Az internet után az ELTE-n folytatódik a nyílt vita a fiatal magyar irodalom jövőjéről

A kortárs irodalmi életet felkavaró Kárpát-medencei Tehetséggondozó létrejötte és 150 milliós támogatása kapcsán március 4-én, pénteken 16:00 órakor fontos és nagyszabású nyílt vitára kerül sor az ELTE BTK-n. A szervező a Fiatal Írók Közleményét aláírók csapata, a meghívottak pedig a fiatal irodalom neves tehetséggondozói és a magyar írószervezetek. A kerekasztal-beszélgetés nyilvános, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A pénteki nyílt vitán ott lesz Orbán János Dénes is, az új, 150 milliós állami támogatásban részesülő tehetséggondozó ötletgazdája, irodalmi-szakmai vezetője. A Kft. alapítására elsőként Krusovszky Dénes író, költő reagált felháborodva Facebook-oldalán (a szöveg teljes közlése itt található), amelyre Orbán János Dénes egy interjúban válaszolt (ez itt olvasható). Ezután a vita folytatódott (a “két Dénes” közti kérdezz-felelek itt elérthető), illetve a kortárs irodalmi élet más fontos alakjai is megszólaltak (például Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének és Gaborják Ádám, a József Attila Kör elnöke), és a tehetséggondozót érintő egyéb kérdések is felmerültek (Gergely Borbála cikke például, amelyben arról ír, hogy az ügy korántsem az erdélyi magyar és a magyarországi irodalom szembeállításáról szól, itt olvasható; az íróakadémia pedagógiai koncepcióját fejtegető Kele Fodor Ákos írása pedig ezen a linken).

A rendkívül gyorsan terebélyesedő vita közepette jelent meg a Fiatal Írók Közleménye, amely itt olvasható. Az aláíró, egymástól független fiatal alkotók az új akadémia egyik célcsoportjaként ebben a közleményben fogalmazták meg igényeiket: pártpolitikai érdekektől mentes kulturális életet, előzetes szakmai egyeztetést, nyílt, személyes, előítélet-mentes kerekasztal-beszélgetést szeretnének. A követelések közül ezutóbbi valósulhat meg ezen a héten pénteken (március 4-én) délután négy órakor, az ELTE BTK főépületének 34-es előadójában (Múzeum körút 4.).

A két felvonásos nyilvános kerekasztal-beszélgetésen először a tehetséggondozásról esik majd szó Kabai Lóránt (Műút Szöveggyár), Mezey Katalin (sárvári diákíró tábor), Orbán János Dénes (Előretolt Helyőrség, KMTG), Szálinger Balázs (Hévíz folyóirat), Varga Betti (FISZ) és Vörös István (PPKE – kreatív írás) részvételével. A második részben pedig az írószervezetek képviselői vitatják meg a fiatal irodalom rövid és hosszú távú lehetőségeit. A második blokk beszélgetői: Gaborják Ádám (JAK), Gács Anna (Szépírók Társasága), Orbán János Dénes (KMTG), Szentmártoni János (Magyar Írószövetség), Szőllőssy Balázs (FISZ). Az eseményt Fehér Renátó költő, kritikus moderálja.

A második részre a szervezők meghívtak a kormánytól is illetékeseket, így Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, aki nem tud részt venni az eseményen, valamint Hoppál Pétert, a kultúráért felelős államtitkárt és Seszták Miklóst, a nemzeti fejlesztési minisztert, ám válasz tőlük eddig nem érkezett.

Az esemény Facebook-oldala ezen a linken érhető el, a vita további cikkeinek gyűjteményét pedig itt találjátok.

 

A kép Szabó Imola Julianna munkája.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]