Rafael Nadal 12. győzelme, új bajnok a nőknél és magyar siker a Roland Garroson

Véget értek az idei Roland Garros küzdelmei. A férfiaknál nem született meglepetés, Rafael Nadal tizenkettedik alkalommal hódította meg a párizsi salakot, a nőknél azonban új Grand Slam-bajnokot avattak, Ashleigh Barty emelhette magasba a trófeát. Magyar sikernek is örülhettünk, Babos Tímea női párosban diadalmaskodott.

Ashleigh Barty és Rafael Nadal ünnepelhetett a szezon egyetlen salakos Grand Slam-tornája után. A két hét izgalmas mérkőzéseket, újonnan feltűnő játékosokat, esőszünetet, könyörtelenül szeles időjárást, s megannyi drámát tartogatott. Összegyűjtöttük a legérdekesebb eseményeket.

A nőknél kisebbfajta generációváltást figyelhetünk meg. A fiatalok egyre jobban teljesítenek Grand Slam-tornákon, többüknél érezhetjük, hogy a jövőben a női tenisz meghatározó alakjává válhatnak. Ilyen például a Roland Garros friss bajnoka, Ashleigh Barty. A 23 éves ausztrál pályafutása során először emelhetett Grand Slam-serleget a magasba, s ugyan korábban negyeddöntőnél még nem jutott tovább Grand Slamen, győzelmét nem lehet meglepetésként elkönyvelni. Barty pályafutása azért is különleges, mert sikeres junior karrierje után 18 évesen visszavonult a tenisztől, s krikettezni kezdett. Két év szünet után, 2016-ban tért vissza, azóta folyamatosan tör előre a világranglistán, idén keménypályán megnyerte a rangos Miami tenisztornát, s a legjobb tízbe is beküzdötte magát. A Roland Garroson végig magabiztos teljesítményt hozva tudott diadalmaskodni, győzelmével pedig a ranglista 2. helyére kúszott fel.

Képtalálat a következőre: „ashleigh barty roland garros 2019”

Barty a döntőben a mindössze 19 éves Marketa Vondrousovát múlta felül. A balkezes cseh remek salakszezont tudhatott magáénak, így már a torna előtt is a titkos esélyesek között tarthattuk számon, aki képes lehet meglepetést okozni. Vondrousova végül minden előzetes várakozást felülmúlt azzal, hogy szettveszteség nélkül menetelt a fináléig. A döntőben ugyan nem tudta legjobb játékát hozni, s igazán nem nehezítette meg Barty dolgát, a cseh teniszező megmutatta, miért is tartozik a legnagyobb tehetségek közé.

Képtalálat a következőre: „marketa vondrousova roland garros 2019”

A torna talán legnagyobb meglepetését a még Vondrousovánál is fiatalabb, 17 éves Amanda Anisimova okozta. Az orosz felmenőkkel rendelkező amerikai lány egészen az elődöntőig menetelt, ahol a későbbi győztes Bartytól kapott ki. Anisimova az első 21. században született teniszező, aki elődöntőig jutott Grand Slam-tornán. Félelem nélküli játékával és küzdeni tudásával elkápráztatta a teniszrajongókat, a negyeddöntőben a címvédő Simona Halepet győzte le, az elődöntőben az első szettben 5:0-s hátrányról állt fel Barty ellen, s húzta be az első játszmát.

Képtalálat a következőre: „amanda anisimova roland garros 2019”

