Keressétek az Olvassatok ELTE-seket! az Írók Boltjának polcain!

Kapható az Írók Boltjában az ELTE Online irodalmi antológiája, az Olvassatok ELTE-seket! című kötet. A kötet alapjául az ELTE Online népszerű szépirodalmi sorozata szolgált, amely 2017. október 30. és 2018. június 1. között, 40 ELTE-s hallgató 124 művét közölte, egy-egy rövid interjú kíséretében. A kötet szerkesztői Blankó Miklós, az ELTE Online főszerkesztője, és Seres Lili Hanna, a sorozat ötletgazdája és az ELTE Online kultúrarovat-vezetője.

Az Olvassatok ELTE-seket! című kötetet 2018. október 10-én mutatták be az ELTE BTK Kari Tanácstermében. Erről olvasható korábbi beszámolónk az ELTE Online-on, illetve az ELTEvízió is készített adást a könyvbemutatóról. Ahogy Seres Lili Hanna a bemutatón is elmondta, a webes sorozatban és egyúttal a kötetben való szereplésnek két feltétele volt: az egyik, hogy a megjelentetett szerző aktív ELTE-s hallgató legyen, a másik pedig, hogy már legyen egy vagy több korábban publikált műve. A szövegeket legfőképp ez a két szempont köti össze, témájukat tekintve sokfélék. A 169 oldalas antológiát Blankó Miklós főszerkesztő megnyitója után Prof. dr. Balázs Géza egyetemi tanár a kötetből hozott idézeteken keresztül mutatta be, ezáltal megjelenítve a szövegekben felvetődő téma- és problémaköröket. Ezután Seres Lili Hanna mesélt arról, hogy hogyan született meg a sorozat ötlete: a kötetbemutató előtt egy évvel merült fel annak az igénye, hogy kortárs irodalom iránti szeretetét összeegyeztesse az ELTE Online kultúrarovat-vezetői tevékenységével.

OlvassatokELTE-4

A kötet alkotói a könyvbemutatón

A kötet adatai az Írók Boltjának oldalán itt elérhetőek, illetve weben is megrendelhető az antológia, amellett, hogy megtalálható az Írók Boltjának polcain.

Az irodalmi antológiáról a megjelenés óta több kritika is született. Juhász Zoltán András a Népszavában írt róla Analízis címmel, prof. dr. Balázs Géza pedig Meredek Lépcső címmel, a Magyar Időkben. Mindketten kiemelik, hogy a kötet nem tolakodó vagy magamutogató, szerzőit lázadás vagy forradalmiság helyett komolyság jellemzi.

ELTE-sként (de nem csak ELTE-sként) szerintem kifejezetten érdekes lehet olvasni hallgatótársaink írásait, én az ELTE Online-beli sorozat részeit kíváncsian olvastam hétről hétre. Kötetbe foglalva pedig egy összképet rajzolhatnak ki ezek a szövegek mindarról, ami a kortárs ELTE-s írókat és költőket foglalkoztatja.

A kötetben a versek, a novellák és egy filmforgatókönyv-részlet mellett Blankó Eszter grafikái is megjelennek, az összképet a Népszava kritikája a letisztult és az egyszerű szavakkal jellemzi. A kötet külső és belső dizájnja és műszaki szerkesztése Molnár Anna Aliz, a Pesti Bölcsész Újság főszerkesztőjének munkája. A kötet borítógrafikáit, melyek a webes sorozatban is megjelentek, Ágai Ágnes és Hatházi Tamás tervezte. A kötet megjelenését az ELTE Hallgatói Önkormányzata és az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzata támogatta. A szakmai munka megvalósításában a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda is részt vett.

Kiemelt kép: Seres Lili Hanna; csoportkép: Poósz Patrik (ELTE Online)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]