Meglepetésemberek az év utolsó Grand Slam-tornáján!

Lassan véget ér az év egyik legfontosabb teniszeseménye, a Roland Garros. Elmondható, hogy magyar sportolóink szépen megállták a helyüket, pedig a hideg, esős idő megnehezítette a dolgukat. Viszont okozott pár meglepetést is a francia torna. Nézzük, mi történt eddig!

Ahogy korábban is írtuk, Fucsovics Márton remekül kezdett, egy majdnem éjszakába nyúló mérkőzésen a világranglistán 4. Danyiil Medvegyev ellen. Ez volt az első alkalom, hogy top 10-es játékost győzött le. Amit még nem említettünk a nyíregyházi születésű Fucsovicsról, hogy tagja volt 2017-ben annak a csapatnak, aki kiharcolta a Davis-kupa világcsoportjába való feljutást, és ezzel 21 év után újra a legjobb 16 csapat közé került.

Nemcsak Marci okozott meglepetést, hanem Balázs Attila is, akiről kívülről úgy tűnt, könnyedén hozta az első fordulót. Ezzel az eredménnyel nagy mérföldkőhöz érkezett, hiszen az elképesztő főtáblás szereplésen kívül a második forduló elérése is nagy sikernek számít. A legjobb 64 között sajnos érvényesült a papírforma, közel 2 órás meccsen kikapott a spanyol Roberto Bautista Aguttól.

Fucsovicsnak (szemben) nem sikerült a továbbjutás.

Közben Fucsovics menetelt előre, először a spanyol Albert Ramos Viñolast (42.), majd a brazil Thiago Monteirót győzte le három játszmában. Két fordulóban odaállt párosban a brit Cameron Norrie oldalán, de a második körben kikaptak egy francia duótól. Várható volt, hogy Andrej Rublev (12.) ellen sokkal jobb teljesítményre lesz szükség, hiszen az orosznak fekszik a salakos borítás: a Garros felvezetőversenyén Hamburgban elhozta a trófeát, illetve jövő héttől bekerül a top 10-be is.

Taróczy Balázs 1981-ben.

A legjobb 16 közötti szereplés nagy eredménynek számít a magyar tenisz történetében: legutóbb 39 évvel ezelőtt képviselte Taróczy Balázs hazánkat a Roland Garros negyedik fordulójában. A hőn áhított negyeddöntőhöz nem volt elég Marci játéka, orosz ellenfele négy játszmában diadalmaskodott. Nagyon szép megoldásokat láthattunk Marcitól, viszont az előző meccseihez képest rosszabb lett az első és a második szervából megnyert pontok százalékos aránya, bréklabdái nagy részét elvesztette, viszont a hálónál megnyert pontok esetében jobban teljesített, mint Rublev. Adogatójátékai nagy részét hozta, az első szettben többször elvette adogatását az orosztól, valószínűleg ekkor bizonytalanodott el ellenfele, és közel volt ahhoz, hogy az ütőjét a földhöz csapja, de sikerült megállnia, hiszen büntetőpont jár érte. Ha nincsenek a játék során azok a hullámvölgyek, akkor Marci hozta volna a második szettet, hiszen vezetett 5:2-re, majd két egymás utáni elveszített adogatójáték után Rublev dominálta az egész játszmát.

Igaz, Marci nem jutott tovább, de a magyar teniszkedvelők egy emberként szurkoltak neki, akár egy online egyetemi óra alatt, akár a tömegközlekedésen utazva. Ezzel a Garros-szerepléssel egy top 50-en belüli ranglista-helyezés várható hamarosan, ami még mindig nem a legjobbja lenne, ugyanis 2019-ben 31. volt.

A párosban címvédő Babos Tímea–Kristina Mladenovic-duó magabiztosan menetel előre, az összes meccsüket 2 órán belül lejátszották, és így könnyedén bejutottak az elődöntőbe, ahol egy fiatal cseh páros, Krejcikova és Siniakova vár rájuk. Legutóbb két évvel ezelőtt találkozott a két páros; akkor Timiék kerültek ki győztesként.

Korábban említést tettünk a címvédőkről és a lehetséges esélyesekről. A korábbi olimpiai bajnok, Serena Williams kénytelen volt visszalépni, Achilles-ín-sérülésre hivatkozva. A második fordulóban búcsúzott a US Open-döntős Victoria Azarenka (10.) is. Hamar búcsúzott az első helyen kiemelt Simona Halep is, akit a 19 éves lengyel, Iga Świątek búcsúztatott. Az egyéni szám mellett Iga párosban is versenyben van, így nem tudott annyit pihenni a mérkőzései között, de mindezek ellenére remekül teljesít.

Nadia Podoroska számára ez hatalmas eredmény.

A torna meglepetésembere az argentin Nadia Podoroska, aki a selejtezőből indulva jutott el a Garros elődöntőjébe, s ezzel nagy történelmi tettet hajtott végre. Ellenfele az elődöntőben a fentebb említett lengyel hölgy volt. Ezek után nem lehetett egyértelműen megmondani, melyikük kerül ki győztesként, mindkét játékosnak ez az eddigi legjobb eredménye a Grand Slam-eket tekintve. Végül Świątek vívta ki elsőként a döntőbe jutást, egy rövid, 72 perces, mérkőzés után. A döntő másik résztvevője az amerikai Sofia Kenin (6.), aki fiatal kora ellenére megnyerte idén az év első GS-tornáját, az Australian Opent.

Ha már selejtezőből bejutott játékosokról van szó, egy szintén esélyes teniszezőtől, Kiki Bertenstől (8.) is hamar elbúcsúztunk, akit az olasz Martina Trevisan (159.) győzött le 6:4, 6:4-re. Trevisan egyszer játszott Grand Slam-torna főtábláján, így a mostani negyeddöntős szerepelése karrierje eddigi legjobb eredménye.

A negyeddöntős mérkőzés volt Nadal 100. Roland Garros-fellépése.

A tizenkétszeres férfi bajnok, Rafael Nadal a negyeddöntőben a 19 éves olasz játékossal, Jannik Sinnerrel találkozott. A fiatal srácnak nagyon sok remek megmozdulása volt, úgy tűnt, az első két játszmában felvette Nadal ritmusát, végig kiegyenlített volt az állás, ám a harmadik szettnél Nadal dominált, és be is húzta, kevesebb, mint 40 perc alatt. Nadal elődöntős ellenfele az argentin Diego Schwartzman (14.) lesz

A döntőkre október 10-11-én kerül sor.

Forrás: hvg.hu, nemzetisport.hu, en.wikipedia.org

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]