopp időt kapott, türelmet, és öt év alatt a világ legjobb együttesét rakta össze. Az első sajtótájékoztatón azt mondta, négy év múlva egy kupát biztos fog szerezni. Öt és fél évvel később négy trófeát nyert a vörösökkel, a vége pedig még messze van. Kezdhetik faragni Jürgen Klopp szobrát.

A végére pedig néhány ajánlott olvasmány, akit jobban érdekel az FSG vagy a csapat pénzügyei.

http://pool.taccs.hu/2015/04/25/henry-apank/
http://pool.taccs.hu/2019/07/20/sevillafogo-pontosabban-liverpool-penzugyi-kitekintes/
http://pool.taccs.hu/2017/06/04/a-moneyball-drog/
http://pool.taccs.hu/2020/05/11/kalozradio-merseyside/

Felhasznált képek forrása: change.org, theguardian.com, youtube.com 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]