6+1 tévhit a vizsgaidőszakkal kapcsolatban

Nemcsak elsőéves hallgatóink fejében élnek tévhitek a vizsgaidőszakkal kapcsolatban, hanem sokszor még felsőbb évesek is szentül meggyőződve állítják az alábbi 6+1 hiedelmet, melyek között egészen humorosak is akadnak.

1. Vizsga előtti éjszaka tanulni kell, nem aludni

Ismerős az utolsó éjszakai pánikszerű tanulás, ugye? Ennek oka sokszor azzal magyarázható, hogy a vizsga előtti napokban még nem érzed olyan erősen, ahogy szorul a nyakad körül a hurok, de ekkor már sikerül felfognod, hogy reggel bizony el kell indulnod vizsgázni; és arra, amennyit te készültél és alaposan elsajátítottál, még magad sem adnál elégségest. Az álmatlanság kiváltója lehet az is, hogy annyira izgulsz és félsz, hogy nem jön álom a szemedre, ezért inkább tanulásba (jobb esetben) folytod félelmed. Ez azonban a legrosszabb amit tehetsz: kutatások kimutatták, hogy éjjel fél óra alvás sokkal hatékonyabb, mint egy óra tanulás.

2. Jegyzeteket készíteni időpazarlás, elég a tananyagot olvasgatni

Vannak olyan szerencsések, akik az „egyszer átolvasom és tudom” tanulók táborát erősítik, de a hallgatók nagy része nem ebbe a kategóriába tartozik. Ha úgy érzed, hogy lelkiismeretesen és sokat készülsz a vizsgára − hiszen rengetegszer átolvasod a tananyagot −, mégis rossz jegyet kapsz, akkor érdemes elgondolkoznod a tanulási módszereiden: könnyen lehet, hogy nálad a magadban olvasgatás nem válik be. Hangosan felmondani a tételeket vizsgaszituációt teremtve, kikérdezni egymást a szobatársaiddal, vagy akár hangrögzítőre felvenni, majd lejátszani és közben olvasni a szöveget – ezek mind-mind hatékonyabbak lehetnek. Jegyzetek készítésére is érdemes lehet időt áldozni, hiszen a kézzel írt gondolatok sokkal inkább megmaradnak az emlékezetünkben, mint a könyvben látott nyomtatott sorok.

3. A tanulást mindig kerek időpontban kell kezdeni

„Na jó, 09:33 van, még gyorsan iszok egy kávét és felnézek Instagramra, aztán 10:00-kor neki is állok tanulni” – aztán 10:11-kor jössz rá, hogy a hírfolyamod görgetése kicsit több időt vett el, mint gondoltad, de már 11 perccel elmúlt 10, ezért úgy érzed, hogy ez az óra már úgyis elbukott, úgyhogy inkább 11:00-kor veselkedsz neki a tanulásnak… vagy jön egy újabb kifogás. Valld be, hogy veled is gyakran előfordul ilyen, de legbelül te is tudod: teljesen mindegy, hogy kerek vagy nem kerek időpontban kezded el.

4. Ha a párnád alá rakod a tételeket, akkor az éj leple alatt a tudás a fejedbe száll

Remélem, nem kell magyaráznom, hogy ezt még soha senkinek nem sikerült bizonyítani (nem, még brit tudósoknak sem!). Ha ez a babona megnyugtat és nem válik kényelmetlenné az alvásod, ne változtass ezen a szokásodon; de csak ezzel a módszerrel „készülve” inkább ne menj el vizsgázni.

startup-594090_960_720

Illusztráció – Fotó: Pixabay

5. Elég kettesre teljesíteni a vizsgákat, később majd javítod őket

Lehet, hogy te is azt a felfogást vallod, hogy „a kettesnél nincs jobb jegy, csak szebb”, ugyanakkor a szíved mélyén tudod, hogy ösztöndíjak szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy kettes vagy négyes díszíti a leckekönyvedet, ezért úgy döntesz, hogy újra felveszed a harcot a vizsgával, és kemény küzdelem árán megpróbálsz jobb eredményt elérni. Fontos tudnod azonban, hogy sikeres (tehát legalább elégségesre teljesített) vizsgával ezt szakonként mindössze két alkalommal teheted meg egy adott vizsgaidőszakban, ezt ugyanis a hatályos Hallgatói Követelményrendszer mondja ki! (A vizsgaidőszak legfontosabb szabályairól szóló összefoglalót itt találsz.)

6. Hallgatni kell mások tanácsaira

Vannak helyzetek, amikor hasznos tanácsokat kaphatsz felsőbb éves hallgatóktól, de ha tanulási stílusokról van szó, akkor az a legfontosabb, hogy számodra mi az, ami a leghatékonyabb és a legjobban bevált. Ha még csak elsős vagy, akkor is mögötted van legalább 12 évnyi tanulási tapasztalat, így el tudod dönteni, hogy hasznos-e, ha még az utolsó pillanatban is a tételeket olvasgatod vagy sem. Ha úgy gondolod, neked ez a módszer segít, akkor ne hallgass a többiekre, csináld úgy, ahogy te jónak látod!

+1. A vizsgaidőszakban egy dolgom van: tanulni

Valóban a tanulás az első és legfontosabb ilyenkor, azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy hamarosan új félév kezdődik. Tudom-tudom, még vége sem lett az előzőnek, de már a következővel jövünk, viszont vannak dolgok, amikre érdemes már most egy-egy órát szánni – ennyi pihenés úgyis kell néha. Ha szeretnél pályázni szociális támogatásra, akkor elkezdheted már most összeszedni a szükséges igazolásokat hozzá, így van időd szépen, lassan begyűjteni őket, feltenni esetleges kérdéseidet (megteheted az erre létrehozott csoportban); február 6-án pedig, amikor megnyílik a Neptun felület, csak fel kell töltened őket.

További sikeres vizsgaidőszakot kívánunk!

Kiemelt kép: illusztráció – Pixabay

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]