Magyar favorit a párizsi salakon – Megkezdődött a Roland Garros!

2020-ban sem maradunk tenisz nélkül, hiszen a négy nagy Grand Slam-tornából három megrendezésre került. Sajnos a wimbledoni bajnokságot elhalasztották, de nincs okunk szomorkodni, mivel az utolsó állomás, a Roland Garros, nagyon sok meglepetéssel szolgálhat.

A Roland Garros, vagy angol nevén „French Open”, a legértékesebb tornák egyike, nevét a francia pilóta, Roland Garros után kapta. Egyik nehézsége, hogy a versenyzőknek salakpályán kell játszaniuk, ami nagyon sok játékos számára nehezítő körülmény, ugyanis a legtöbben füves, vagy kemény borítású pályára specializálódtak. A salak másik hátránya, hogy nagyon lelassítja a labda mozgását, emellett ha kicsi víz éri a talajt, sokkal nehezebb rajta mozogni. Nincs szerencséje a játékosoknak, mivel nagyon esős az idő most Franciaországban. Ráadásul a férfiak három győztes szettig játszanak, a nők, ahogy a többi verseny esetében is, kettőig, így nem véletlen, hogy az egyik legmegterhelőbb tornának minősül. Számos kategóriában avatnak bajnokot, de azok közül a női és férfi egyest, illetve párost érdemes kiemelni. Lássuk, kik az idei Garros esélyesei, illetve említsünk pár szót a magyar indulókról is.

Akadtak olyan nagyobb nevek is, akiket egy sérülés vagy a vírus akadályozott meg az elindulásban. Elsőként a svájci Roger Federert kell kiemelnem, aki 39 éves kora ellenére még mindig rendre lenyűgözi a nagyközönséget. Júniusban bejelentette, hogy nem indul el több versenyen az év elején megműtött térde miatt, így ez lesz karrierje során a második olyan év, amikor nem szerez bajnoki címet.

Nadal a "salak királya"

Nadal a “salak királya”

Ez viszont lehetőséget ad riválisának, a jelenlegi világranglista második helyezett Rafael Nadalnak, hogy megvédje címét és utolérje a svájcit a Grand Slam-torna győzelmek számával (20). A tenisz társadalom a salak specialistájának hívja Nadalt, ugyanis elképesztő statisztikája van ezen a talajon. Meccsei több mint 91%-át megnyerte, ezen kívül megszerezte 2010-ben a „Clay Slam” titulust, amikor is megnyerte az év összes salakos tornáját. Ezen felül 98%-os a győzelmi rátája a Roland Garrosokra nézve, ami ebben az esetben annyit jelent, hogy 95 meccséből 93-at megnyert. Az előbbieket olvasva, jogosan tekintjük őt az egyik fő esélyesnek.

Fucsovics hosszú ideje a legeredményesebb férfi teniszező.

Fucsovics hosszú ideje a legeredményesebb magyar férfi teniszező.

Két magyar férfinak is szurkolhatunk a férfiak egyéni versenyében. Fucsovics Márton (világranglista 61.) nagyon nehéz ellenfelet kapott rögtön az első fordulóban. A negyedikként kiemelt, orosz Danyiil Medvegyevet sorsolták ki neki, aki idén elődöntős volt a US Openen. Az egymás elleni meccseket tekintve az orosz jobban áll, viszont salakos tornákon egyikük sem volt eddig eredményes. Marci idei legjobb eredményét az Australian Openen érte el, ahol a negyedik fordulóban búcsúzott, a negyeddöntőbe jutáshoz Roger Federert kellett volna legyőznie. Marci akkor hozta is az első szettet 6:4-re, ám sajnos nem tudott mit kezdeni Federer adogatójátékával. A hétszeres egyéni Grand Slam-győztes, amerikai legenda, John McEnroe dicsérő szavakkal illette Fucsovicsot a French Open kezdete előtt. Elmondása szerint nagyon sokan tisztelik Marcit, és ezt az utat kell folytatnia, hogy az első 30 közé kerüljön a ranglistán.
Salak, és orosz kiemelt ide vagy oda, Fucsovics Márton elképesztő, 3 és fél órás játékban 6:4, 7:6, 2:6, 6:1-es szettekben legyőzte Medvedevet, pedig az orosz próbálta hergelni a testre célzott ütéseivel, de ez sem billentette ki a magyart. Marci következő ellenfele a spanyol Albert Ramos-Vinolas lesz, az egymás elleni mérlegük 3-2 Ramos javára.

Balázs Attilára (86.) a japán Yasutaka Uchiyama (94.) vár az első fordulóban. A kettejük párosa még nem találkozott ezelőtt, de tekintve, hogy Attila jó statisztikával rendelkezik salakos borításon, jogosan várhatunk tőle győzelmet. Az esős időjárás miatt nagyon nagy csúszások alakultak ki, így Attila nem tudta szeptember 28-án lejátszani meccsét. Ha minden igaz, szeptember 29-én fog a kettejük párosa teniszezni.

A nőknél kicsit más a helyzet, ugyanis a címvédő, ausztrál Ashleigh Barty biztonsági okokra hivatkozva nem kívánt részt venni a versenyen. Rajta kívül az idei US Open-bajnok, Naomi Osaka is visszalépett hajlítóizom-sérülés miatt. Ezek után nem lehetne biztosan megmondani, hogy ki nyerheti meg az idei Garrost, hiszen számos Grand Slam-győztes vagy korábbi olimpiai érmes van a főtáblán. Kiemelném közülük London olimpiai bajnokát, Serena Williamst, az ugyanott bronzérmes Victoria Azarenkát, vagy a tavalyi wimbledoni győztest, Simona Halepet.

Babos Tímea (jobb) és Kristina Mladenovic ünnepel az Australian Openen

Babos Tímea (jobb) és Kristina Mladenovic ünnepel az Australian Openen

Folytassuk a sort a nők páros versenyével, ahol nagy örömünkre magyar is szerepel a címvédők neve között. Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosa második kiemeltként várja első meccsét. Hosszú ideje dolgoznak együtt, és úgy tűnik, remek csapatot alkotnak, hiszen a duó megnyerte idén az Australian Opent, ahol a most zajló tornán is induló, elsőként kiemelt párost győzték le 6:2, 6:1-re két szettben. 2018-ban Timi volt az első olyan magyar teniszező nő, aki a páros világranglista élére lépett fel és 13 hétig vezette.
Mielőtt megkezdődnek a páros versenyek, Timi elindul egyéniben is, ahol a román Ana Bogdannal (93.) szemben kell kivívnia a továbbjutást. A rossz idő miatt elképzelhető, hogy az ő mérkőzését is eltolják.
Gálfi Dalma sajnos nem jutott főtáblára, a selejtező utolsó körében kikapott az amerikai Varvara Lepchenkotól.

forrás: ausopen.com, magyarhirlap.hu, en.wikipedia.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]