A női mezőnyben az előzetesen esélyesnek tartott játékosok számára meglehetősen szerencsétlenül alakult az idei Roland Garros. Petra Kvitova karsérülése miatt az utolsó pillanatban visszalépni kényszerült, Kiki Bertens a 2. körben rosszullét miatt már az első szettben feladta mérkőzését, Karolina Pliskova a legjobb 32 között nem bírt a mindig mindenkire veszélyes Petra Marticcsal, Simona Halepen pedig a tini Anisimova fogott ki a negyeddöntőben. De a világelső Naomi Osaka sem járt sokkal jobban, a japán hiába gyűrte le a korábbi világelső Viktoria Azarenkát, a 3. fordulóban meglepetésre kikapott a cseh Katerina Siniakovától, Serena Williamst pedig fiatal honfitársa, Sofia Kenin búcsúztatta a torna ugyanezen szakaszában. Az amerikai nem viselte túl jól a vereséget, igyekezett minél hamarabb túlesni sajtótájékoztatóján, ebből azonban a torna egyik leghihetetlenebb története keveredett. A párizsi szervezők számos vitatható döntésének egyike volt, mikor Serena kedvéért az éppen sajtótájékoztatót tartó Dominic Thiemet megkérték, távozzon a szobából, mert Serena nem szeretne várni. Az osztrák érthető módon nehezen viselte, hogy kitessékelték a sajtószobából, viccnek nevezte a szervezők viselkedését.

Thiem a Roland Garros megnyerésével vigasztalódhatott volna, Rafael Nadal azonban tavalyhoz hasonlóan idén is jobbnak bizonyult az osztráknál a fináléban. A spanyol klasszis ismételten bizonyította, hogy ő a párizsi salak királya, 12. alkalommal nem talált legyőzőre a Roland Garroson. Ez a szám már önmagában is döbbenetes, s ha figyelembe vesszük, hogy a jelenleg uralkodó NadalFedererDjokovic hármason kívül csak Pete Sampras tudott 12 Grand Slam-győzelemnél többet begyűjteni, még inkább brutális, hogy Nadal csak salakon szedett össze ennyit. A spanyol pályafutása 18. Grand Slam-diadalát aratta.

French Open 2019: Rafael Nadal continues Roland Garros reign

Dominic Thiem idén is megmutatta, miért tekinthetjük őt Nadal legnagyobb kihívójának salakon. Az osztrák az előző évhez képest idén már szettet is nyert Nadal ellen a fináléban, a spanyol azonban 2019-ben is jobbnak bizonyult nála. Hozzá kell tenni, hogy Thiem dolgát a párizsi időjárás alaposan megnehezítette. Az osztráknak úgy kellett kiállnia Nadal ellen, hogy esőszünetek miatt a döntő előtti napon órákat kellett a pályán töltenie, a két napig tartó Djokovic elleni elődöntő rengeteg energiát vett ki belőle. A spanyol már pénteken, még az esőzések előtt befejezte Federer elleni elődöntőjét, így szombaton pihenhetett. Thiemnek pénteken és szombaton is legjobb játékára volt szüksége a világelső szerb ellen, így lehetett sejteni, hogy vasárnap a Nadal elleni fináléra csak fáradtan tud majd kiállni. Az osztrák az első két szettben kiadott magából mindent, a harmadik, negyedik játszmára látványosan elfogyott az energiája. Picit sajnálhatjuk, hogy a körülmények is hátráltatták Thiemet, érdekes lett volna megnézni, mire megy frissebben Nadal ellen. Ahogyan azt is bánhatjuk, hogy a hatalmas szél jelentős szerepet játszott az elődöntő mérkőzéseinek alakulásában. Már a NadalFederer meccsen látványosan szenvedtek a széllel, a DjokovicThiem találkozót pedig teljesen széttördelték a folyamatos játékmegszakítások.

Nadal consoles Dominic Thiem.

Magyar sikert is hozott az idei Roland Garros. Babos Tímea a francia Kristina Mladenoviccsal az oldalán győzni tudott a párizsi salakon, ezzel pályafutása második páros Grand Slam-bajnoki címét szerezte meg.

 

Képtalálat a következőre: „timea babos kristina mladenovic”

A salakszezon lezárult, megállás azonban továbbra sincs, a játékosok a leglassabb borításról a leggyorsabbra váltanak, s füvön mérik össze erejüket. Három hét múlva pedig újabb Grand Slam-tornán, Wimbledonban küzdenek meg egymással a világ legjobb teniszezői.

Képek forrása: rolandgarros.com, telegraph.co.uk, wtatennis.com, uk.sports.yahoo.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]