ELTErvezett utakról letérve, avagy az Animátori Kör közösségének ereje a PPK-n

Minden, ami ember! – kiáltják az ELTE PPK hallgatói, filantróp szemlélettel és pezsgő közösségi életérzéssel felruházva. Az egyetemi éveket sokszínű közösségekben kezdeni és folytatni nem csupán tinédzsereknek szánt filmekben látott leányálom, hanem valódi, sorsokat megalapozó szükséglet. Manapság, amikor tudjuk, hogy a jólét nem egyenlő a jólléttel, fontos szem előtt tartanunk, hogy az egészséges légkör, az emberek között kialakuló kapcsolódási pontok mekkora energiával bírnak. Ha kapcsolataink, közösségeink elég erősek, akkor még a koronavírus-járvány időszakának megpróbáltatásait is könnyebb kiállni. Ez a jelenség tükröződik az ELTE PPK hallgatóin és a kari Animátori Kör tagjain.

A hallgatói akarat az egyetemi közösség lelke

A gólyák integrálása a közösségi életbe minden szeptemberben kiemelt szerepet kap az ELTE-n, mivel az egyetemi évek a jövőben barátságot, szerelmet, segítséget, világmegváltó kooperációkat jelenthetnek számukra. A gólyák felvételüket követően azonban még csak remélni merik, hogy az első napon nem maradnak magukra és nem tévednek el az új épületekben. Az egyetem hallgatói színvonalas gólyatáborokat és sok esetben fergeteges gólyaheteket szerveznek, hogy ez az érzés fel se merüljön az első szemeszterüket kezdő hallgatókban. Az igazán szép az, ha ez az élménydús időszak az egész egyetemen töltött idejükre kiterjed, és nem csupán három napig tart a csoda. Ehhez a beilleszkedésüket követően már a hallgatók lelkesedésére, aktív közösségi munkájára is szükség van. A globalizálódó világ, az információs társadalom felgyorsulása és a rengeteg nézőpont gyakran elnyomja a saját véleményt és visszaszorítja az aktivitást. Az önszerveződő közösségek ezért kifejezetten fontosak manapság. Ily módon az egyetemi élet berkeiben is jelentős, ha egy programot, lehetőséget nem egy dékáni döntés indít útnak, hanem maguk a hallgatók. Erre az évek előrehaladtával egyre több példát találhatunk.

Kezdődő colour party az ELTE PPK gólyatáborában (Fotó: Mediagroup Facebook oldal)

Az ELTE PPK Animátori Körének lehetőségei

A Pedagógiai és Pszichológiai kar 2003-tól létezik mai formájában, és nagyon pozitív példának tekinthető közösségek és programok terén. Alulról jövő kezdeményezéseket tekintve egyértelműen az Animátori Kör a legaktívabb, amely egy önkéntes munkán alapuló hallgatói közösség. A kör szorosan kapcsolódik az ELTE PPK Hallgatói Önkormányzatának szervezetéhez, azon belül elsősorban a rendezvényszervező bizottság munkáját egészíti ki. Rendezvényszervezés, képzések és tréningek tartása, csapatépítések szervezése tartoznak a kör profiljába, amelyek az egyetem jelenlegi és jövőbeli hallgatóinak javát szolgálják. Különböző képzéseken és táborokban való részvétel után az új tagok, a régiekkel összefogva, minden hetet megtöltenek programokkal, ami valóban kuriózumnak tekinthető. Pub kvízeket készítenek elő (PPQ), társas-, karaoke- és zenés esteket szerveznek. Az Eklektik névre keresztelt programon lehetőséget biztosítanak, hogy a hallgatók megtekinthessék egymás művészeti alkotásait, míg a Verses esten társaik lírai oldalával ismerkedhetnek meg. A Lélekfilmek program keretein belül közös filmnézésre, illetve azt követően közös diskurzusra, párbeszédre van lehetőség. A Gasztro-kult olyan program, amely során a hallgatók együtt kóstolhatnak különböző ételeket más-más éttermekben, ami mára egy sör- és egy borkóstolóval is kiegészült. Sörpong bajnokságok és E-sportkör várja a lelkes sportolni vágyókat. Hallgatókból alakult DJ Squad szolgáltatja a talpalávalót sok-sok eseményen. Számos önkéntes lehetőség is van, az Önkéntes kör tagjaként jótékonysági sütivásárok, kórház- és óvodalátogatások valósulnak meg. Minden hónapban megrendezésre kerül egy kari buli, és az Animátori Körön belül sok csapatépítő és egyéb táncos, zenés program kerül megrendezésre. Ez pedig nem minden, hiszen folyamatosan érkeznek ötletek, melyek összekovácsolják az Animátori Kör tagjait, és bevonják a közösségi életbe a többi hallgatót is. Ebben az értelemben a gólyatábor és a gólyahét csupán a jéghegy csúcsa. A rengeteg fejlődési lehetőség, a jó emberi kapcsolatok, a szórakozás hatása a közérzetre, a kultúra jelenléte és a személyek közötti eszmecserék mind motiválttá és boldoggá teszik az egyént. A koronavírus-járvány azonban mindent megnehezít, a folyamatos újratervezés mégsem okozhat nagy kárt, ha egy hallgatói közösségbe ennyi aktivitás és bátorság szorult.

