Felfedte magát az Időutazó – Egykori hallgatótársunk a titokzatos youtuber-tanár

Január 14-én a követők számára is kiderült: Márffy Bence, az ELTE szombathelyi Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központjának egykori hallgatója, a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskola tanára készíti a történelmi, időnként irodalmi témájú videókat az Időutazó nevű YouTube-csatornára.

Márffy Bence neve talán ismerősen cseng néhányatoknak. Ha rendszeres követői vagytok a szombathelyi egyetemi híreknek, emlékezhettek arra a 2019 januárjában közzétett interjúra, amelyben az akkor hároméves Fabulous Industries nevű YouTube-csatornáról mesél az ELTE SEK megkeresésére. Ekkor többek között elmondja: testvérével közösen töltik meg tartalommal a felületet, és főként a képregények világával foglakoznak. Ennek a beszélgetésnek a végén szerényen megemlíti a másik, önállóan kezelt csatornáját, a jóval fiatalabb, 2018 júliusában indult Időutazót is, de még „kiforratlannak” nevezi. Feliratkozóinak száma ekkor 2000, videóinak témát történelmi érdekességek, témakörök szolgáltatnak.

Az ELTE Online leghűségesebb olvasói is emlékezhetnek egy bizonyos beszélgetésre… 2019 májusában járunk, amikor szerkesztőségünk felkeres két végzős hallgatót, hogy meséljenek az összefüggő tanítási gyakorlatuk során alkalmazott játékosításról – Márffy Bence az egyik. Már csak hetek választják el attól, hogy megszerezze általános iskolai magyar–történelem szakos diplomáját, miután a lehető legjobban kihasználta a gyakorlati évét módszertani ötleteinek megvalósítására. Örömmel osztja meg velünk, milyen lehetőségeket használ arra, hogy felkeltse a diákjai figyelmét, a Rambo-versektől kezdve a képregényeken át a tanulói portfólióig, ám a videókat, amiket készít, tudatosan nem említi. Pedagógushallgatóként válaszol a kérdésekre, nem youtuberként.

Időközben Bence kézhez kapja első diplomáját, és nyár végére az Időutazó – mindössze egy év alatt – eléri a 10 ezer feliratkozót. Ezzel együtt bejelenti egy új sorozat, a Gyorstalpaló indulását: olyan lényegre törő videókat tervez feltölteni, amelyek általános iskolai szinten, egyszerűen és érthetően foglalnak össze olyan történelmi témaköröket, amelyeket a diákok a tanórákon is érintenek. Ezek inkább a tanulást segítik és nem új információval igyekeznek szolgálni. Mellette folytatja a hosszabb, komolyabb témákat boncolgató videók készítését is, amelyek inkább ismeretterjesztő jellegűek és egyetemi szinten próbálnak bemutatni bizonyos témákat.

Bence szeptemberben beiratkozik rövid ciklusú tanárképzésre, hogy egyik szakját, a történelmet középiskolai szinten is taníthassa; közben magyartanárként és osztályfőnökként helyezkedik el a Sárvári Nádasdy Tamás Általános Iskolában.

Bővül a videók száma, egyre többen iratkoznak fel a csatornára – aztán 2020 márciusában kitör a koronavírus-járvány, az iskolák átállnak a tantermen kívüli digitális oktatásra. Az új munkarend még a szokásosnál is nagyobb terhet ró a pedagógusokra – így Bencére is –, ezért félő, hogy ezentúl az Időutazóra is kevesebb videó tud csak felkerülni. Szerencsére ez nem így történik: a tartalomkészítő felismeri a kezében lévő eszközben rejlő lehetőségeket és felelősségét a kialakult helyzet okozta nehézségek megkönnyítésében. Bence a Sárvári Hírlapban – ahol először nevezik youtuber-tanárnak – arról beszél, hogy saját diákjainak szánt videóit is nyilvánossá teszi és megosztja különböző, digitális oktatással foglalkozó csoportokban. Ezekre aztán hamar rákapnak a tanárok, a diákok, de még azok szülei is, akik persze nem győzik osztani a videókat, hogy minél többekhez eljuthassanak. Bence úgy fogalmaz, „a csatorna profilja átállt arra, hogy a távoktatásba besegítsen, a többi pedagógusnak a munkáját megkönnyítse”, és – ezt már mi tesszük hozzá – így lesz a pályakezdő pedagógus szinte egy egész ország diákjainak youtuber-tanára. Feliratkozóinak száma ekkor 16 ezer.

Az online oktatásra való áttérés a videófajtákat illetően is változást hoz a csatorna életébe. „Mivel a most elindult digitális munkarendbe való átállás sok kihívást okoz a pedagógusoknak, szülőknek, gyerekeknek egyaránt, így a munkarend első hetétől fogva a csatornán gyorstalpaló videók kerültek feltöltésre mind magyar irodalomból, mind pedig történelemből. Ez a tendencia várhatóan a nyárig nem nagyon fog változni” – közli bejegyzésben a követőivel. Ezzel együtt létrehoz egy weboldalt is a csatorna mellé, ahol a videók rendszerezve találhatók meg a könnyebb átláthatóság érdekében.

