Magyar esély a Golden Globe-on

Most vasárnap osztják ki az Aranyglóbusz díjat, ami az Oscar után a második legrangosabb filmes kitüntetés. A Variety szaklap pedig a legjobb külföldi film kategóriában igen nagy esélyt jósol annak, hogy Nemes Jeles László, Saul fia című filmje vigye haza a díjat.

A Saul fia az öt legjobb külföldi film közé került, ami azért is nagyon nagy szó, mert huszonhét éve nem volt magyar film a Golden Globe-on. A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók 2016. január 10-én adják majd át a díjaikat tévés és filmes kategóriákban. A legjobb idegen nyelvű film kategória 1948 óta létezik az Aranyglóbusz-gálán, és eddig két magyar filmnek sikerült bekerülnie ide, Szabó István Redl ezredes és Hanussen című rendezéseinek. Szintén Szabó István rendezése A napfény íze, ezért a legjobb rendezőnek jelölték, illetve A csodálatos Júliáért Annette Bening lett a legjobb színésznő – igaz, ez utóbbi kettő angol nyelvű filmje volt.

Magyar film még nem indult akkora eséllyel, hogy bekerüljön a legjobb külföldi filmek közé, így most vasárnap mindannyian együtt izgulhatunk Nemes Jeles László művéért. A Variety lap szerint, ami nem szokott igazán nagyot tévedni az ilyen esetekben, a Saul fia igen komoly esélyese a Golden Globe díjnak. Az Aranyglóbusz legjobb külföldi film kategóriájára hetvenkét beérkezett alkotás közül választották ki a legjobb ötöt. Ezek pedig: a Legújabb testamentum Belgiumból, a chilei El Club, Fencer Észtországból és a francia Mustang és természetesen a Saul fia Magyarországról. A többi kategória jelöltjeit itt találjátok.

A filmet, amely már elhozta a cannes-i nagydíjat is, december 18-tól vetítik az amerikai mozik 35 mm-es kópián, januártól minden államban. Itthon már több mint 94 ezren látták, és továbbra is műsoron van a film, de Európa több városában is játsszák, a franciaországi mozikban novemberben több mint 157 ezer néző volt kíváncsi rá három hét alatt.

Az Aranyglóbuszt nem véletlenül nevezik az Oscar előszobájának, a Saul fia rajta van azon a kilences listán is, amelyből az öt legjobb külföldi filmet választják ki január 14-én az Oscar-díjra. Ha minden jól alakul, február 28-án a díjkiosztó gálán is szoríthatunk a filmnek. Erre legutóbb 2013-ban volt példa, amikor Szász János A nagy füzet című filmje jutott fel ugyanerre a listára, azonban a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájának végső jelöltjei közé nem került be.

„Néhány filmet én ismerek, másokat mások láttak a csapatból. Nem könnyű a mezőny, de megpróbálunk helytállni” – mondta el Sipos Gábor, a film producer, arra reagálva, hogy mennyire erős a többi film a kilences listán, amelyek közül január 14-én választják ki azt az öt filmet, melyet ténylegesen jelölnek a díjra.

Vasárnap tehát szurkoljunk együtt Nemes Jeles László filmjének!

Forrás: index.hu,
Kép: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]