Giannis Antetokounmpo: a görög nyomorból az NBA csúcsáig

A fiú, aki tinédzserkorában Athén utcáin a testvérével közös edzőcipőjében játszott társaival. A fiú, aki hajdanán vándorló utcai árusként napszemüvegekből, táskákból kereste meg a kenyérre valót. Giannis ma már ünnepelt sztár a kosárlabda világában. Ennek a fiúnak a története következik.

Antetokounmpo egészen 18 éves koráig sosem hagyta el az országot, azt a Görögországot, melynek állampolgársága sosem volt az övé. Most, 6 év amerikai tartózkodása után, mikor visszatér, a görögök országuk egyik leghíresebbjeként üdvözlik őt, a multimilliomost, és az egyik legjobb kosárlabda játékost a világon. A 24 éves kosaras nigériai szülők második gyermekeként született 1994-ben, Athénban. A szülők illegális bevándorlókként telepedtek le Európában, az akkori görög kormány nem adott nekik tartózkodási jogot. Így a család, és később gyermekeik is arra kényszerültek, hogy feketén vállaljanak munkát, lakhatásukat a város északi részén, egy két hálószobás lakásban oldották meg.
CD-ket, DVD-ket, napszemüvegeket, táskákat árultunk, mi, az egész család… Azt kell hogy mondjam, nagyon jó voltam benne, én voltam az egyik legjobb. Biztosan azért is, mert szerettem csinálni. Gyermekkorom ezzel telt, szüleimet láttam nap mint nap kőkeményen dolgozni azért, hogy mi semmiben se szenvedjünk hiányt. Nagyon sokat tanultam ebből. Már akkor, utcai árusként sem a híressé válás mozgatott, hanem csupán az, hogy szerettem, amit csinálok. Gyermekkoromban a szüleimtől megtanultam, hogy kőkemény munkával lehet előrejutni.”

Képtalálat a következőre: „Antetokounmpo”

Antetokounmpo egyébként édesapja hatására először labdarúgónak készült, kedvenc csapata az Olympiakos és az Arsenal, kedvenc focistája pedig Thierry Henry volt. Sikertörténete akkor kezdődött el, amikor Spiros Velliniatis, a kosárlabda tehetségkutató és edző egyszer Athén azon részeit fedezte fel, ahol bevándorló közösségek tartózkodtak. A sztáredző ekkor szúrta ki a 12 éves Antetokounmpot és testvéreit. „A fiúk csak kergetőztek, azonban ebben a fiúban már ekkor láttam a mérhetetlen szenvedélyt.” – mondja a híres edző. És itt kezdődött! Antetokounmpo ekkor kezdett el kosárlabdázni. A későbbi csapattársai az NBA-ben ekkor már évek óta keményen edzettek, ez a fiú pedig kvázi most nyúlt először kosárlabdához. Az edzőnek a családot és csapatát is meg kellett győznie, ez a srác megéri a kockázatot. Filathiltikos klubja munkát ajánlott fel a szülőknek azzal a feltétellel, ha Giannis és Thanasis elkötelezi magát rendszeres edzésekkel. A testvérek pedig ezt komolyan vették, olykor az edzőteremben éjszakáztak, túl kimerültek voltak, hogy hazamenjenek.
„15 éves voltam, mikor egy nyári edzésen voltunk, a testvérem, Thanasis volt a csapat sztárja akkoriban. Egy cselezés során sikerült őt kijátszanom, hiába próbálta visszaszerezni a labdát, nem sikerült neki, pontot szereztem. Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, ha a bátyámat, aki ismeri az összes gyengeségem, ki tudom játszani, akkor bárkit sikerülhet.” Ugyanebben az évben Giannis megnyerte az NBA legértékesebb játékosának díját. Az utolsó meccsei egyikén a Filathitikos ifjúsági csapatában 50 pontot szerzett. Útlevél, papírok, állampolgárság nélkül azonban nem tudott belépni a klasszis csapatok egyikébe sem. Videói, hírneve viszont megelőzte, 30 NBA-csapat jelentkezett be érte. Végül a görög kormány több kérelem elutasítása után 2013-ban megadta Antetokounmponak az állampolgárságot, így szabadon utazhatott ki az országból. Az amerikai Bucks szerződtette. A csapatot egészen a play offok csúcsáig vitte, a Bucks történelme során először. Ebben az időszakban kapta meg a „Greek freak” becenevet. Taktikája, fizikuma, mentális versenyképessége csapattársai között egyedülállónak bizonyult.

Képtalálat a következőre: „antetokounmpo wallpaper”
Következő évben a Bucksnál meghosszabbították a szerződését 5 évre, mellyel klubrekordot döntött – hetente 750 ezer fontnak megfelelő összeget keresett. Giannist ekkor már nemzeti hősként, sajátjukként éltették a görögök. Később egyébként a görög kormány állampolgárság és bevándorlók körüli vitájában többször hivatkozott a Antetokounmpo-családra. Többször összetűzésbe került a szélsőjobboldallal, akik 2013-ban hatalomhoz jutva, haza akarták toloncolni Giannist. 2017-ben pedig egy egyetemi tanár írt róla: „egy fekete ember, aki úgy tesz, mintha görög lenne”. Tömeges indulatot váltott ki az internet kommentelőiből. Giannis reagált, röviden: „Nem számít a bőrszín. Itt születtem, itt nőttem fel, én görög vagyok. Mi más lennék? Nigériai származásom van, de sosem jártam ott, én csak Görögországot ismerem. Nem szabad, hogy azért legyek kevésbé görög, mert fekete vagyok.”
Giannis az ország nagykövetévé, példaképévé vált. 2015 júliusában, két évvel az állampolgársága és útlevele megszerzése után a görög kormány elfogadta a 4332-es törvényt, amely kinyitotta az állampolgársághoz vezető utat a Görögországban született és ott tanuló külföldi szülők gyermekei számára. „Sokkal jobb és egyszerűbb lesz így. Megváltoztatták a törvényt, és azt hiszem, ennek kissé köze van hozzám is. Sokkal több bevándorló szülő gyermeke fog lehetőséget kapni, olyanokat akár, mint én. Sokkal több különleges és tehetséges gyermek kerül így felfedezésre. Csak lehetőséget kell nekik nyújtani.”

Forrás: bbc.co.uk

Képek forrása: inews.co.uk, blog.hdwallsource.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]