Házhoz hozza a színházi élményt a Weöres Sándor Színház

Március 20-án, pénteken 18 órától Székely Csaba Vitéz Mihály című komikus történelmi tragédiájának felvétele látható majd.

A szombathelyi színház is nemes gesztust tett több kulturális intézményhez hasonlóan: a rendkívüli szünet idején közzéteszi egy korábbi, repertoáron már nem szereplő előadásának felvételét.

„Kedves Nézőink! Szeretettel köszöntjük Önöket a Weöres Sándor Színház online adásán, az előadás hamarosan kezdődik, kérjük, foglalják el helyüket a nézőtér helyett a kanapén! Kellemes kikapcsolódást kívánunk!” – ezzel a felhívással invitálja weboldalán a közönséget a darab otthoni megtekintésére a szombathelyi színház.

A választás ezúttal Weöres Sándor születésének 100. évfordulójára, a 2013-ban meghirdetett drámapályázat díjnyertes művére, a Vitéz Mihályra esett, ami az elvárásoknak megfelelően a névadó költő, író Testamentum című írásának szellemében született meg. A Béres Attila rendezte komikus történelmi tragédiát ugyanúgy két felvonásban láthatja az online közönség, mintha a nézőtéren ülne, így valóban házhoz hozzák a színházi élményt.

Annak idején Székely Csaba a darab kapcsán elmondta, hogy „Erdély története mindig is zűrös volt, de a tizenhetedik század elejére a történelem szereplőinek sikerül végzetesen összebonyolítaniuk itt az eseményeket. A Vitéz Mihály címszereplője a legismertebb román nemzeti hős, majd minden romániai városban áll szobra. A karizmatikus Mihály vajda egymás ellen fordítja a székelyeket és a magyarokat, és simán elfoglalja Erdély trónját – erről a periódusról szól a dráma. Előbb foglalkoztatni kezdtek az ide vezető események, majd egyre jobban kezdett érdekelni maga Mihály. Az a folyamat érdekelt, hogyan válik egy ismeretlen kereskedő akkora manipulátorrá, hogy könnyedén egymás ellen fordít két népet, ez ma is nagyon aktuális. Felfedeztem Mihályban a kalandvággyal megáldott karrieristát, akiben jól megfér egymás mellett a tisztesség és álnokság; akinek az élet egyszerre mulatság és taktika; aki ritkán mond igazat, a hazugságait viszont komolyan gondolja; aki attól fogva, hogy ráérez a hatalom ízére, megállíthatatlanul tör előre. Egyszóval megláttam benne a mai politikust” – olvasható a színház weboldalán.

A Weöres Sándor Színház YouTube-csatornája ide kattintva érhető el, azon belül az első felvonás ide kattintva, míg a második felvonás ide kattintva látható majd március 20-án 18 órától.

A videót korlátozott ideig – március 22. vasárnap éjfélig – lehet megtekinteni.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]