Az Időutazó sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a népszerű Ritkán látható történelem blog szerkesztői is felkérik vendégszerzőnek; a trianoni békediktátum 100. évfordulójára írt bejegyzése mellé két, a témával kapcsolatos érdekességekkel és tévhitekkel foglalkozó videót is mellékelnek. Utóbbit, a Tévhitek Trianonról címet viselő anyagot több, mint 260 ezren tekintik meg. Ha ez nem lenne elég nagy szó, októberben az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés nevet viselő szellemi háttérműsorában forrásként használja fel az Időutazó spanyolnátháról szóló videóját. Még mindig tudjuk ezt fokozni: novemberben a YouTube-csatorna egyik követője kiszúrja, hogy bekerült egy erdélyi irodalomtankönyvbe az Időutazó Vörösmarty Mihályról szóló videójának elérhetősége.

Forrás: vaol.hu

A csatorna igazi sikere azonban a készítőben és a követőiben rejlik: együtt, közösen formálják az Időutazót, a visszajelzéseknek és az igényeknek megfelelően. A fókusz minden esetben az érdekes és hiteles tartalomközlésen, semmint a tartalomkészítő személyén van. Éppen ezért az Időutazó jelenleg 27,5 ezer követője előtt nem egyértelmű, ki bújhat meg a történelmi témájú videók mögött, bár hozzá kell tenni: a legszemfülesebbek már egy éve kiszúrhatják, elindulnak ugyanis a csatornához tartozó bejegyzések. Ezeknek célja egyebek mellett az, hogy a feliratkozók szavazhassanak a soron következő témákról, értesülhessenek a csatornát érintő hírekről, valamint a videók készítője itt osztja meg az Időutazó médiamegjelenéseit is. Bár időközben a csatornához tartozó Facebook-oldal követői is rájöhetnek az Időutazó személyére, sőt, egy-két videóban már az arcát is megmutatja, összességében még így is azt mondhatjuk, elég keveset tudnak az Időutazóról. Éppen ezért decemberben a youtuber-tanár megígéri: készít egy kérdezz-felelek videót, amiben bemutatkozik az internet népe előtt, és ezzel nyilvánosan is leleplezi, ki van a videók hangja mögött.

A rajongók legnagyobb örömére idén január 14-én végül napvilágot is lát ez a bizonyos videó Kicsoda az Időutazó? néven – természetesen nem kevesen vannak, akik igencsak meglepődnek. Van, aki bevallja: évek óta követi a Fabulous Industries és az Időutazó csatornákat is, mégsem vette észre, hogy azonos a hang gazdája mindkét esetben, de akad olyan is, aki 18 éves diáknak képzelte az Időutazót valójában. Legtöbben azonban üdvözlik a bemutatkozást, és további sikereket kívánnak a youtuber-tanárnak, kiemelve a feltöltött videók hasznosságát, élvezhetőségét és érdekességét, méltatva Bencét mint történelemtanárt.

A videóban Bence a kérdésekre válaszolva elmondja terveit a jövőre nézve: a Gyorstalpaló kapcsán legfőbb célja az, hogy az elejétől a végéig eljusson az érintett témakörökkel kapcsolatban, így egy jól átlátható videós adatbázis jöhetne létre a tanárok, illetve a diákok számára. Tervben vannak érettségire felkészítő tartalmak is, miután a Gyorstalpalókkal végez. Szeretné folytatni a nagy sikerű, videójátékokkal foglalkozó Töritanár elemez sorozatot is, de magyar uralkodókat bemutató videók is várhatók a csatornán.

Válaszol még a videók készítésével kapcsolatos kérdésre is, hogy kinek ajánlaná a tanári pályát, hogyan kezdett bele a videózásba, mi a kedvenc történelmi témája, és arra is, hogy mit szeret a történelemben. Arról is beszél, mit szólnak a diákjai ahhoz, hogy youtuberkedik. Erről így vall: „Az, hogy videókat gyártok, túlságosan nem befolyásolja az órákat, maximum abban a tekintetben, hogy nyitottak és érdeklődőek a témával kapcsolatban; kérdeznek arról, hogy maga a YouTube hogyan működik, hogyan kell tartalmat készíteni” – ez persze kiváló alkalmat teremt arra, hogy elmesélhesse nekik, hogyan használják tudatosan az internetet, és hogyan válogassanak a tartalmak között.

Az, hogy Bence nemcsak tartalmat készít az internetre, hanem beszél is a diákjainak róla, különleges helyzetet eredményez: gondoljunk csak bele, mennyivel jobban hallgatnánk diákként olyanra a felelősségteljes netezés kapcsán, aki maga is műveli azt és a mindennapjai részét képezi. Az Időutazó csatorna youtuber-tanárának komoly tudás van a kezében, aki ezt a tudást a legkorszerűbb technológiák segítségével igyekszik átadni a gyereknek.

Egykori hallgatótársunk, Márffy Bence egyszerre tesz eleget a szakmai felkészültségnek, a folyamatos módszertani megújulásnak és lépést tart a digitális forradalommal – olyan 21. századi pedagógus, amilyenné közülünk, tanár szakos hallgatók közül legtöbbünk válni szeretne.

Kiemelt kép: Márffy Bence archívuma

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]