Idén 60 éves a szombathelyi felsőoktatás

Jubileumot ünnepel idén az ELTE Savaria Egyetemi Központja – a hat évtizede töretlen szombathelyi felsőoktatásra ünnepi rendezvénysorozattal emlékeznek, melyen jelenlegi és öregdiákok egyaránt közreműködők.

A jubileumi rendezvénysorozat központi nyitóünnepségét október 18-án tartották az Agora-Savaria Filmszínházban. Előtte kerültek ki a campus épületének homlokzatán, illetve belső tereiben elrendezett plakátok, melyek az ünnepi tanévre hívják fel a figyelmet, büszkén hirdetve: 60 éves a felsőoktatás Szombathelyen. 1959 szeptembere jelentős változást hozott Szombathely életébe; a korábbi Faludy Gimnázium épületében megkezdte működését a Szombathelyi Állami Tanítóképző Intézet, ezzel a vasi megyeszékhelyen felsőfokú képzés indult el. Szombathely azóta is egyetemi város – ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg a rendezvényt a moderátor, Merklin Ferenc, aki maga is az Egyetem öregdiákja.

Az ünnepi köszöntő beszédekben a felszólalók felidézték az elmúlt hat évtized legfontosabb eredményeit és fejlődési folyamatának sarokköveit. Elsőként dr. Borhy László, az ELTE rektora és egyben a város szülöttje köszöntötte a megjelenteket, majd elkötelezett, szívből jövő támogatásáról biztosította a ma már az Eötvös Loránd Tudományegyetem campusaként, innovációra és hagyományokra egyaránt építő szombathelyi felsőoktatást. A rendezvény házigazdájaként dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a BDPK igazgatója hangsúlyozta, hogy egy felsőoktatási intézmény életében 60 év nem sok idő, ám ha emberi életekhez mérve nézzük, akkor bizony nem kevés. A társadalmat a pedagógusok írják – mondta, majd hozzáfűzte: a cél az, hogy a pedagógusképzés váljon a társadalom húzóágává. Ezt segíti a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ, ahol tovább él az egykor méltán híres Berzsenyi-brand.

Dr. Rádli Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szakmai főtanácsadója az ország oktatáspolitikai helyzetének alakulásába ágyazva idézte fel a szombathelyi felsőoktatás létrejöttét és alakulását. Elmondta, hogy a Dunántúl kiemelkedő tanárképző helye Pécs és Szombathely a mai napig is; ennek a két városnak kell ellátnia a régiót pedagógusokkal. Dr. Gál László professor emeritus, egykori főigazgató szívet melengető szavakkal kezdte ünnepi beszédét, ami olykor mosolyt fakasztott és nem kevés könnyet csalt a jelenlévők szemébe.

Fotó: Czirók Dániel

Miután Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, szombathelyi születésű öregdiák levélben köszöntötte a megjelenteket, Harangozó Bertalan kormánymegbízott osztotta meg ünnepi gondolatait. Ezt követően Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, az Egyetem öregdiákja a Vas Megyei Önkormányzat oklevelét adta át Németh István rektorhelyettesnek. Az öregdiákok képviseletében Gergó Judit, a Magyar Rádió szerkesztője emlékezett vissza főiskolás éveire.

Az ünnepségen jelen voltak az ELTE SEK jogelőd intézményeinek főigazgatói és dékánjai, akik áldozatos munkájuk elismeréseként, a fenntartó minisztérium, a megye és a város képviselői pedig kitartó támogatásuk köszöneteként Veres Gábor szobrászművész keze munkáját dicsérő jubileumi emlékérmet vehettek át.

A Hatvan év hat percben nevet viselő rövidfilm premierjét követően az ünneplők a névadó, Berzsenyi Dániel szobra előtt koszorúzással díszelegtek. Délután az intézmény C-aulájában kiállítást nyitottak az elmúlt 60 év fotóiból. A tárlatot készítette és megnyitotta Lenkai Nóra, a Savaria Campus Iroda vezetője és Garas Kálmán fotóművész, a BDPK Vizuális Művészeti Tanszékének óraadója. A rendezvényt a Sportcsarnokban rövid műsor zárta, ahol fellépett az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes, valamint a Boglya Népzenei Együttes, végül Máriás Zsolt, a BDPK Zenepedagógiai Tanszékének oktatója zongorán nyújtott aláfestést a fogadáshoz.

A rendezvényen jelenlegi és egykori hallgatók egyaránt közreműködtek. Altsach Gergely öregdiák, a Budapesti Operettszínház társulatának tagja Ábrahám Pál Viktória című operettjéből szólaltatott meg részleteket, míg Szép Bence öregdiák humoristaként a legviccesebb élményeit felidézve szórakoztatta a közönséget. A jelenlegi hallgatókat képviselve Hercz Balázs kürtjátékával lépett fel; zongorán Szalai Kamilla kísérte. A koszorúzás alkalmával Csendes Máté hallgató megzenésített verset adott elő.

Czirók Dániel galériája

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]