Visszavonuló legendák

Hétvégén rendezték meg a Formula 1-es világbajnokság utolsó futamát Abu-Dzabiban. Nem csak a 2016-os évtől búcsúzunk, hanem a sportág két legendájától is, Felipe Massa és Jenson Button évekig voltak meghatározó alakjai a száguldó cirkusznak.

14124008_04a1462c8781524680b78e3da2f2d552_wm

Massára a csapatai és a szurkolók is szeretettel emlékeznek

Aki csak másodpercekig lehetett világbajnok

Felipe Massa 1981. április 25-én született Brazíliában, apai Nagyapja Olaszországból emigrált Dél-Amerikába. Édesapja Luís Antonio, aki maga is autóversenyző volt nagy hatással volt rá, Massa már 8 évesen a versenypályán száguldott, elindult az 1989-es gokartbajnokságon, ahol első évében az előkelő negyedik helyezést érte el. 1998-ban cserélte le a gokartot versenyautóra, először Brazilíában majd Európában indult autóversenyeken. 1999-ben pizzafutárként dolgozott a brazíliai Forma-1-es futamon, de nem ez jelentette a nagy áttörést. Massa 2001-ben megnyerte a Forma 3000-es bajnokságot, 8 versenyből haton végzett az élen. Ennek hatására felfigyeltek tehetségére, és a 2002-es évet már a száguldó cirkuszban kezdhette meg, a Sauber csapata ajánlott neki szerződést.

A bemutatkozó év nem sikerült túl jól, a pontversenyben csak 12. lett. Sokat hibázott, ezért a csapat sem akart vele tovább együtt dolgozni, de a Ferrari felismerte a benne lévő tehetséget és tesztpilótaként szerződtette. A 2006-os év jelentette neki a nagy áttörést, nemcsak Michael Shumacher csapattársa lett, hanem megszerezte élete első futamgyőzelmét, Törökországban és hazai pályán Interlagosban is elsőként ért célba. Egy évvel később vette feleségül kedvesét, Anna Raffaela Bassit. A boldogság 2008-ban világbajnoki címmel lett volna teljes, az utolsó futamon néhány másodpercig világbajnoknak érezhette magát, de végül egy utolsó kanyaros előzéssel a brit Lewis Hamilton megelőzte őt a pontversenyben. Egy évvel később nagy reményekkel indult el, azonban a magyar futamon az előtte haladó autó leváló rugója fejbe találta őt, ezért a szezon második felét ki kellett hagynia, kicsi öröm az ürömben, hogy novemberben apa lett, megszületett kisfia Felipinho Bassi Massa. A balesetet követően nem találta formáját, sokat szenvedett. Végül 2014-ben hagyta el a Ferrari csapatát, és az újraalakuló Williams-hez szerződött. Nagy eredményt már nem ért el, de közvetlenségével továbbra is a rajongók kedvence maradt. 2016-ban Monzában jelentette be visszavonulását, pontosan 10 évvel később ott, ahol barátja és korábbi csapattársa, Schumacher is. Karrierje során 243 futamon indult el, 11-szer győzött és 41-szer állt dobogón. Elmondhatjuk, hogy a Forma-1 történetének egyik legbalszerencsésebb pilótája, aki ennek ellenére  mély nyomott hagyott az autósportban.

A semmiből jött világbajnoki cím

image-of-new-brawn-gp-car

Mindenkit meglepett a 2009-es világbajnok

Jenson Alexander Lyons Button 1980 január 19-én született Somersetben, Angliában. Button édesapja is autóversenyző volt, és akárcsak Massa, az angol is gokart versenyeken indult először. Tehetsége neki is hamarosan megmutatkozott, alig 20 évesen debütált  Forma-1-ben, ekkor ő volt a legfiatalabb versenyző. Minden évben más csapatnál versenyzett, végül 2003-ban a Hondánál találta meg a helyét. 116 futam után nyert versenyt a kaotikus Magyar Nagydíjon 2006-ban. 2008-ban csapata bejelentett, hogy kivonul a Forma-1-ből, így sokáig senki nem tudta mi lesz Buttonnal. Végül Ross Brown lett a tulajdonos, aki a pletykák szerint 1 euróért vásárolta meg az indulási jogot. Mindenki azt hitte, hogy az új csapat éppen hogy életben marad, de nagy meglepetésre 2009 világbajnoka Jenson Button lett. A következő években már felkészült csapattal esélye nyílt a világbajnoki címre, de a második győzelmet soha nem tudta megszerezni. 2015-ben a Button és a Honda újra egymásra találtak, de futamot már nem sikerült nyerni. 297 nagydíjon indult, 15-ször nyert futamot és 50-szer állhatott dobogóra. Tehetsége alapján sokkal többet érhetett volna el, de világbajnoki címével így  is a sportág hallhatatlanjává vált.

forrás:f1vilag.hu
képek forrása: eonsports.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]