Best of 2019 – Rovatunk legolvasottabb cikkei

Idén is visszatekintünk a tavalyi év tíz legolvasottabb cikkére. A címekre kattintva új lapon nyílnak meg, így ha lemaradtatok volna róluk, most elolvashatjátok.

10. Hogyan ünnepeltek a szakkollégisták, a Boss, a Lélekguru és a Security?

A II. János Pál Szakkollégium életéről, eseményeiről rendszeresen hírt adunk. A tavalyi év első napjaiban például beszámoltunk a karácsonyváró ünnepségükről, melyen a meghitt, könnyekkel és nevetéssel teli percekből nem volt hiány. Ezen az alkalmon a szakkollégisták megajándékozták egymást, de a vezetőségre is gondoltak: egy-egy személyes ihletésű pólót nyújtottak át nekik, melyeken vicces feliratok – Boss (avagy Gaspari Gábor igazgató), Lélekguru (Martos Levente Balázs szakkollégiumi lelkész személyében) és Security (aki nem más, mint a titkár, Németh Béla) – mellett minden lakó aláírása is szerepelt. A tudósítás persze nem lenne teljes galéria nélkül; a legjobb pillanatokat Mihajliv Renáta kapta lencsevégre.

9. Játékosítás a tanórákon – Interjú Rapos Viviennel és Márffy Bencével

A kilencedik legolvasottabb cikkünk tavaly egy játékosításról szóló interjú volt, ami Rapos Viviennel és Márffy Bencével, az ELTE BDPK hallgatóival készült; ők az összefüggő egyéni iskolai gyakorlatuk alkalmával igyekeznek a tanórákat minél színesebbé és hatékonyabbá tenni. A játékosítással mint módszerrel egy szeminárium keretében találkoztak először. Mivel nyitottak voltak rá, és egyébként is szerettek volna valami pluszt belevenni a hagyományos tanórákba, úgy döntöttek, megpróbálják élesben is.

Fotó: Mihajliv Renáta (archív)

8. „Egy vereségből többet lehet tanulni, mint egy sima győzelemből!”

Az interjúinknak mindig nagy sikere van, így nem véletlen, hogy a Gulkai Zsófiával készült beszélgetésre is rengetegen voltatok kíváncsiak. Zsófi év elején az előttük álló szezonról beszélt, olyan témákat érintve, mint például a csapat addigi teljesítménye, vagy éppen az előttük álló időszakra vonatkozó célkitűzések.

7. „Olyan volt, mint egy három hónapos rekitábor” – Szabó-Thomka Hanna az Exatlonról

Tavaly nagy port kavart, hogy egyetemünk hallgatója, Szabó-Thomka Hanna hallgató gondolt egyet és belevágott élete eddigi legnagyobb kalandjába: jelentkezett az Exatlon Hungary műsorba, majd több akadályt leküzdve bekerült az utazó nyolc főbe, és meg sem állt az egyéni játékig. A TV képernyőjéről ismert lány élménybeszámolója nagy érdeklődésre tett szert köztetek.

6. Család, biztonság, gyógyulás – Interjú egykori hallgatónkkal, aki a Démétér Házban gyógyult

Szinte már nem is meglepő, de a top 10-es lista hatodik helyére is egy interjú kúszott fel ez a Démétér Ház egykori lakójával, a nálunk gépészmérnöki diplomát szerzett Magyar Ádámmal készült. Ádám története nem mindennapi, ugyanis 2010-ben csontvelő-transzplantáción esett át, ezt követően gyógyult a Házban. Beszélgetésünk során felelevenítette a betegségét, az itt töltött időt, majd azt is, hogyan vezetett az útja mindezek ellenére a diplomaosztójáig.

Fotó: Márk Martina (archív)

5. Legyél te is az egyetemi mentőcsapat tagja!

Nagyon sokan voltatok arra is kíváncsiak, hogyan csatlakozhatnátok az ELTE SEK-en ekkoriban szerveződő mentőcsapathoz, amely egy esetleges tűz, baleset vagy akár árvíz során megkönnyíti és segíti a szakemberek munkáját.

4. Interjú Cseh Anikóval, az első Szombathelyen végzett női gépészmérnökkel

Tavaly január 8-án négy hallgató tett sikeres előrehozott záróvizsgát a duális gépészmérnöki BSc képzésben, ezzel a képzés története mérföldkőhöz érkezett: ők lettek az első Szombathelyen végzett gépészmérnökök. A négy fő közül az egyik Cseh Anikó volt, aki ezzel az első Szombathelyen végzett női gépészmérnök lett. A vele készült interjúnkban a duális képzésben töltött 3,5 évéről számol be.

3. Az én Amigo-történetem kezdete

A képzeletbeli dobogó harmadik helyét egy személyes történet szerezte meg, amelyben jómagam arról számolok be, miként találtam rá az Amigos a gyerekekért Alapítványra. A cikk apropója az volt, hogy ekkor kezdett el az Amigos Szombathelyen is terjeszkedni. A jó hír pedig az, hogy éppen felvételi időszakuk van, úgyhogy ha van kéthetente két óra szabadidőtök, szeretitek a gyerekeket, és szívesen vállalnátok egyetemi tanulmányaitok mellett önkéntes munkát, ne habozzatok, jelentkezzetek! Ide kattintva minden fontos információt megtudhattok a felvételi menetéről.

Fotó: Márk Martina

2. 6+1 tévhit a vizsgaidőszakkal kapcsolatban

A második legolvasottabb cikkünkben olyan tévhiteket boncolgattunk, amelyek a vizsgaidőszakkal kapcsolatosak. Többek között lerántottuk a leplet arról, hogy a tanulást vajon tényleg mindig kerek időpontban kell-e kezdeni, vagy hogy a párnátok alá rakva a tételeket valóban beleszáll-e a tudás a fejetekbe.

1. Szabadon választható tárgyak – Ezeket megéri felvenni!

A 2019-es év legolvasottabb, Savaria-rovatban megjelent cikkében azokat a szabadon válaszható tárgyakat gyűjtöttük össze, amelyeket érdemes lehet felvenni és teljesíteni. Ezek között szerepelt egyebek mellett az Énekkar (Tárgykód: SBANTA6233) és A zene szerepe a személyiségfejlesztésben (Tárgykód: SOANEZ8127) – ezeket idén is jó szívvel ajánljuk nektek.

Ezek voltak tehát az általatok legtöbbet olvasott cikkeink 2019-ben. Igyekszünk idén is minél frissebb, izgalmasabb és szórakoztatóbb tartalommal megtölteni a 15 éve fennálló ELTE Online Savaria rovatát – ez utóbbi idén februárban a 2. születésnapját ünnepli.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]