Természettudomány élményszerűen – Az egykori ELTE Videóstúdió

Tudtad, hogy az ELTE TTK 1986-tól rögzített előadásokat, és készített más videóanyagokat? A különböző előadássorozatok – melyek közül például az Atomoktól a csillagokig című ma is tart, személyesen is meghallgatható! – minden korosztálynak tartogathatnak meglepetéseket, már általános iskolától. Épp ezért tartottuk fontosnak, hogy röviden bemutassuk a Videóstúdió munkásságát az alábbi cikkben.

Az ELTE Videóstúdió, ami nem sokkal ezelőttig a Természettudományi Karon működött, az egyetlen ELTE-s broadcast technikájú videóstúdióként kezdte pályafutását a nyolcvanas évek közepén. Azóta fontos szerepet töltött be a tudománykommunikációban (ami természetesen ma sem érdektelen kérdés, nézzük csak a TED(x)-események népszerűségét, amelynek ELTE-s rendezvényéről itt és itt írtunk); mintegy 300 film készült itt. Olyan előadássorozatokat vettek fel, mint a Kémiai Intézet Alkímia ma és Észbontó, a Fizikai Intézet Atomoktól a csillagokig című, középiskolásoknak szóló rendezvényei, vagy a Kémiai Intézet kisebbeknek kitalált Észbontogató-sorozata. A felvételek nemcsak azért tarthatnak számot érdeklődésre, mert a különböző szakterületek ELTE-s és meghívott kutatói beszélnek a témáikról, olykor egészen új megvilágításba helyezve ismert kérdéseket, máskor kevésbé közismert tudományos problémákat és kérdéseket mutatva be – de azért is, mert a (köz)oktatásból különféle okokból gyakran kimaradó kísérleteket is megörökítenek.

A Videó
stúdió a dokumentum-, oktató-, referenciafilmjeivel több fesztiválon és versenyen indult – így sikerült elhozni a Hungarodidact nevű verseny díjait több évben is kémiai kísérletekről vagy éppen a vizek, vízpartok élővilágáról szóló filmekkel. Sajnos a felvételek közül sok már nem érhető el, például az ELTE rektorának megbízásából készült filmek többsége sem – pedig az ELTE meglehetősen tekintélyes professor emeritusairól készült 10 részes portrésorozat vagy a Kutatás és innováció-sorozat szerteágazó tudományos témái (döntéspszichológiától az immundiagnosztikáig) biztosan sokak érdeklődésére számot tarthatnának.

Jó hír, hogy a fentebb említett sorozatok egy része ma is megtekinthető. A 2007-ben indult Alkímia ma újabban YouTube-csatornára költözött, 2015-ig visszanyúlóan nézhetjük meg a videókat. Olyan témákban merülhetünk el a kémia vizein – hogy csak néhány hívószót említsünk –, mint a fémek kémiai megmunkálása, a csillagközi kémia, a nukleáris energia, a mesterséges antigének, vagy éppen a napenergia-tárolás kihívásai…

Az Atomoktól a csillagokig (ami a 2005-ös indulása után idén éri el 200. alkalmát, ahogyan az az ez évi programból kiderül) szintén a YouTube-on tette hozzáférhetővé az előadásait, és szintén 2015-ig datálhatóan, de a Videotoriumában megtalálhatók a 2015 és 2012 közötti anyagok is. Ez összesen nem kevesebb, mint 135 felvételt jelent. A kvantumszámítógéptől az éghajlatváltozásig, a mély neurális hálózatoktól a holográfiáig, a rákkutatástól a bolygórendszerekig, a viral videóktól a Föld forgásának vízmozgásokra tett hatásáig, a csillagok termodinamikájától az agykéreg működésének számítógépes modellezhetőségéig tényleg mindenféléről tudhatunk meg újat a fizika területén.

Az elsősorban középiskolásoknak szóló Észbontó, illetve az általános iskolásokat megszólító Észbontogató, a Kémiai Intézet két sorozata egy helyen tette közzé a felvételeit; az eddigiekkel ellentétben nem online megtekinthető, hanem tömörítve letölthető verzióban. A színek eredetéről, a különböző reakciótípusokról, a szem működéséről vagy éppen a kémia megmaradási törvényeiről frissíthetjük fel (vagy szerezhetjük meg) tudásunkat e videók segítségével, kísérletek során át.

Valamint az IKT eszközök a természettudományi tárgyak oktatásában-filmsorozat részei a biológia, fizika, matematika, földrajz, kémia szakos tanároknak, tanárszakos hallgatóknak nyújthat segítséget a tanításban, megmutatva az informatikai eszközökben rejlő lehetőségeket.

Akár érdeklődő laikus, akár órára, érettségire készülő diák, akár leendő vagy aktív tanár, akár hallgató az ember: a Természettudományi Kar videói között mindenki találhat magának valót!

A kiemelt kép Baló Tímea (ELTE Online) fotója az idei Kutatók Éjszakájának TTK-s rendezvényéről.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]