Életképek az ELTE PPK hallgatói életéből (Fotók: Mediagroup Facebook oldal)

A napról napra változó körülmények és a gólyahét története

A digitális összetartás időszakában, vagyis a karanténban, virtuális eseménysorozatokon vettek részt az Animátori Kör tagjai. Közös honfoglalózás, online formában megrendezett zenés est és egyéb lehetőségek színesítették az otthonlétet. A személyes kontaktus hiányának enyhítésére létrehoztak egy live dj set-et. A már megélt közös emlékek, képek hátterében szólaltak meg a legikonikusabb karibulis zenék, aminek hatására a PPK-s szívek megdobbantak, a négy fal közé zárt elmék kicsit kikapcsoltak az önfeledt szórakozás hatására. A karantén megszűnésével júniusban az egyetemek újra elkezdhettek a gólyák integrálásáról gondolkodni. A járvány enyhült, de az ELTE vezetősége, érthető okokból kifolyólag, még mindig nem tartotta helyesnek a gólyatáborok megszervezését. Egy gólyahét azonban kézenfekvő megoldásnak tűnt a legtöbb karon, ahogyan a PPK-n is. A főszervezők és az animátorok bevonása után nagy munkálatoknak láttak neki a hallgatók: elfogadták, hogy új irányt kell venniük, és lelkesen alakították át a programokat. Rengeteg dologra kellett ügyelni a formálódó körülményektől a programok alatti érintkezés redukálásáig, emellett a járvánnyal kapcsolatos hírek naponta változtak, s ezekhez mindenkinek alkalmazkodnia kellett. Másfél hónapnyi munka után, egy nappal az esemény előtt az esetszámok növekedése következtében a gólyahetet szervező stáb szavazta meg, hogy elhalasztják az eseményt. A belefektetett munkát félretéve azt cselekedték, ami helyes, és még aznap elkezdték számba venni fennmaradt lehetőségeiket. Három nap alatt alakították át programjaikat egy két délutános, kis csapatokkal működő, csapatépítő, tájékoztató jellegű összejövetellé. A hallgatók közötti párbeszéd folyamatos volt, nem hagyták magukra a gólyákat, és már most készek rá, hogy 2021-ben mindent ott folytassanak, ahol abbahagyták. Példaértékű, hogy az Animátori Kör tagjai nemcsak az egyetemi folyosókon és a személyes találkozások esetében tudtak összetartók lenni, hanem az online térben is. Ezt a rengeteg közös élmény gerjesztette, és emiatt tudták ötleteiket és lelkesedésüket egy csapásra átvinni az offline világba és újra szervezni. Az ELTE PPK-n ezt a tettvágyat, szeretetteljes közösségi mentalitást zárhatjuk polaroid keretbe, ha egy pillanatra bekukkantunk az Animátori Kör zegzugaiba és a kari hallgatói életbe.

A koronavírus-járvány időszaka végeredményben azt mutatta meg, hogy a rendszeres találkozások, a tartós közösségek nagy dolgokra képesek egy karon belül, még akkor is, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogyan ELTErveztük.

Forrásjegyzék:

Székely, L. (2018): Magyar Fiatalok a Kárpát-medencében. In Székely L. (szerk.): Magyar fiatalok a Kárpát-medencében – Magyar Ifjúság Kutatás 2016. Budapest: Kutatópont Kft.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]