Elhunyt Andrzej Wajda

Életének 90. évében elhunyt Andzrej Wajda, világhírű lengyel filmrendező, akinek nevét a legnagyobbak között, Bergman és Fellini mellett emlegetik. A Hamu és gyémánt, Az ígéret földje, A márványember és A vasember rendezőjének halálát tüdőelégtelenség okozta.

Andrzej Wajda 1926. március 6-án született, fiatal korában festőművésznek készült, de 1949-ben otthagyta a főiskolát és megkezdte tanulmányait a lódzi filmfőiskolán. Első filmjéért, amely 1954. január 26-án A mi nemzedékünk címmel jelent meg, megkapta az Állami Díj III. fokozatát.

Legismertebb alkotásai a Hamu és gyémánt, Az ígéret földje, A márványember és a A vasember. Emellett megfilmesítette Miczkiewicz nemzeti eposzát, a Pan Tadeusz-t, s nyolcvanévesen forgatta le megrázó drámáját a katyńi mészárlás mártírjairól.

Első nemzetközi díját 1957-ben nyerte el, a cannes-i filmfesztivál zsűrije különdíjjal jutalmazta a Csatorna című filmét. 1971-ben a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál aranyérmét kapta a Nyírfaliget című filmjéért, majd 1975-ben az Az ígéret földjével másodszorra is elnyerte ugyanezt a kitüntetést. 1981-ben A vasember a cannes-i filmfesztivál Arany Pálmája és az ökumenikus zsűri díját hozta el.  1998-ban vette át a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán díját egész életművének elismerésééül, 2000-ben Oscar-díjat is kapott. A legendás filmrendező munkásságát ezek mellett számtalan más díjjal is elismerték.

A torontói filmfesztiválon, idén júniusban, mutatták be legújabb filmdrámáját, az Afterimage-ot [Emlékképek], amit Oscar-díjra is felterjesztettek.

Forrás: mno.hu, wikipédia

Kép: seti.art.pl

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]